Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 8. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 8. 14:12|Csabai Károly | Pénzügy » Pénzügyi Szolgáltatók

Bankprivatizáció: Visszatérés a nyilatkozatháborúhoz

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint az MKB 2016-ra tervezett privatizálását összeköthetik a tőzsdei bevezetéssel. Az MNB ezt három-négy évvel későbbre tette.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Kapkodhatják a fejüket a kívülállók a bankprivatizációs nyilatkozatok láttán. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tegnap a Bloombergnek kijelentette: az MKB Bank privatizációjának egyik lehetséges forgatókönyve a tőzsdei bevezetés. „Nem zárhatjuk ki annak lehetőségét sem, hogy a Budapest Bankban (BB) lévő részesedéstől való megválást összekötjük majd az MKB eladásával” – tette hozzá Varga, azt azonban nem részletezte, hogy ez milyen formát öltene. Azt egyértelművé tette, hogy mindkét értékesítést idén le kell zárni az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal és az osztrák Erste Bank AG-vel tavaly februárban kötött megállapodás értelmében.

Nagy Márton, az MKB felett tulajdonosi jogokat gyakorló és azt 2014. december 18-tól szanáló Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke november végén még azt mondta, akárki lesz az MKB új tulajdonosa – legkésőbb 2016 június végéig –, az MNB szeretné, ha a hitelintézet csak három-négy év múlva kerülne a tőzsdére. A BÉT-en 75 százalék feletti befolyást szerző MNB február végére kilátásba helyezett tőkepiaci élénkítő stratégiájától viszont a befektetők azt várják, hogy az olyan cégek, mint az MKB és a BB – valamint az MVM és a Szerencsejáték Zrt. – minél előbb a börzére kerüljenek.

A jegybank alelnöke már azon november végi kijelentésével meglepetést keltett, miszerint akár az MKB száz százaléka is külföldi tulajdonba kerülhet. Néhány héttel azelőtt ugyanis Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter még azt mondta, hiba lenne többségi külföldi tulajdonba adni az MKB-t ( Orbán Viktor miniszterelnök iránymutatása szerint a hazai bankrendszer legalább felének magyar tulajdonban kell lennie).

Varga tegnapi kijelentése visszatérésnek tűnik a bankprivatizációról tavaly októberben elindult nyilatkozatháborúhoz. Akkor Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója a Reutersnek azt mondta, a hitelintézet legalább 51 százalékát nemzetközi tender keretében adnák el december végéig, és a preferált tulajdonosi struktúrában külföldi befektetők is szerepelnek. Nem kizárt, hogy nincs olyan érdeklődő, aki az MKB teljes egészére vevő lenne, vagy ha igen, nem az MNB által elvárt áron. Ezért dobhatta be Varga ismét a tőzsdén keresztüli értékesítést, amelynek során a kiéhezett hazai kisbefektetők akár viszonylag magasabb áron is szétkapkodhatják a rossz hiteleitől tavaly év végén megtisztított MKB részvényeit.

Eladták az MKB-Euroleasinget

A Magyarországon több mint tíz éve jelen lévő, ötszáz ügyfelének hatezernél több autóját kezelő ALD Automotive Magyarország Kft. megvásárolta az MKB-Euroleasing Autópark Zrt.-t és annak bulgáriai leányvállalatát az MKB Banktól és a Letét Kft.-től. Az MKB-Euroleasing flottája csaknem 9400 gépjárműből áll, ebből 7700 van Magyarországon. A vevő Európa egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltató csoportja, a francia Société Générale operatív lízing és flottamenedzsment tagja, 2015 végén 40 országban ötezer főt foglalkoztatott, és 1,2 millió gépjárművet kezelt. A nyilvánosságra nem hozott áron megkötött ügylet lezárása 2016 közepére várható.

Szerencsejáték Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


MVM Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Bankprivatizáció: Visszatérés a nyilatkozatháborúhoz
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 28. 16:40Még hárommilliárdot kell elkölteni a SZÉP-kártyákról

  Több mint 3 milliárd forint SZÉP-kártyás juttatás vár még elköltésre május végéig, annak ellenére, hogy a húsvét kiemelt időszak volt, sokat felhasználtak az egyenlegből - derült ki az MTI-nek nyilatkozó kártyakibocsátók tájékoztatásából.

 • ÁPRILIS 28. 14:30Kétszáz fős leépítés az Ersténél

  Szervezetének és üzletmenetének egyszerűsítéséről, működési hatékonyságának javításáról döntött az Erste Bank: ennek részeként csökkentik a dolgozói létszámot is.

 • ÁPRILIS 27. 13:53Minden banki szolgáltatást digitalizálni lehetne

  „Minden egyes szolgáltatást, amit egy bank nyújt, lehet digitalizálni, akár 100 százalékban” - mondta Hetényi Márk, az MKB Bank vezérigazgató-helyettese a Világgazdaság „Gazdasági csúcstalálkozó: csúcsvezetőknek” című konferenciáján.

 • ÁPRILIS 27. 12:47FHB: lezárult egy korszak

  Az FHB cégcsoportba tartozó FHB Kereskedelmi Bank Zrt. és FHB Jelzálogbank Nyrt. április 25-ei, illetve 26-ai éves rendes közgyűlései elfogadták a társaságok beszámolóit, valamint megújították a két pénzintézet igazgatóságát, illetve a kereskedelmi bank felügyelőbizottságát és auditbizottságát is.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér