Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2012. 6. 21. 05:00|Utolsó módosítás: 2012. 6. 21. 09:48|Világgazdaság - Herman Bernadett | Pénzügy » Pénzügyi Szolgáltatók
Duplájára kellene növelni a hitelállományokat

Kevés esély a bankoknak

Bármilyen intenzíven próbálnak hitelezni, esélyük sincs a bankoknak a maximális különadó-kedvezmény elérésére. Néhány milliárd forintot nyerhetnek csupán

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A héten lépett életbe az a jogszabály, amely lehetővé teszi, hogy a hitelezésüket fokozó bankoknál csökkenjen a különadó, az állam azonban nem bánt túl bőkezűen a kedvezménnyel. A törvény szerint ugyanis csak a közteher alapja csökkenthető akkor, ha egy banknak vagy más pénzügyi intézménynek a kis- és középvállalkozásokkal szembeni hitelállománya idén szeptember végén az egy évvel korábbinak legalább a 95 százalékát eléri – természetesen nem számolva az időközben bekövetkezett árfolyamváltozásokkal. Szintén csökkentheti az adóalapot, ha a pénzügyi intézmény a lakáshitelezést vagy a lakáslízingelést növeli, ebben az esetben az idén február végi hitelállomány az alap, ha 2013. február végén ennél magasabb a kihelyezett összeg, a különbséggel mérsékelhető az adóalap.

A különadó alapja a mérlegfőösszeg, 50 milliárd forintig 0,15, afölött 0,53 százalékos sarcot kell a hitelintézeteknek fizetniük, vagyis idén kiindulási alapként mintegy 130–140 milliárd forintnyi különadóra számíthatnak a bankok. A hitelezés felpörgetése révén ennek legfeljebb a 30 százalékát igényelhetik majd vissza, vagyis hozzávetőlegesen 40 milliárd forintot. Ez pedig azt jelenti, hogy ha ki akarják használni a bankok a teljes kedvezményt, ahhoz nagyjából 8 ezer milliárd forinttal kellene növelniük lakossági jelzálog- és kkv-s hitelállományukat.

Ez nagyjából a meglévő állományok megduplázását jelentené, hiszen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint a teljes kkv-s hitelállomány nagyjából 3 500 milliárd forint körül lehet, a lakossági jelzáloghiteleké pedig a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 5 700–5 800 milliárd forint körül volt március végén.

A maximális kedvezmény elérésére tehát kevés az esély. Valamennyi engedményt azért kaphatnak a bankok, hiszen a kkv-hitelek volumene nő. Tavaly szeptember végén még 3 000 milliárd forint alatt volt az összállomány, ez fél év alatt nagyjából 20 százalékkal nőtt a PSZÁF adatai szerint, ami mintegy 2,5 milliárd forintnyi adójóváírást jelenthet eddig a bankoknak. A hitelkereslet egyébként a vállalati szektorban felemás: a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi hitelezési felmérése szerint a rövid távú kölcsönök iránt fokozódik az érdeklődés, a hosszú távú beruházási hitelekre viszont csökken az igény, és ezen a téren idén nem várható fordulat.

Arra sem számíthatnak a bankok, hogy megrohanják őket a lakáshitelre váró ügyfelek. A hitelezési felmérés szerint a háztartások lakáshitelek iránti igénye csökkent, pozitív irányú változás ezen a téren pedig csak akkor várható, ha beindulnak a kormány kamattámogatási programjai. A visszafogott kereslet mellett a hitelezés bővülését a bankok tőke- és forráshelyzete is korlátozza. A bankok tőkehelyzete ugyan a PSZÁF adatai szerint erős, az egyes piaci szereplők között viszont nagyok az eltérések, a veszteséges bankok pedig már így is csak az anyabankjaik tőkejuttatásának köszönhetően tudnak megfelelni a követelményeknek. A források megszerzése sem könnyű a bankok számára, amit újabban az is nehezít, hogy az állam is agresszívan beszállt a lakossági megtakarításokért folyó harcba.

Kedvezmény a veszteségeket vállalóknak

Akkor is csökkenthetik a hitelintézetek a 2012-re kivetett különadót, ha elengedik nehéz helyzetben lévő jelzáloghiteleseik tartozásának egy részét – az erről szóló jogszabály is a héten jelent meg a Magyar Közlönyben. A pénzügyi intézmények az elengedett rész (a leírt veszteség) 30 százalékát vonhatják le a bankadóból.
Azoknak a devizahiteleseknek kedvezhetnek különadó-kedvezmény fejében a bankok, akiknek már tavaly szeptember végén is legalább 30 napos elmaradásuk volt velük szemben, és ennek értéke meghaladta a 78 ezer forintot. Feltétele még az adósság részbeni elengedésének: a jelzáloggal terhelt vagy lízingelt ingatlanok értéke nem haladhatja meg a 20 millió forintot.
A kölcsön részleges elengedése után a hitelezőknek forintra kell váltaniuk a maradék tartozást, ezt a jegybank május 15. és június 15. közötti közép­árfolyamainak átlagán kell megtenniük. A devizaadósok ezzel nem járnak túl jól, ebben az időszakban ugyanis a forint a svájci frankkal szemben elég gyenge volt, és a bankok nagyjából 248,55 forintos átlagárfolyamon forintosítják majd a kölcsöneiket.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Kevés esély a bankoknak
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér