Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 4. 19. 13:32|Csabai Károly | Pénzügy » Pénzügyi Szolgáltatók

Raiffeisen: nem élénkíthet a boltzár eltörlése

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Növekedési gödörbe kerül a magyar gazdaság, az idén csak 2,2 százalékkal gyarapodhat -- állapította meg Török Zoltán , a Raiffeisen Bank vezető elemzője tegnapi sajtótájékoztatóján. E ráta elmarad a korábbi évekétől, aminek oka egyértelműen az EU-s pénzek felhasználásának csökkenése. Ezek keresletnövelő hatása nélkül a magyar gazdaság 2-2,2 százaléknál magasabb növekedésre nem képes, mondhatni, ennyi a természetes növekedési rátája.

Látszólag pozitívum a 6 százalék körüli hivatalos munkanélküliségi ráta, ám az a közmunka-programmal korrigálva már 10 százalék környékére ugorna fel, mivel a közmunkások nehezen tudnának állást találni a munkaerőpiacon - figyelmeztetett Török. Míg ez korábban csak a feldolgozóiparban volt jellemző, addig mára már általánossá vált. Ennek egyik oka, hogy a béremelések magasabb fokozatba kapcsoltak, ily módon próbálják meg a vállalatok csökkenteni Magyarországnak e téren a visegrádi országokkal szemben az utóbbi években kialakult 15-20 százalékos lemaradását.

A béremelkedésekből persze profitálhat a magyar gazdaság, mivel a javuló jövedelmi helyzet miatt a lakossági fogyasztás növekedhet. Ez lesz a magyar gazdaság idei növekedésének fő húzóereje a Raiffesen vezető elemzője szerint. Sőt mint már látható, a magánszemélyek már egyre többet beruháznak is. Mellettük a vállalatok is rákényszerülhetnek beruházásaik növelésére a humán tőke terén, miután sokuk azzal szembesült, hogy hiába fizetnek többet, így sem tudnak megfelelő munkaerőhöz jutni. A növekvő vállalati beruházások és lakossági fogyasztás pedig értelemszerűen a hitelkeresletet is emelheti, ami a 2008-as szint egyharmadára mehet vissza. Részben a növekvő lakossági jelzáloghitelezés hatására, az ez iránti igény már a Raiffeisen fiókjaiban érezhető.

A vasárnapi nyitva tartás visszaállításának viszont alig lehet hatása, emiatt a forgalom csak minimálisan emelkedhet. Negatívan hathat a gazdasági növekedésre Török szerint az építőipar visszaesése, aminek mértéke az utóbbi időben már a 20 százalékot is elérte. Mindazonáltal a visszaesés éves szinten 5 százalék lehet, részben a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) miatt emelkedő lakásépítéseknek köszönhetően. Ám a feldolgozóipari kapacitásbővülés is lassult, annak hatására, hogy az autóipari beruházások jelentősen csökkentek. Az idén eddig már alig 1 százalékkal emelkedtek, szemben a korábbi 20-30 százalékkal.

Ugyancsak hátrányosan érinti a magyar gazdaságot, hogy a külső környezet is a vártnál kevésbé élénkül, igaz, ennek jeleit egyelőre még kevésbé lehet látni. Csak kozmetikai beavatkozásokként értékelik a Raiffeisen elemzői az utóbbi időszak államháztartási lépéseit. Hiába volt igény ugyanis nagyobb mértékű adócsökkentésre (például a jövedelemadó egy számjegyűvé tételére, a járulékok mérséklésére), mindössze az általános forgalmi adó (áfa) célzott csökkentésére került sor: a sertéshús alacsonyabb áfa-tartalma miatti keresleti eltolódást a baromfitermékek áfájának visszavágása korrigálta. Ez azonban csak minimálprogram, hiszen ezek ütik a legkisebb -- Török szerint mintegy 100 milliárd forintos -  lyukat a költségvetésben, amelyek biztosítják az államháztartás hiánya alacsony tartását.
Az áfacsökkentések hatása már beépült az inflációba, melyet a Raiffeisen az idén fél százalék körülre vár, jövőre pedig 2,2 százalékra. Az üzemanyagár-csökkenések javán pedig már túlvagyunk - mondta Török, hozzátéve: várakozásaik szerint tehát 2017-re visszatér az infláció Magyarországra.

A jegybanki alapkamat 0,9 százalékra csökkenhet júniusig, április végén 1,1 százalékra, abban az esetben, ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa nem vált át 15-ről 10 bázispontos vágásokra. Júniust követően pedig Török azért nem számít további monetáris lazításra idehaza, mert a brit EU-népszavazás miatti bizonytalanság hatására megnőhet a kockázatvállalási hajlandóség, azt követően pedig az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed is hozzáfoghat a kamatemelési ciklushoz. Ha ehatások nem érvényesülnek, akkor az MNB alapkamata akár 0,75 százalékig is lemehet -- véli Török, aki viszont a forint euróval szembeni árfolyamát a mostani szintek közelében, 315 forint körül várja.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Raiffeisen: nem élénkíthet a boltzár eltörlése
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 28. 10:20Csúcson az Erste bevétele

  Az Erste Csoport 1,26 milliárd eurós nettó nyereséget ért el 2016-ban, emellett 4,8 milliárd eurós nettó hitelkihelyezésről, 13,4 százalékos elsődleges alaptőkerátáról és egy euró részvényenkénti osztalékról számolhat be - közölte az Erste.

 • FEBRUÁR 28. 08:12A bankok körmére néz az MNB

  Február végén ellenőrzi a Magyar Nemzeti Bank (MNB), teljesítették-e a bankok tavaly a korábban a hitelezési feltételhez kötött kamatcsere (HIRS) tendereken vállalt hitelezési aktivitás növelését - közölte a jegybank.

 • FEBRUÁR 27. 14:0787 milliárd forintnyi új megtakarítást tettek takarékokba tavaly

  Közel 87 milliárd forinttal, 1802 milliárd forintról 1889 milliárd forintra emelkedett a Takarék Csoportnál kezelt vállalati és lakossági megtakarítások állománya 2016-ban.

 • FEBRUÁR 27. 10:00Nincs kegyelem az adósoknak

  Rohamtempóban tisztítják a bankok a lakossági hitelportfólióikat. Tavaly év végén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint már csupán 692 milliárd forintnyi háztartási hitel volt 90 napon túl késedelmes, vagyis 13 százalék alá süllyedt a nem teljesítő hitelek aránya.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér