Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 26. 16:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 26. 16:30|VG | Pénzügy » Pénzügyi Szolgáltatók

Megnehezíti az EKB dolgát az olajár

Az eurózónában folytatódni fog a következő hónapokban a gazdasági fellendülés, de lassabban, mint év elején remélni lehetett – állapította meg az Európai Központi Bank.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az eurózónában folytatódni fog a következő hónapokban a gazdasági fellendülés, de lassabban, mint év elején remélni lehetett – állapította meg márciusi gazdasági jelentésében az Európai Központi Bank (EKB). A visszafogottság okai részben a gyengébb külső környezetben keresendők, ideértve a feltörekvő országok nyomott növekedési kilátásait és a pénzügyi piacokon tapasztalható volatililást. Részben azonban az eurózóna országai is hibáztathatók az eurózóna jegybankja szerint, hiszen számos szektorban szükség volna a mérlegek egyensúlyba hozására, a szerkezeti reformok megvalósítása pedig igen lassú.

A kedvezőtlen külső feltételek közül a bank szakértői kiemelték a kínai gazdaság folytatódó lassulását, mint ami negatívan hat más feltörekvőkre is (különösen Ázsiában), illetve a nyersanyagexportőrökre, amelyeknek még tovább kell igazodniuk az alacsonyabb árakhoz. Ebben a helyzetben az euró számos más devizához képest erősödött az elmúlt hónapokban, ami rontotta az európai export versenyképességét.

Az utóbbi hónapokban a növekedés fő hajtóerejét a belső fogyasztás jelentette a 19 euróországban, ennek továbbra is támogatást kell kapnia az EKB monetáris politikai eszközeitől, illetve azoknak a finanszírozási feltételekre gyakorolt hatásától. Ezen túlmenően az alacsony olajár is hozzájárul ahhoz, hogy emelkedjen a háztartások elkölthető reáljövedelme, illetve fogyasztása, valamint a vállalatok profittermelő képessége.

Az olajár azonban problémákat is felvet, amennyiben erősen torzítja az inflációs adatokat, márpedig az EKB mandátuma alapvetően az árstabilitás megőrzésére szól (a „valamivel 2 százalék alatti” inflációs célszámot még 2003-ban tűzte ki a jegybank). A bank stábja azonban figyelmeztet: a hagyományosan értelmezett maginfláció, vagyis az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt harmonizált fogyasztói árindex (HICP) se mutat tisztán felfelé tartó trendet. Tavaly az első fél évben még folyamatosan ment felfelé, 2015 júliusától idén januárig azonban év/év alapon 0,9–1 százalék között ragadt be, sokkal stabilabb volt, mint a teljes inflációs mutató. Idén februárban a maginfláció 0,7 százalékra, tízhavi mélypontra esett vissza, amiben az EKB szerint szerepet játszhatott, hogy a szolgáltatások, különösen a közlekedéshez kapcsolódók árában megjelent az év eleji újabb olajáresés.
Idén alacsony marad a teljes infláció az EKB prognózisa szerint, de 2017–2018-ban felfelé tart majd. Az előrejelzési horizonton az energiaárak alakulása játszik majd főszerepet az inflációban: idén még negatív hatással lesz – vélik az EKB

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Megnehezíti az EKB dolgát az olajár
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. Nonemart2016. 3. 26. 17:10

  Magyarország mint mindig, most is az élen jár ! Mi az olajár fenyegető csökkenését úgy kivédjük, mint a pinty ! Emelünk, hetente 18 forinttal ! Persze, korábban csökkentettünk is, hetente hárommal. Mert a lényeg a tulajdonosi háttér (erről az EU semmit sem tud) !

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Megnehezíti az EKB dolgát az olajár


  Magyarország mint mindig, most is az élen jár ! Mi az olajár fenyegető csökkenését úgy kivédjük, mint a pinty ! Emelünk, hetente 18 forinttal ! Persze, korábban csökkentettünk is, hetente hárommal. Mert a lényeg a tulajdonosi háttér (erről az EU semmit sem tud) !

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 20. 11:01Kétszer annyi személyi kölcsönt is felvehetünk az idén

  Negyedik éve dinamikusan bővül a hazai személyi kölcsön piac, ebben az évben a 260 milliárdot is elérheti a kihelyezett személyi kölcsönök állománya.

 • FEBRUÁR 17. 13:35Újabb román bankot venne az OTP

  Az idén újabb bankakvizícióra készül Romániában az OTP, miután korábban a portugál Millennium Bankot vásárolta meg - nyilatkozta Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója.

 • FEBRUÁR 17. 06:31Magánnyugdíj: hamarosan indulhat a járadékfizetés a Horizontnál

  Már csak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyére vár a Horizont Magánnyugdíjpénztár, hogy elkezdje a járadékfizetést a nyugdíjba vonult tagoknak.

 • FEBRUÁR 16. 13:44Gyanús ügynökcéget vizsgál az MNB

  A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi célvizsgálatot folytat a budapesti székhelyű Invest and Trade Pénzügyi Tanácsadó és Marketing Kft.-vel (Invest and Trade Kft.) szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat gyanúja miatt - közölte az MNB csütörtökön az MTI-vel.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér