Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 18. 17:15|Utolsó módosítás: 2016. 1. 18. 17:47|Csabai Károly | Pénzügy » Pénzügyi Szolgáltatók

Tízmilliárdos üzlet lehet a Buda-Cash-állomány átvétele

Több mint 750 fajta értékpapírt, 38 tőzsdei cég részvényeit, valamint 2,2 milliárd forintnak megfelelő készpénzt talált a Buda-Cash felszámolója.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Több mint 750 fajta értékpapírt, köztük 3,1 milliárd forintnyi állampapírt, 38 tőzsdei cég 2,4 milliárd forint piaci értékű részvényét, valamint 2,2 milliárd forintnak megfelelő - tíz pénznemben meglévő - készpénzt talált a tavaly február végén bebukott Buda-Cash Brókerház Zrt. felszámolója. Ez a legfontosabb hír azon ügyfelek számára, akik közel tizenegy hónapja várnak arra, hogy megtudják, mennyit láthatnak viszont zárolt eszközeikből.

Erre most még a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) által közzétett tekintélyes listát átböngészve csak következtethetnek, ám nem kell már sokat várniuk a pontos adatokra. Az országos lefedettséget befektetési vállalkozások - az árutőzsdei szolgáltatók kivételével - ugyanis február 18-ig pályázhatnak a Buda-Cash szerződéses kötelezettségeit tartalmazó állomány átvételére, melyet az érdeklődők január 28. és február 8. között ismerhetnek meg részletesen. Az értékelés szempontjai: a gyors azonosítást lehetővé tevő hálózati lefedettség, az ajánlati ár és az állomány-átruházás sikerességét befolyásoló - a kiíró PSFN által nem részletezett - egyéb körülmények. Az eredményről február 26-ig kapnak értesítést az ajánlattevők. A nyertessel legkésőbb március 7-ig köt szerződést a felszámoló a Buda-Cashnél még meglévő állomány átruházásáról.

Ezt követően - de még az állomány-átruházási szerződés hatálya lépése előtt - keresi meg  a felszámoló közvetlenül a Buda-Cash volt ügyfeleit, hogy 30 napon belül nyilatkozzanak, hozzájárulnak-e ahhoz, hogy eszközeik a PSFN által kiválasztott befektetési vállalkozáshoz kerüljenek vagy más szolgáltatót jelölnek meg. Aki nem válaszol, annak eszközei automatikusan a pályázaton nyertes befektetési vállalkozáshoz kerülnek. Az állomány átruházása következtében felmerülő költség, díj nem hárítható át az ügyfélre .

Az átruházandó ügyfél-állomány értékét a felszámoló nem közölte, s annak meghatározása azért nehéz, mert a több mint 750 féle értékpapír közül mindössze a tőzsdei részvények és az állampapírok árazhatók be. Ezek 5,5 milliárdos összértékéhez adódik a 2,2 milliárd forintnyi készpénz, ebből 1,5 milliárdnyi euró, 500 milliónyi pedig forint. Viszonyítási pont, hogy a Buda-Cash 2014-es közel 150 milliárd forintos azonnali tőzsdei forgalma a hetedik legmagasabb volt a hazai brókercégek között, a 175 milliárdra rúgó származékos ügyletei pedig a legnagyobbak. Ha ehhez hozzávesszük a csak névértéken szereplő értékpapírokat - melyek között jócskán vannak már nem létező sorozatok vagy olyanok, amelyek kibocsátói megszűntek -, akkor a Buda-Cash ügyfélállományának megvétele legalább 10 milliárdba kerülhet, ami szűkíti a potenciális vevők körét.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Tízmilliárdos üzlet lehet a Buda-Cash-állomány átvétele
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér