Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 24. 16:31|Utolsó módosítás: 2016. 3. 24. 17:49|SZ. M. | Pénzügy » Pénzügyi Szolgáltatók

Nagybank születik Olaszországban

Olaszország harmadik legnagyobb bankja jöhet létre, miután a veronai Banco Popolare megvásárolja a Banca Popolare di Milanót.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Olaszország harmadik legnagyobb bankja jöhet létre, miután a veronai székhelyű Banco Popolare megvásárolja a Banca Popolare di Milanót (BPM), teljes egészében részvénycserés ügylet keretében. Az új bankban 54 százalékos tulajdont szerző vevő 2007-ben szövetkezeti bankok fúziójával jött létre, később pedig egy holdingtársaság formálódott körülötte több szövetkezeti bank, illetve takarékpénztár részvételével – ezt aztán úgy mentették meg a 2009-es válságban, hogy másfél milliárd euró értékben adott el az államnak részvényre váltható kötvényt.

A milánói bank súlyát mutatja, hogy az új hitelintézet központja ott lesz (a jogi székhelye Veronában), a vezérigazgatói székbe pedig a BPM vezére, Giuseppe Castagna ül be. Fő működési területe az olasz GDP mintegy 40 százalékét adó három gazdag északi tartomány, Lombardia, Piemonte és Veneto lesz. Az ügyletet akkor zárják le, amikorra a Banca Popolarének sikerül mintegy egymilliárd eurós tőkeemelést végrehajtania, a felek reményei szerint ez év végéig (a La Stampa értesülése szerint a Mediobanca és a BofA Merrill Lynch aláíróként már garantálták az ügyletet).

Az Európai Központi Bank (EKB) hónapok óta erős nyomást gyakorol a mintegy 360 milliárd eurónyi rossz vagy bedőlt hitellel terhelt olasz bankszektorra azzal, hogy időről időre közli, felügyeletként szoros vizsgálat alatt tart egyes ottani hitelintézeteket, és szorgalmazza, hogy konszolidálják a szövetkezeti banki–takarékpénztári szegmenst. Az olasz bankrendszerben sok a kis helyi pénzintézet, s ezekben gyakran tulajdonos a helyi és/vagy a tartományi önkormányzat, illetve azok alapítványai. Konszolidációjukat megkönnyítheti, hogy tavaly eltöröltek számos, ezek tulajdoni, illetve szavazati viszonyait korlátozó jogszabályt, de azóta ez az első bejelentett fúzió. A most frigyre készülő bankok számításai szerint 2018-ban már évi 365 millió eurós megtakarítást hozhat a szinergiák kihasználása – többségét a költségcsökkentés révén –, a piac azonban egyelőre nem lelkesedik az ügyletért: mostanáig több mint 4 százalékkal esett mindkét fél árfolyama a milánói tőzsdén.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Nagybank születik Olaszországban
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 28. 16:40Még hárommilliárdot kell elkölteni a SZÉP-kártyákról

  Több mint 3 milliárd forint SZÉP-kártyás juttatás vár még elköltésre május végéig, annak ellenére, hogy a húsvét kiemelt időszak volt, sokat felhasználtak az egyenlegből - derült ki az MTI-nek nyilatkozó kártyakibocsátók tájékoztatásából.

 • ÁPRILIS 28. 14:30Kétszáz fős leépítés az Ersténél

  Szervezetének és üzletmenetének egyszerűsítéséről, működési hatékonyságának javításáról döntött az Erste Bank: ennek részeként csökkentik a dolgozói létszámot is.

 • ÁPRILIS 27. 13:53Minden banki szolgáltatást digitalizálni lehetne

  „Minden egyes szolgáltatást, amit egy bank nyújt, lehet digitalizálni, akár 100 százalékban” - mondta Hetényi Márk, az MKB Bank vezérigazgató-helyettese a Világgazdaság „Gazdasági csúcstalálkozó: csúcsvezetőknek” című konferenciáján.

 • ÁPRILIS 27. 12:47FHB: lezárult egy korszak

  Az FHB cégcsoportba tartozó FHB Kereskedelmi Bank Zrt. és FHB Jelzálogbank Nyrt. április 25-ei, illetve 26-ai éves rendes közgyűlései elfogadták a társaságok beszámolóit, valamint megújították a két pénzintézet igazgatóságát, illetve a kereskedelmi bank felügyelőbizottságát és auditbizottságát is.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér