Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 8. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 8. 08:37|H. B. | Pénzügy » Öngondoskodás

Nő a klasszikus nyugdíjbiztosítások népszerűsége

Két és félszeresére nőtt tavaly a nyugdíjbiztosítások díjbevétele, összesen több mint 29 milliárd forintot fizettek be az ügyfelek.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Két és félszeresére nőtt tavaly a nyugdíjbiztosítások díjbevétele a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint, összesen több mint 29 milliárd forintot fizettek be az ügyfelek ezekbe az adókedvezménnyel támogatott konstrukciókba. Az idén még tovább nőhet a volumen, bőven van még fejlődési lehetőség a piacban – állítja Farkas András, a Consequit értékesítési vezetője. Jelenleg 137 ezer embernek van nyugdíjbiztosítása, a következő 15 évben viszont 2 millióan vonulnak nyugdíjba, és nekik szükségük lehet még valamilyen jövedelemkiegészítésre. A Consequitnél jelenleg az eladott életbiztosítások 70-75 százaléka nyugdíjtermék.

Az sem valószínű, hogy visszaveti a piacot, hogy folyamatosan szigorítják az értékesítői jutalékfizetésre vonatkozó szabályokat. Tavaly, miután kötelezővé tették a csepegtetéses rendszert, nem egészen 45 milliárd forintot fizettek ki az életbiztosítási közvetítőknek a biztosítók, ez több mint 5 százalékos visszaesés 2014-hez képest. Farkas szerint az idén még tovább csökkenhet a brókerek bevétele, hiszen a többi életbiztosításnál is tervezik a TKM-plafon bevezetését.

A nyugdíj-biztosítási piac első számú játékosa jelenleg az NN, amelynek tavaly csaknem 4,9 milliárd forint volt a nyugdíj-biztosítási díjbevétele, a dobogóra a Generali és az Allianz került még fel 3,6 milliárd, illetve 3,4 milliárd forint közeli forgalommal. Milliárdos nagyságrendű díjbevételt ért el ebben a szegmensben mellettük még az Aegon, az Uniqa, a CIG Pannónia, a Metlife, a Groupama, az Union és a Magyar Posta is.

A nyugdíj-biztosítási piacot még mindig a befektetési egységhez kötött (unit linked) termékek uralják, a díjbevétel kétharmada ilyen konstrukciókba került. Számos biztosító jóformán kizárólag unit linked nyugdíj-biztosítást kínál, abban hisznek ugyanis, hogy több évtizedes időtávon a magasabb kockázatú, akár részvényeket is tartalmazó alapok magasabb hozammal kecsegtetnek. A klasszikusok mellett a kiszámíthatóság a fő érv, amire szintén nagy a kereslet. A klasszikus nyugdíjbiztosítások értékesítése sokkal gyorsabb ütemben nő, mint a unit linked konstrukcióké. 2014-ben még kevesebb mint 2,7 milliárd forintnyi díjbevételt értek el, tavaly már több mint 9,2 milliárdnyit.

Ennyit ígér egy nyugdíjbiztosítás

Mennyi pénz gyűlhet össze a nyugdíjig egy biztosításban? A pontos összeg nem határozható meg, hiszen nem tudni, egy alap hozama mekkora lesz, ahogy az sem garantálható, hogy az adókedvezmények évtizedeken át változatlanok maradnak. Az árazás mindenesetre fontos. Azok, akik 20 évig szeretnék gyűjteni a pénzüket valamelyik nyugdíjbiztosításban, évente 6 százalékos átlagkamatot feltételezve havi 20 ezer forintos befizetés mellett egy olcsó biztosításban 10 millió forint fölötti, egy drágábban viszont csupán 7 millió forint alatti lejárati egyenleggel számolhatnak.

Magyar Posta Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Nő a klasszikus nyugdíjbiztosítások népszerűsége
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 24. 07:00Öngondoskodás: duplájára nőtt a díjbevétel öt év alatt

  Öt éve már, hogy a munkáltatók adómentes juttatásként adhatják dolgozóiknak az egészségbiztosítást. Ennek hatására az elmúlt öt évben a duplájára emelkedett a betegség- és egészségbiztosítások éves díjbevétele az Union Biztosító becslése szerint.

 • ÁPRILIS 6. 05:00Nőtt a biztosítási piac

  Az élet- és a nem életág is nőtt tavaly a biztosítási szektorban. A kgfb-díjbevétel 130 milliárd forintra ugrott, a nyugdíjbiztosítások díjbevétele a másfélszeresére nőtt.

 • MÁRCIUS 31. 05:00Nem nyerte még vissza korábbi népszerűségét a Babakötvény

  Az idén januárban és februárban több Start-számlát nyitottak, mint tavaly. A bankoktól kevés ügyfél csábult át, viszont 45 fiatal már hozzájutott a megtakarításához

 • MÁRCIUS 29. 06:22Az idei évet is túlélik a nyugdíjkasszák

  Úgy tűnik, az idei évet is túlélik a magánnyugdíjpénztárak. Két kasszánál már megvan egész évre a 70 százalékos tagdíjfizetési arány, amelynek hiányában kényszerű végelszámolással néznének szembe az intézmények.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér