Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 10. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 10. 15:35|Kriván Bence | Pénzügy » Pénzügyi Szolgáltatók

Csúszik lefelé a Deutsche Bank

Nem tudott tegnap sem érdemben korrigálni a Deutsche Bank a hétfői rémhírek után. Elemzők szerint egy valós probléma túlreagálásáról van szó.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A hétfői 8 százalékos zuhanás után tegnap tovább esett a Deutsche Bank (DB) árfolyama, ezúttal 3 százalékkal csúszott lejjebb. Pedig a befektetők hinni akartak a legnagyobb német hitelintézet fizetőképességét megkérdőjelező véleményekre reagáló közleménynek, valamint Marcus Schenck pénzügyi vezérigazgató-helyettesnek, aki a dolgozók előtt erősítette meg: a DB tőkehelyzete erős, idén és jövőre is meg fog felelni a szigorú előírásoknak.

A banknak egymilliárd eurós készpénztartaléka van, s ebből az áprilisban esedékes 350 millió  eurós fizetési kötelezettségének eleget tud tenni. Jövőre 4,3 milliárd eurójuk lesz e célra, elsősorban a kínai Huaxia Bankban lévő részesedésük eladásából, ez független attól, hogy az idei évet nyereséggel vagy veszteséggel zárja a DB.

Az utóbbi hét év legnagyobb, a bank piaci értékét 2 milliárd euróval csökkentő árfolyamesését közvetlenül a CreditSights elemzőjének, Simon Adamsonnak a véleménye váltotta ki. Szerinte ha a működési költségek nem csökkennek radikálisan, és a DB korábbi peres ügyei a vártnál nagyobb bírságokkal zárulnak, akkor a banknak komoly nehézségei lesznek 2017-ben a kockázatosabb kötvényei kamatának kifizetésévek. Megbízhatóságának megőrzése érdekében azonban a DB mindent el fog követni – ebben az elemzők sem kételkednek. A bank hitelkockázati felára (CDS) azonban így is már nyolcadik napja nő (a Bloomberg adatai szerint legutóbb 2011-ben járt 444 pontnál). Ebben az is szerepet játszik, hogy a hatalmassá felduzzasztott DB megítélése sokat romlott az utóbbi időben, rossz befektetési politikája következtében 6,8 milliárd eurós veszteséggel zárta a tavalyi évet.

A bizonytalan légkörben egy elemzői vélemény is elég volt az újabb zuhanáshoz. fotó: AFP
Korábbi vezetői ráadásul ingoványos talajra merészkedtek, a DB botrányoktól volt hangos, s ennek az árát súlyos bírságokkal és jogi kiadásokkal fizette meg. A nyáron a vezérigazgatói székbe emelt John Cryan vasszigort, transzparenciát, a veszteségtermelő központok bezárását és a kockázatos ügyfelek eltanácsolását ígérte, és csaknem 30 ezres leépítést helyezett kilátásba. Mindennek végrehajtása megkezdődött ugyan, de időközben újabb csontvázak hullottak ki a szekrényekből, elég az orosz oligarchák pénzének kimentését említeni. Cryan elődjével, a növekedést tőkebevonással megfinanszírozó Anshu Jainnal ellentétben, külső források nélkül akarja rendezni a DB sorait.

A DB árfolyama idén már 38 százalékot esett, piaci értéke 20 milliárd euró alá süllyedt, de több elemző szerint is túlreagálták az eseményeket azok a befektetők, akik már egy új válság előszelét emlegették. Kétségtelen, az idei év a hozamvadászat lecsengését hozza, a bankok buknak a korábbi nyersanyagpiaci beruházások finanszírozásán, miközben a kínai gazdaság lendületvesztésének hatásait is csillapítaniuk kell. Sok minden elképzelhető a DB háza táján is – mondta Michael Huenseler, az Assenagon vagyonkezelő elemzője –, de az azért irreális, hogy egy ki nem fizetett kötvénykupon legyen az a banánhéj, amelyen a bank hanyatt vágódna.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Csúszik lefelé a Deutsche Bank
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 28. 15:03Az eddigi legnagyobb bankeladást készítik elő Csehországban

  Tárgyalásokat folytat csehországi és szlovákiai divízióinak eladásáról az UniCredit olaszországi pénzügyi csoport – írja a Tasr szlovák hírügynökség. Az állítólagos érdeklődők közé a Société Générale, valamint ennek csehországi leányvállalata, a Komercni banka (KB), továbbá a Moneta Money Bank tartozik.

 • MÁRCIUS 28. 10:18Újabb pénzügyi cég kapott bírságot a jegybanktól

  Összesen 5,4 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB)az UFS Group Pénzügyi Tervező Kft.-re, egyebek közt ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és nyilvántartási hiányosságok, valamint a biztosításközvetítői megállapodásokat érintő jogsértések miatt.

 • MÁRCIUS 28. 07:30Csökkennek az alapkezelési díjak

  Három év alatt megfeleződött az alapkezelési díj a pénzpiaci és a kötvényalapoknál. A piaci szereplők más konstrukciók értékesítésével próbálják pótolni a kiesést.

 • MÁRCIUS 27. 12:54Elutasította a bíróság a volt Quaestor-vezér keresetét

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér