Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 27. 19:27|Utolsó módosítás: 2016. 1. 27. 19:45|MTI Eco | Pénzügy » Pénzügyi Szolgáltatók

Kockázattudatosak a magyarországi bankok

A magyar vállalkozások több mint 200 pénzintézetnél vezetik számláikat, azonban 1000 feletti céges ügyfélszámmal mindössze 37 rendelkezik, a 15 legnagyobb pénzintézetnél összpontosul a vállalati partnerek csaknem 84 százaléka. A nehéz idők a bankokat a potenciális ügyfelek pontosabb feltérképezésére és a kockázatok körültekintő kezelésére késztették - derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzéséből.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A 2016. január 1-jei adatok alapján a legtöbb céges ügyféllel - több mint 103 ezer - továbbra is az OTP rendelkezik (egy év alatt +4,8 százalék), őt a K&H követi 67 ezer ügyféllel (+3,3 százalék). A TOP 5 többi szereplőjénél csökkent a céges ügyfélkör, a Budapest Banknál és az UniCreditnél több mint 5 százalékkal.

A legalább 1000 vállalati ügyféllel rendelkező pénzintézetek közül a Gránit Bank az elmúlt 3 évben több mint háromszorosára növelte vállalati ügyfélkörét, de még így sem éri el a háromezret. Ugyancsak jelentős növekedést könyvelt el ebben a 3 éves időszakban az FHB Bank (+49 százalék), a Fókusz Takarékszövetkezet (+40 százalék), az Oberbank (+33 százalék) és a Raiffeisen Bank (+21 százalék).

Ugyanebben az időszakban a legnagyobb arányú csökkenés a Citibank (-36 százalék), a KDB Bank (-28 százalék), a Kinizsi Bank (-25 százalék), az AXA (-23 százalék) és az Erste Bank (-22 százalék) vállalati szegmensét jellemezte.

A legtöbb új ügyfelet az OTP tudhatja magáénak, 2013. január 1-jéhez képest 10 001 új ügyféllel büszkélkedhetnek, míg a legnagyobb csökkenés az Erste Bankot jellemezte 9640 elvesztett ügyféllel.

Alkalmazotti létszám kategóriánként vizsgálva a 15 legnagyobb vállalati portfólióval rendelkező bank ügyfélkörét, szinte minden kategóriában az OTP Bank tudhatja magáénak a legnagyobb ügyfélszámot, kivéve az 50-249 főt foglalkoztató cégek csoportját, ahol a K&H megelőzte, ám mindössze egyetlen ügyféllel.

A legtöbb bank ügyfelei között a nagyobb - jellemzően több mint 10 főt foglalkoztató - cégek felülreprezentáltak az országos átlaghoz képest, közülük is kiemelkedik a Citibank, ahol jóval az országos átlag feletti arányban vannak ezek a társaságok. A legnagyobb vállalati portfólióval és kiterjedt fiókhálózattal rendelkező bankok (OTP, K&H, Budapest Bank) több tízezres ügyfélkörének szerkezete illeszkedik az országos megoszláshoz.

Az elemzésből az is jól látszik, hogy a Magnet Bank és az AXA ügyfélkörének csaknem kétharmadát a bejelentett foglalkoztatotti létszám nélkül tevékenykedő vállalkozások teszik ki. Az állami kézbe került bankok közül az MKB inkább a bejelentett foglalkoztatott nélkül működő kisvállalatok, míg a Budapest Bank inkább a 250 fő feletti vállalkozások körében kevésbé népszerű.

A Bisnode elemzése kitért a banki portfóliók kockázatosságának elemzésére is, a több mint 1000 céges ügyfelet kiszolgáló bankokat véve górcső alá. Az egyes pénzintézetek rangsorát a pénzintézetek ügyfélkörében az elmúlt 12 hónapban csőd- vagy felszámolás alá került vállalkozások számának a teljes vállalati ügyfélkörükhöz viszonyított aránya alapján határozta meg.

A legstabilabb portfólióval ennek alapján a Pátria Takarékszövetkezet büszkélkedhet, ám a többieknek sem kell szégyenkezniük, hiszen még a 15. helyen álló Oberbank AG portfóliójának kockázatossága is jócskán elmarad az országos szinttől. A legnagyobbak közül a K&H portfóliója számít a legkevésbé kockázatosnak a maga 0,68 százalékos Bisnode Bedőlési Indexével.

Keleti József, a Bisnode csoport országmenedzsere szerint a pénzintézetek esetében különösen fontos a kockázattudatos magatartás, így egy generikus minősítés banki modellel történő kombinálása sokat segíthet a nemfizetési kockázatok előrejelzésében.

A nehéz idők a bankokat a potenciális ügyfelek pontosabb feltérképezésére és a kockázatok körültekintő kezelésére késztették, egyre több bank megszűnéséről vagy összeolvadásáról röppennek fel időről időre hírek, a kisebb pénzintézetek még tudatosabb kockázatkezeléssel próbálnak talpon maradni - írja elemzésében a nemzetközi cégminősítő.

Az elemzés alapját a magyarországi társas vállalkozások cégbíróságon bejegyzett pénzforgalmi jelzőszámai képezték.

A Bisnode online marketing, kockázatkezelési és üzleti információs megoldásokat kínál, 17 európai országban, több mint 2700 alkalmazottja van. A Bisnode csoport a Dun & Bradstreet globális hálózatának partnere
 

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Kockázattudatosak a magyarországi bankok
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér