Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 26. 16:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 26. 16:30|VG | Pénzügy » Pénzügyi Szolgáltatók

Megnehezíti az EKB dolgát az olajár

Az eurózónában folytatódni fog a következő hónapokban a gazdasági fellendülés, de lassabban, mint év elején remélni lehetett – állapította meg az Európai Központi Bank.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az eurózónában folytatódni fog a következő hónapokban a gazdasági fellendülés, de lassabban, mint év elején remélni lehetett – állapította meg márciusi gazdasági jelentésében az Európai Központi Bank (EKB). A visszafogottság okai részben a gyengébb külső környezetben keresendők, ideértve a feltörekvő országok nyomott növekedési kilátásait és a pénzügyi piacokon tapasztalható volatililást. Részben azonban az eurózóna országai is hibáztathatók az eurózóna jegybankja szerint, hiszen számos szektorban szükség volna a mérlegek egyensúlyba hozására, a szerkezeti reformok megvalósítása pedig igen lassú.

A kedvezőtlen külső feltételek közül a bank szakértői kiemelték a kínai gazdaság folytatódó lassulását, mint ami negatívan hat más feltörekvőkre is (különösen Ázsiában), illetve a nyersanyagexportőrökre, amelyeknek még tovább kell igazodniuk az alacsonyabb árakhoz. Ebben a helyzetben az euró számos más devizához képest erősödött az elmúlt hónapokban, ami rontotta az európai export versenyképességét.

Az utóbbi hónapokban a növekedés fő hajtóerejét a belső fogyasztás jelentette a 19 euróországban, ennek továbbra is támogatást kell kapnia az EKB monetáris politikai eszközeitől, illetve azoknak a finanszírozási feltételekre gyakorolt hatásától. Ezen túlmenően az alacsony olajár is hozzájárul ahhoz, hogy emelkedjen a háztartások elkölthető reáljövedelme, illetve fogyasztása, valamint a vállalatok profittermelő képessége.

Az olajár azonban problémákat is felvet, amennyiben erősen torzítja az inflációs adatokat, márpedig az EKB mandátuma alapvetően az árstabilitás megőrzésére szól (a „valamivel 2 százalék alatti” inflációs célszámot még 2003-ban tűzte ki a jegybank). A bank stábja azonban figyelmeztet: a hagyományosan értelmezett maginfláció, vagyis az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt harmonizált fogyasztói árindex (HICP) se mutat tisztán felfelé tartó trendet. Tavaly az első fél évben még folyamatosan ment felfelé, 2015 júliusától idén januárig azonban év/év alapon 0,9–1 százalék között ragadt be, sokkal stabilabb volt, mint a teljes inflációs mutató. Idén februárban a maginfláció 0,7 százalékra, tízhavi mélypontra esett vissza, amiben az EKB szerint szerepet játszhatott, hogy a szolgáltatások, különösen a közlekedéshez kapcsolódók árában megjelent az év eleji újabb olajáresés.
Idén alacsony marad a teljes infláció az EKB prognózisa szerint, de 2017–2018-ban felfelé tart majd. Az előrejelzési horizonton az energiaárak alakulása játszik majd főszerepet az inflációban: idén még negatív hatással lesz – vélik az EKB

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Megnehezíti az EKB dolgát az olajár
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. Nonemart2016. 3. 26. 17:10

  Magyarország mint mindig, most is az élen jár ! Mi az olajár fenyegető csökkenését úgy kivédjük, mint a pinty ! Emelünk, hetente 18 forinttal ! Persze, korábban csökkentettünk is, hetente hárommal. Mert a lényeg a tulajdonosi háttér (erről az EU semmit sem tud) !

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Megnehezíti az EKB dolgát az olajár


  Magyarország mint mindig, most is az élen jár ! Mi az olajár fenyegető csökkenését úgy kivédjük, mint a pinty ! Emelünk, hetente 18 forinttal ! Persze, korábban csökkentettünk is, hetente hárommal. Mert a lényeg a tulajdonosi háttér (erről az EU semmit sem tud) !

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 28. 15:03Az eddigi legnagyobb bankeladást készítik elő Csehországban

  Tárgyalásokat folytat csehországi és szlovákiai divízióinak eladásáról az UniCredit olaszországi pénzügyi csoport – írja a Tasr szlovák hírügynökség. Az állítólagos érdeklődők közé a Société Générale, valamint ennek csehországi leányvállalata, a Komercni banka (KB), továbbá a Moneta Money Bank tartozik.

 • MÁRCIUS 28. 10:18Újabb pénzügyi cég kapott bírságot a jegybanktól

  Összesen 5,4 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB)az UFS Group Pénzügyi Tervező Kft.-re, egyebek közt ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és nyilvántartási hiányosságok, valamint a biztosításközvetítői megállapodásokat érintő jogsértések miatt.

 • MÁRCIUS 28. 07:30Csökkennek az alapkezelési díjak

  Három év alatt megfeleződött az alapkezelési díj a pénzpiaci és a kötvényalapoknál. A piaci szereplők más konstrukciók értékesítésével próbálják pótolni a kiesést.

 • MÁRCIUS 27. 12:54Elutasította a bíróság a volt Quaestor-vezér keresetét

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér