Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 1. 3. 11:10|Utolsó módosítás: 2017. 1. 3. 11:18|Herman Bernadett | Pénzügy

Nő a lakosság vagyona

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Összesen 43027,6 milliárd forintnyi pénzügyi vagyona volt a tavalyi harmadik negyedév végén a háztartásoknak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint. Ez elvileg azt jelenti, hogy egy átlagos háztartásnak 10 millió forintnál is több megtakarítása van. A kép azonban árnyaltabb. A vagyon jelentős hányada egy szűkebb rétegnél lehet. A Blochamps Capital például úgy becsli, a privátbanki ügyfeleknél legalább 4 ezer milliárd forintnyi megtakarítás van. Más felmérések szerint pedig a magyarok több mint fele egyáltalán nem tud megtakarítani.

A megtakarításokból le lehet még vonni a háztartások tartozását is. A jegybank szerint ez 8437 milliárd forint volt tavaly szeptemberben, ez kilencéves mélypont egyébként. A nettó pénzügyi vagyon így 34590,7 milliárd forint. Ez is 8 millió forintnál több egyébként, ha leosztjuk a 4,2 millió háztartással. Persze a kép még árnyaltabb. A jegybank ugyanis számos olyan vagyonelemet is beszámít a háztartások megtakarításai közé, amelyek értékét nem könnyű meghatározni, vagy egyáltalán nem is létezik.

Több mint 4730 milliárd forintnyi követelésük van a háztartásoknak például, amelynek egy részét valószínűleg sosem kapják már meg. Ebből ugyanis több mint 2800 milliárdot a nagyrészt 2011-2012-ben államosított magánnyugdíj-vagyon tesz ki, amit az MNB még mindig a lakosság vagyonaként tart nyilván. Nem lehet könnyű felértékelni azt a tételt sem, amely a különféle cégekben lévő részesedéseket jelenti, pedig ez az egyik legnagyobb a 11 627 milliárd forintot kitevő egyéb tulajdonosi részesedés, ami mindenféle cégekben lévő tulajdont jelent. Ennek az eloszlása sem egyenletes, a háztartások többsége nyilván semmilyen cégben nem tulajdonos.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Nő a lakosság vagyona
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 21. 17:22Nagy változás előtt az OTP

  Közel került egy fontos montenegrói bank megvásárlásához, érdeklődik egy román és egy ukrán bank iránt, és akár Oroszországban is szívesen vásárolna bankot az OTP – nyilatkozta Csányi Sándor, a legnagyobb hazai pénzintézet elnöke a Reutersnak. A Portfolio tudósítása szerint a bank első embere azt mondta: a lakáshitelek kamatfelárának 250-300 bázispontban történő korlátozása sértené a bankok biztonságos működését. 2-3 év múlva azonban nagy változások várhatók az OTP menedzsmentjében.

 • MÁRCIUS 21. 16:38Több a kártyacsalás, kisebb a kár

  Hozzávetőlegesen 245 millió forint kárt okoztak a 2016 harmadik negyedévében elkövetett fizetési kártyás visszaélések, ami gyakorlatilag stagnálást jelent az egy évvel korábbihoz képest, egyben jelentős visszaesést is a megelőző negyedévekhez viszonyítva – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb statisztikai adataiból.

 • MÁRCIUS 21. 14:20Nőtt a biztosítók profitja

  A biztosítási adó terhét is lerázta végre magáról a biztosítási szektor, és újra a régi időket idézi a nem életág eredménye. A kötelezőn nagyot kaszálhattak a cégek, több mint a harmadával nőtt a díjbevételük.

 • MÁRCIUS 21. 08:06Kiderült, mennyi osztalékot fizet az OTP

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér