Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 10. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 10. 15:35|Kriván Bence | Pénzügy » Pénzügyi Szolgáltatók

Csúszik lefelé a Deutsche Bank

Nem tudott tegnap sem érdemben korrigálni a Deutsche Bank a hétfői rémhírek után. Elemzők szerint egy valós probléma túlreagálásáról van szó.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A hétfői 8 százalékos zuhanás után tegnap tovább esett a Deutsche Bank (DB) árfolyama, ezúttal 3 százalékkal csúszott lejjebb. Pedig a befektetők hinni akartak a legnagyobb német hitelintézet fizetőképességét megkérdőjelező véleményekre reagáló közleménynek, valamint Marcus Schenck pénzügyi vezérigazgató-helyettesnek, aki a dolgozók előtt erősítette meg: a DB tőkehelyzete erős, idén és jövőre is meg fog felelni a szigorú előírásoknak.

A banknak egymilliárd eurós készpénztartaléka van, s ebből az áprilisban esedékes 350 millió  eurós fizetési kötelezettségének eleget tud tenni. Jövőre 4,3 milliárd eurójuk lesz e célra, elsősorban a kínai Huaxia Bankban lévő részesedésük eladásából, ez független attól, hogy az idei évet nyereséggel vagy veszteséggel zárja a DB.

Az utóbbi hét év legnagyobb, a bank piaci értékét 2 milliárd euróval csökkentő árfolyamesését közvetlenül a CreditSights elemzőjének, Simon Adamsonnak a véleménye váltotta ki. Szerinte ha a működési költségek nem csökkennek radikálisan, és a DB korábbi peres ügyei a vártnál nagyobb bírságokkal zárulnak, akkor a banknak komoly nehézségei lesznek 2017-ben a kockázatosabb kötvényei kamatának kifizetésévek. Megbízhatóságának megőrzése érdekében azonban a DB mindent el fog követni – ebben az elemzők sem kételkednek. A bank hitelkockázati felára (CDS) azonban így is már nyolcadik napja nő (a Bloomberg adatai szerint legutóbb 2011-ben járt 444 pontnál). Ebben az is szerepet játszik, hogy a hatalmassá felduzzasztott DB megítélése sokat romlott az utóbbi időben, rossz befektetési politikája következtében 6,8 milliárd eurós veszteséggel zárta a tavalyi évet.

A bizonytalan légkörben egy elemzői vélemény is elég volt az újabb zuhanáshoz. fotó: AFP
Korábbi vezetői ráadásul ingoványos talajra merészkedtek, a DB botrányoktól volt hangos, s ennek az árát súlyos bírságokkal és jogi kiadásokkal fizette meg. A nyáron a vezérigazgatói székbe emelt John Cryan vasszigort, transzparenciát, a veszteségtermelő központok bezárását és a kockázatos ügyfelek eltanácsolását ígérte, és csaknem 30 ezres leépítést helyezett kilátásba. Mindennek végrehajtása megkezdődött ugyan, de időközben újabb csontvázak hullottak ki a szekrényekből, elég az orosz oligarchák pénzének kimentését említeni. Cryan elődjével, a növekedést tőkebevonással megfinanszírozó Anshu Jainnal ellentétben, külső források nélkül akarja rendezni a DB sorait.

A DB árfolyama idén már 38 százalékot esett, piaci értéke 20 milliárd euró alá süllyedt, de több elemző szerint is túlreagálták az eseményeket azok a befektetők, akik már egy új válság előszelét emlegették. Kétségtelen, az idei év a hozamvadászat lecsengését hozza, a bankok buknak a korábbi nyersanyagpiaci beruházások finanszírozásán, miközben a kínai gazdaság lendületvesztésének hatásait is csillapítaniuk kell. Sok minden elképzelhető a DB háza táján is – mondta Michael Huenseler, az Assenagon vagyonkezelő elemzője –, de az azért irreális, hogy egy ki nem fizetett kötvénykupon legyen az a banánhéj, amelyen a bank hanyatt vágódna.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Csúszik lefelé a Deutsche Bank
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • JANUÁR 16. 14:45Erőre kaptak a bankok

  Jól sikerült az utolsó negyedév a pénteken jelentő amerikai nagybankoknál, egyedül a Wells Fargo keltett némi csalódást, mert még nem heverte ki a bankszámlabotrány okozta sokkot.

 • JANUÁR 16. 09:59Visszaestek az uniós átutalások tavaly novemberben

  Az uniós tőketámogatások megcsappanása miatt novemberben csökkent Magyarországnak a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számolt külső bevételi többlete, úgynevezett finanszírozási képessége az előző hónaphoz hasonlítva - ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján hétfőn megjelent legfrissebb havi fizetésimérleg-adatokból.

 • JANUÁR 13. 05:00Mehet a tőke az UniCreditbe

 • JANUÁR 12. 15:54Mehet a tőke az UniCreditbe

 • Legfrissebb
 • Legolvasottabb
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér