Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 26. 12:49|Cs.K. | Pénzügy » Pénzügyi Szolgáltatók

Idén már nyereséges lehet az Erste Magyarországon

Közel 23 milliárd forintos veszteséget szenvedett el az Erste Bank Hungary 2015-ben, az idén azonban már nyereséges lehet.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Mintegy 23 milliárd forintos veszteséget szenvedett el az Erste Bank Hungary 2015-ben a nettó kamatbevétel csökkenése, a banki különadó és az alacsony kamatkörnyezet miatt, az idén azonban már nyereséges lehet - derült ki az osztrák anyabank mai sajtótájékoztatóján.

Az Erste-csoport magyarországi nettó hitelállománya jelentősen visszaesett 2015-ben, annak 3,1 milliárd eurós (közel ezermilliárd forintos) értéke közel 15 százalékkal maradt el a tavalyelőttitől - közölte Andreas Treichl, az Erste-csoport elnök-vezérigazgatója. Eközben a betétek 100 millió euróval, 4 milliárdra (több mint 1200 milliárd forintnyira) nőttek. Ennek eredményeként a bankcsoport magyarországi hitel-betét aránya 77,9 százalékra csökkent a 2014-es 90,8 százalékról.

A lakossági új hitelnyújtás ugyanakkor az előző év hasonló időszakához képest közel 40 százalékkal bővült, míg a vállalati megháromszorozódott, elsősorban a kis- és középvállalati körben és a jegybanki növekedési hitelprogramnak köszönhetően. Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary vezérigazgatója szerint megteremtették a növekedésük feltételeit, illetve azt, hogy 2016-ban végre nyereségesek legyenek, többek között a banki különadó csökkenésének hatására. Az erről szóló, az Erste-csoport, a magyar állam és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank által még tavaly februárban kilátásba helyezett megállapodás aláírására hónapokon belül kerülhet sor - közölte Treichl.

Bár a magyar Erste működési eredménye tavaly visszaesett, 153 millió eurós (47 milliárd forint körüli) több mint negyven százalékkal lett kisebb az egy évvel korábbinál. Viszonylag magas a hitelezési kockázata, de valamelyest javult a helyzet: a nem fizető hitelek állománya csaknem megfeleződött, 655 millió euróra (20 milliárd forintra), azok aránya 26,8 százalékról 18,7-re csökkent.

A banki különadó még mindig magas Magyarországon, a 84 millió eurós (26 milliárdos) értéket csak az osztrák haladja meg az Erste érdekeltségei között. Treichlék szerint az üzletmenet jelenleg csak Ausztriában és Szlovákiában stabil.

Az Erste-csoport várakozása szerint a közép- és kelet-európai országok (köztük Ausztria) reál GDP-je 1,5-3,8 százalékkal nőhet 2016-ban.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Idén már nyereséges lehet az Erste Magyarországon
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 28. 16:40Még hárommilliárdot kell elkölteni a SZÉP-kártyákról

  Több mint 3 milliárd forint SZÉP-kártyás juttatás vár még elköltésre május végéig, annak ellenére, hogy a húsvét kiemelt időszak volt, sokat felhasználtak az egyenlegből - derült ki az MTI-nek nyilatkozó kártyakibocsátók tájékoztatásából.

 • ÁPRILIS 28. 14:30Kétszáz fős leépítés az Ersténél

  Szervezetének és üzletmenetének egyszerűsítéséről, működési hatékonyságának javításáról döntött az Erste Bank: ennek részeként csökkentik a dolgozói létszámot is.

 • ÁPRILIS 27. 13:53Minden banki szolgáltatást digitalizálni lehetne

  „Minden egyes szolgáltatást, amit egy bank nyújt, lehet digitalizálni, akár 100 százalékban” - mondta Hetényi Márk, az MKB Bank vezérigazgató-helyettese a Világgazdaság „Gazdasági csúcstalálkozó: csúcsvezetőknek” című konferenciáján.

 • ÁPRILIS 27. 12:47FHB: lezárult egy korszak

  Az FHB cégcsoportba tartozó FHB Kereskedelmi Bank Zrt. és FHB Jelzálogbank Nyrt. április 25-ei, illetve 26-ai éves rendes közgyűlései elfogadták a társaságok beszámolóit, valamint megújították a két pénzintézet igazgatóságát, illetve a kereskedelmi bank felügyelőbizottságát és auditbizottságát is.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér