Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2012. 7. 20. 05:00|Utolsó módosítás: 2012. 7. 20. 10:51|Világgazdaság - Vég Márton | Pénzügy » Pénzügyi Szolgáltatók
A privátbanki ügyfelek száma és a kezelt vagyon is nő

Biztonságot várnak a gazdagok

A globális piaci környezet a szakértők szerint nem kedvez a vagyonosoknak sem, mert nincsenek hozamok. Magyarországon viszont egyelőre az ügyfélkör nagysága és a kezelt vagyon is növekszik. A globális piaci környezet nem kedvező. Az eladósodottság miatt nincsenek hozamok. Csökkenni fog a bevétel, és át kell rendezni az eszközállományt

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

„A következő években további koncentráció mehet végbe a hazai piacon, hiszen lesznek olyan szolgáltatók, amelyek távoznak, viszont megjelenhetnek olyan új típusúak, amelyeket még nem lehetett látni” – mondta Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezető igazgatója a III. Magyar Privátbankári Konferencián. Hozzátette: az éles piaci versenyben, valamint a kritikus pénz- és tőkepiaci körülmények között szép eredmény, hogy a privátbanki ügyfelek száma jelentősen nőtt az elmúlt időszakban: amíg 2005-ben 21 ezer volt, addig tavaly már elérte a 44 ezres számot is.

Ezzel párhuzamosan a kezelt vagyon is nő (2011-ben 2 511 milliárd forint), ahogy maguknak a privátbankároknak a száma is megduplázódott az elmúlt hét évben. A társaság ügyvezető igazgatója szerint felértékelődtek az azonnal külföldre menekíthető pénzügyi befektetések. Úgy tapasztalta: korábban a privátbanki ügyfelek befektetéseik diverzifikálása vagy adóterheik mérséklése érdekében vezettek külföldön számlákat. Újabban viszont elsősorban olyan befektetéseket keresnek, amelyeket bármelyik pillanatban egy másik európai uniós országba utalhatnak.

Karagich István arról is beszélt, hogy a privátbanki szolgáltatók akár a vagyoni limitek csökkentésével is készek bővíteni az ügyfélkört. Ezért a Blochamps a legalább 50 millió forintot kezeltető ügyfélkört igyekszik majd elkülöníteni és vizsgálni évente rendszeresen készülő tanulmányában. A termékpalettával kapcsolatban elmondta, hogy mostanában mindenki a lehető legszélesebbet akarja felmutatni. „Az ügyfeleknek nem ez a legfontosabb döntési szempont. A biztonság mellett sokkal többet számít, hogy kellő időt és energiát fordítson az ügyfélre a tanácsadó” – magyarázta Karagich István.

Szerinte ezért a következő egy-két évben erősen koncentrálódó hazai privátbanki piacon azok a szolgáltatók lesznek a nyertesek, amelyek a komplex termékpaletta kínálásán túl az ügyfelekkel együtt gondolkodó kiszolgálással el tudják mélyíteni a bizalmi viszonyt. Ha az ügyfélszámot nézzük, akkor változatlanul az OTP vezet, a képzeletbeli dobogón a Citigold és az Unicredit követi.


„A globális piaci környezet nem kedvező. Az eladósodottság miatt nincsenek hozamok. Csökkenni fog a bevétel, és át kell rendezni az eszközállományt” – fogalmazott Ocsenás Zoltán, az Allianz Investmentbank igazgatója. Szerinte külföldön már elfogadják a negatív hozamú kötvényeket. A globális vagyonos réteget is elérte a válság: az idén visszaesést mutatnak a statisztikák, az utóbbi öt évben mégis nőtt ez a réteg, így mára 11 millióra tehető a számuk.

Tavaly 0,8 százalékkal lettek többen. A legtöbb igazán vagyonos háztartás (100 millió dollár feletti megtakarítás) az Egyesült Államokban és Japánban van, de 100 ezer lakosra Svájcban, Szingapúrban és Ausztriában jut a legtöbb vagyonos. A legjobb szolgáltatók rangsorában nagy változás továbbra sincs, így a Credit Suisse, a UBS, az HSBC, a JPMorgan és a Citibank található az élmezőnyben. A konferencia több hozzászólója is egyetértett abban, hogy elmúltak azok az idők, amikor a privátbanki ügyfelek szinte bármit hajlandók voltak megvenni, amit kínáltak nekik. A befektetési szokások is változnak: a kötvények száma nőtt a szerződésekben, a részvényeké csökkent. Egyre több privátbanki ügyfelet csak a fix kamatok érdeklik, népszerűek az abszolút hozamok is – amely azonban nem csodafegyver, de nem is szegénységi bizonyítvány.

Lassuló ütemű bővülés

Csaknem másfélszeresére bővült a privátbanki ügyfelek vagyona, az ügyfélszámlák száma pedig több mint 30 százalékkal nőtt az utóbbi három évben Magyarországon a Blochamps által gyűjtött üzletági adatok szerint. Ezzel párhuzamosan viszont a növekedés tempója is lelassult.
Tavaly a kezelt vagyon nagysága a korábbi 25,72, illetve 10,49 százalékos növekedés után már csak 6,90 százalékkal bővült. Az ügyfélszámlák száma pedig 10,70, majd 10,63 százalékos bővülés után már csak 6,49 százalékkal nőtt. A tavalyi növekedés így is irigylésre méltó a bankszektor más ágazataihoz képest. A kereskedelmi bankok betétállománya ugyanis 2011-ben csak 5,0 százalékkal nőtt, hitelállományuk viszont 2,7 százalékkal csökkent.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Biztonságot várnak a gazdagok
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér