Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 26. 12:49|Cs.K. | Pénzügy » Pénzügyi Szolgáltatók

Idén már nyereséges lehet az Erste Magyarországon

Közel 23 milliárd forintos veszteséget szenvedett el az Erste Bank Hungary 2015-ben, az idén azonban már nyereséges lehet.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Mintegy 23 milliárd forintos veszteséget szenvedett el az Erste Bank Hungary 2015-ben a nettó kamatbevétel csökkenése, a banki különadó és az alacsony kamatkörnyezet miatt, az idén azonban már nyereséges lehet - derült ki az osztrák anyabank mai sajtótájékoztatóján.

Az Erste-csoport magyarországi nettó hitelállománya jelentősen visszaesett 2015-ben, annak 3,1 milliárd eurós (közel ezermilliárd forintos) értéke közel 15 százalékkal maradt el a tavalyelőttitől - közölte Andreas Treichl, az Erste-csoport elnök-vezérigazgatója. Eközben a betétek 100 millió euróval, 4 milliárdra (több mint 1200 milliárd forintnyira) nőttek. Ennek eredményeként a bankcsoport magyarországi hitel-betét aránya 77,9 százalékra csökkent a 2014-es 90,8 százalékról.

A lakossági új hitelnyújtás ugyanakkor az előző év hasonló időszakához képest közel 40 százalékkal bővült, míg a vállalati megháromszorozódott, elsősorban a kis- és középvállalati körben és a jegybanki növekedési hitelprogramnak köszönhetően. Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary vezérigazgatója szerint megteremtették a növekedésük feltételeit, illetve azt, hogy 2016-ban végre nyereségesek legyenek, többek között a banki különadó csökkenésének hatására. Az erről szóló, az Erste-csoport, a magyar állam és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank által még tavaly februárban kilátásba helyezett megállapodás aláírására hónapokon belül kerülhet sor - közölte Treichl.

Bár a magyar Erste működési eredménye tavaly visszaesett, 153 millió eurós (47 milliárd forint körüli) több mint negyven százalékkal lett kisebb az egy évvel korábbinál. Viszonylag magas a hitelezési kockázata, de valamelyest javult a helyzet: a nem fizető hitelek állománya csaknem megfeleződött, 655 millió euróra (20 milliárd forintra), azok aránya 26,8 százalékról 18,7-re csökkent.

A banki különadó még mindig magas Magyarországon, a 84 millió eurós (26 milliárdos) értéket csak az osztrák haladja meg az Erste érdekeltségei között. Treichlék szerint az üzletmenet jelenleg csak Ausztriában és Szlovákiában stabil.

Az Erste-csoport várakozása szerint a közép- és kelet-európai országok (köztük Ausztria) reál GDP-je 1,5-3,8 százalékkal nőhet 2016-ban.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Idén már nyereséges lehet az Erste Magyarországon
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 21. 12:09Egyre hűségesebbek vagyunk a bankunkhoz

  A tavalyi évben folyamatosan növekedett azok aránya, akik fő bankjukat nem kívánják lecserélni. A bankváltásra nyitottak aránya stabilan, 7 százalék körül alakul a 2016. év során – derült ki a GfK felméréséből.

 • FEBRUÁR 21. 10:47Hatezret spórolunk évente a banki költségeken

  Egy év alatt 4,2%-kal csökkentek a lakosság banki kiadásai, főként azért, mert a hozamcsökkenés jóvoltából a lakáshitelek havi törlesztő-részletei elmaradtak 2016 első negyedévéhez képest - közölte a Bankmonitor.hu.

 • FEBRUÁR 20. 11:01Kétszer annyi személyi kölcsönt is felvehetünk az idén

  Negyedik éve dinamikusan bővül a hazai személyi kölcsön piac, ebben az évben a 260 milliárdot is elérheti a kihelyezett személyi kölcsönök állománya.

 • FEBRUÁR 17. 13:35Újabb román bankot venne az OTP

  Az idén újabb bankakvizícióra készül Romániában az OTP, miután korábban a portugál Millennium Bankot vásárolta meg - nyilatkozta Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér