Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 14. 16:08|Utolsó módosítás: 2016. 2. 14. 16:24|VG | Pénzügy » Tőzsde

Nagy izgalmakat éltek át a tőzsdék

Bankrészvénypánikot és új olajármélypontot hozott a hét a tőzsdéken, az arany és a kötvényárfolyamok pedig úgy emelkedtek, mintha már nagyon közel lenne a tőzsdei összeomlás.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A gyorsjelentési szezon előrehaladtával a befektetők egyre inkább aggódnak a részvényárfolyamok fenntarthatósága miatt, ami heves ingadozásokhoz vezetett a héten. A globális gazdaság lassulása a közműszektor kivételével a teljes vállalati szegmens, az ütemes hozamesés pedig a bankok profitabilitásával kapcsolatban vetett fel kérdéseket, megspékelve azzal, hogy a vállalati kötvényhozamok elszállása céges csődökhöz is vezethet, ami szintén a bankokat terhelheti meg. Az amerikai kamatemelési várakozások kitolódása, és a fejlett hozamok mélyrepülése miatti aggodalmak ráadásul totális hátraarcot jelentenek, hiszen a befektetők nemrég még igyekeztek felülsúlyozni a bankrészvényeket éppen abban a reményben, hogy a kamatemelés hozamnövelő hatása és a gazdasági növekedés javítja majd a szektor profitabilitását. A héten ijesztően zuhanó bankrészvényárfolyamok sokaknak juttatta eszébe a Leman Brothers bedőlését, különösen, mert a legnagyobbak estek a legtöbbet: Európában a Deutsche Bank és az UniCredit árfolyama 13-14 százalékos mínuszban is járt a héten, három hónap alatt pedig lefeleződött. A nagy amerikai bankok is rég nem látott zuhanást mutattak be, amit pénteken heves emelkedés követett. A fordulathoz a Deutsche Bank kötvény-visszavásárlásának bejelentése, egy jó Commerzbank-jelentés és a JP Morgan vezérének 26 millió dollár értékű részvényvásárlása is hozzájárult.

A német DAX index 11-én rövid időre 8700 pont alá is leszúrt, vagyis egyedül a múlt héten a zuhanás mértéke elérte a 11 százalékot. Innen a pénteki 2,5 százalékos felpattanással szépített, de a 8,5 százalékos heti mínusz még az idei volatilis évhez képest is kiugrónak számít. Ezzel a német index 2016-os vesztesége péntekre 16,5 százalékra nőtt. Az amerikai részvényindexek a 2 százalékos pénteki emelkedés ellenére újabb negatív hetet zártak, a csütörtöki mélypontokon pedig két éve nem látott alacsony szintet értek el.

Az olaj piacán is hatalmas ingadozásokkal telt a hét, amibe egy új lokális mélypont is belefért: a WTI a legközelebbi határidős lejáratra 26,1 dollárig zuhant csütörtökön. A kitermelők többsége számára kritikusnak számító 25 dolláros árszint megközelítésével meg is érkeztek a vevők, olyannyira, hogy pénteken a WTI több, mint 12, a Brent pedig 10 százalékot ugrott föl. Utóbbi ismét prémiummal forog a WTI-hez képes azután, hogy január közepén előfordult, hogy a Brent olcsóbb volt amerikai társánál. A február 11-i mélyponton az Európában is irányadó olajfajta már csak 30 dollárig esett, a hetet pedig 33 dollárnál zárta, míg a WTI ennél 4 dollárral lejjebb. A közeli és távolabbi határidők közi különbség egyre nő, ami azzal magyarázható, hogy a tárolókapacitások egy hónapon belül megtelhetnek, középtávon viszont a piac bízik abban, hogy a kereslet és kínálat kiegyenlítődik. A fundamentumok továbbra is lefelé mutatnak, az emelkedéseket viszont csak kitermeléscsökkentési petykák, nyilatkozatok táplálják, amelyek eddig kacsának bizonyultak. A befektetők világvége hangulatának csillapodásához azonban hozzájárult a pénteki olajpiaci fordulat, annak ellenére, hogy így is 6,5 százalékos mínuszban zárta a hetet a nyersanyag, a 2016-os teljesítménye pedig mínusz 21,5 százalék.

Az államkötvény hozamok jelentősen csökkentek, csütörtökön az amerikai tízéves hozam 1,52 százalékon is járt, majd pénteken 1,7 százalék fölé emelkedett. Az arany árának meredek emelkedése is azt jelzi, hogy a befektetők gyors ütemben próbálták fedezni magukat egy esetleges tőzsdei összeomlással szemben.

A devizapiacon is tartogatott izgalmakat a hét, a jen hatalmasat erősödött. A dollár/jen jegyzés a január végi 121,6-ról 111-ig esett csütörtökre, majd 113 körül zárt pénteken. Egy ilyen mértékű mozgás egy meghatározó devizában tovább erősítette a befektetőkben a pénzügyi rendszer stabilitásával kapcsolatos kétségeket, amit a bankpapírok megmagyarázhatatlan mértékű esése is táplált. A Nikkei index nagyot zuhant ezzel párhuzamosan, a hetet tíz százalékos mínuszban zárta, idén pedig már 21 százalékos esésnél tart.

Olajon csúsznak a devizák is

Az euró gyengülni próbált a dollárral szemben, ennek mértéke azonban limitált maradt, az 1,13-as szint fölött nem tudott megmaradni a kurzus. Az olajkapcsolt devizák értékvesztése folytatódott, a rubel a dollárral szemben 80 fölött is járt, az euró/rubel árfolyam pedig megközelítette a 92-es szintet, majd a pénteki olajrallyval kissé javult a helyzet. A rubel/forint árfolyam pénteken már csak 3,45 volt, ezzel két és fél év alatt lefeleződött. Ehhez a magyar deviza erősödése is hozzájárult: az erős makroadatok és Közép-Európa kedvező befektetői megítélése miatt az euró 310 forintnál zárta a hetet.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Nagy izgalmakat éltek át a tőzsdék
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér