VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

PÉNZÜGY / ÖNGONDOSKODÁS

A tanácsadókban is bíznak a leendő nyugdíjasok

A család szava a döntő

|Utolsó módosítás: 2012. 7. 19. 05:00|Pénzügy » Öngondoskodás
A baráti, családi forrásokat részesítik leginkább előnyben a leendő nyugdíjasok, amikor időskori éveikkel kapcsolatos befektetési döntéseket kell meghozniuk – derül ki az AEGON megbízásából végzett kutatásból. A professzionális tanácsadók szerepe ugyanakkor majdnem ilyen fontos.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A család és a barátok tanácsaira hallgatnak leginkább a leendő nyugdíjasok akkor, amikor meg kell hozniuk a nyugdíjcélú befektetéseikkel kapcsolatos döntéseiket – derül ki az AEGON megbízásából végzett kilenc országot érintő nemzetközi kutatásból. A felmérés során 12 lehetséges forrás közül lehetett választani, ám több opciót is megjelölhettek a megkérdezettek. A legnagyobb, 60 százalékos arányt a rokoni és baráti tanácsok, illetve tapasztalatok produkálták a felmérés során: figyelemre méltó viszont, hogy ezt a szálat a magyar válaszadók 62 százaléka említette meg. Ennél többen csak Németországban és Lengyelországban nyilatkoztak úgy, hogy releváns információforrásként tekintenek a hozzájuk közel álló emberekre.
A második legfontosabb információforrást a banki és pénzügyi tanácsadók jelentik a megkérdezettek számára egyaránt valamivel ötven százalékos aránnyal. Figyelemre méltó viszont, hogy a magyar lakosság körében a banki tanácsadók elfogadottsága némileg alacsonyabb az átlagnál, 48,7 százalékos. Ennél alacsonyabb arányban csak a lengyelek említették meg a hitelintézetek szakértőit, náluk 40 százalékot produkáltak. A professzionális pénzügyi tanácsadókkal ugyanakkor már más a helyzet: bár az ő szerepük mindenhol igen fontos a nyugdíjjal kapcsolatos pénzügyi döntések meghozatalánál – az összes megkérdezett 51,4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy számít rájuk –, a magyaroknál ennél jóval magasabb, 61,4 százalékos arányt produkáltak.
Emellett figyelemre méltó eredmény az is, hogy a leendő magyar nyugdíjasok az átlagnál jobban bíznak a biztosítók tanácsadóiban, illetve honlapjaiban is. A biztosítási ügynökök átlagos elfogadottsága az összes megkérdezett arányában 36, a magyaroknál viszont 39 százalék, ugyanez a biztosítók honlapjainál 35, illetve 45 százalék.
„Mivel életünk folyamán igényeink és lehetőségeink folyamatosan változnak, érdemes szakember tanácsát kikérni a hosszú távú pénzügyi döntésekben. A kockázatok minimalizálása érdekében mindenképpen célszerű többféle megtakarítási formát választani. A biztosítási tanácsadók szakszerű segítséget nyújtanak a legkedvezőbb lehetőségek megtalálásában. Az AEGON Prémium üzletágunk tanácsadói kifejezetten a befektetési és a megtakarítási típusú életbiztosításokra specializálódtak” – foglalta össze a tanulságokat Zatykó Péter , az AEGON Magyarország elnök-vezérigazgatója.

Még mindig az állam az első számú forrás

Bár a leendő nyugdíjasok többsége több forrásra is támaszkodik időskori éveit illetően a vizsgált országokban, még mindig az állami nyugdíjbiztosítás előfordulási aránya a legmagasabb az egyes formák között – derül ki a kutatásból. Az állami pillér szerepe hazánkban az egyik legjelentősebb.
A felmérésben a lehetséges források közül – amikor több megtakarítási formát is meg lehetett jelölni – viszont még mindig egyértelműen az állami nyugdíjbiztosítás vezet, hiszen azt az összes válaszadó csaknem fele megemlítette. Ezt követték a magánnyugdíjpénztárak, illetve nyugdíjalapok egyenként 30–40 százalékos aránnyal. Figyelemre méltóan magas ugyanakkor a nyugdíjas évekre önállóan megtakarítók aránya is, hiszen a megkérdezettek 30,6 százaléka jelölte meg saját pénzét forrásként, illetve közel 40 százalék nyilatkozott úgy, hogy valamilyen hosszú távú megtakarítási számlával rendelkezik.
A megkérdezettek csaknem egynegyede említette meg lehetséges forrásként az életbiztosításokat is – Magyarországon az arány viszont 33,3 százalék –, míg a részvényeket 20 százalék tartotta említésre méltó elemnek.Az állami nyugdíjbiztosítás említésénél igen előkelő helyen állnak a leendő magyar nyugdíjasok: ezt a forrást 53,6 százalékuk említette meg. Ez ugyanakkor nem kiemelkedő eredmény, hiszen a több opciót tartalmazó felmérésnél ennél is magasabb arányt produkált például Németország is.

Szerző: Barát Mihály
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
A család szava a döntő
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Tisztelt Látogatónk!

 

Ha hozzá kíván szólni cikkeinkhez és még nem regisztrálta magát, ide kattintva megteheti.

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

USD/HUF 277.66 +0.124% USD/HUF
EUR/HUF 298.95 +0.13% EUR/HUF
CHF/HUF 287.51 +0.243% CHF/HUF
EUR/USD 1.0767 +0.001% EUR/USD
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gyászba borult Európa

 • 150 halottja van a Germanwings balesetének

 • Meghalt Li Kuan Ju, Szingapúr alapítója (AFP fotók)

 • Tüntetők és ellentüntetők a Nemzeti Múzeumnál

 • Nem is annyira gyengébb nem

 • Gyászmenet Borisz Nyemcov emlékére

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér