VILÁGGAZDASÁG Network

Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

PÉNZÜGY / TŐZSDE

Négy tőzsdei cég nem lépett

2016. 2. 16. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 16. 12:56|Pénzügy » Tőzsde
Még négy tőzsdei cég nem jelentkezett át a polgári törvénykönyv hatálya alá. Kettő ezt a március 15-i határidőig pótolná, az Externet és a Kartonpack szándékairól azonban nincs hír.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Több tőzsdei cég is az utolsó pillanatokra hagyta annak a törvényi változásnak az átvezetését alapszabályába, amely nélkül veszélybe kerülhet értékpapírjaik nyilvános forgalmazása. A 2013-ban elfogadott, 2014. március 15-től hatályos polgári törvénykönyv (Ptk.) előírta, hogy az addig a gazdasági társaságokról szóló törvény hatálya alá tartozó nyilvánosan működő részvénytársaságoknak (nyrt.) legkésőbb 2016. március 15-től a Ptk. előírásai szerint kell tovább működniük. Ez arra kötelezte a tőzsdei társaságokat, hogy legfeljebb két éven belül módosítsák alapszabályukat.

Ezt a 43 mostani részvénykibocsátóból 39-en már megtették, fél tucat az idén. Legutóbb, tegnap a Forrás Vagyonkezelési és Befektetési Nyrt. A négy megmaradt cég közül a tavaly tavasszal bebukott, azóta felszámolás alatt álló Buda-Cash Brókerház 32,72 százalékos tulajdonában lévő Első Hazai Energia-Portfólió Nyrt. és a jogsértések miatt a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) által többször is – legutóbb a múlt héten, 2,65 millió forintra – megbírságolt Enefi Energiahatékonysági Nyrt. egyaránt március 11-re trombitálta össze részvényeseit, hogy elfogadják a Ptk.-nak megfelelő alapszabályt.

További két társaság, az Externet Telekommunikációs és Internet Szolgáltató és a Kartonpack Dobozipari Nyrt. szándékai azonban nem ismertek. A szolnoki távközlési cég saját és a BÉT honlapjára feltett alapszabálya 2011 áprilisából való, míg a Kulcsár-perben első fokon három év és kilenc hónap börtönbüntetésre ítélt Kerék Csaba cégjegyzése alatt álló Britton Capital & Consulting Kft. 61,91 százalékos tulajdonában lévő Kartonpacké 2013. májusi. Lapzártáig egyik cég sem hirdette meg rendkívüli közgyűlését, ami azt jelenti, hogy kifuthatnak a március 15-i határidőből, hiszen a részvényeseket legalább harminc nappal az esemény előtt össze kell hívniuk.

A tőzsde épülete. Többen kifuthatnak az időből. fotó: MW
Az új Ptk. szabályai miatt egyébként módosult a tőzsdei bevezetés menetrendje is. Igaz, ez csak technikai változtatás, amit az tett szükségessé, hogy nyrt. csak akkor működhet, ha tőzsdén szerepel. Az új módi szerint a cég még zártkörűként kéri a bevezetését, és csak a BÉT jóváhagyása után kell a nyilvános működési formát bejegyeztetni a cégbíróságon. Ezt követheti a jegyzés, miután a tőzsdei kereskedés megkezdését kell kérelmeznie a kibocsátónak, a bevezetéstől számított 90 napon belül. Ha a kibocsátó nem kéri a kereskedés megkezdését, mert valamelyik feltételt nem tudja teljesíteni, az értékpapírokat a tőzsde törli a terméklistáról, a társaság pedig visszaalakul zártkörűvé.

Azoknak az nyrt.-knek viszont, amelyek részvényeiket március 15-ig nem vezetik be a tőzsdére, szintén dönteniük kell: működési formájukat megváltoztatva zártkörűen működő részvénytársaságként folytatják tevékenységüket, más jogi személlyel egyesülnek, vagy döntenek végelszámolásuk megindításáról.

Szerző: Csabai Károly
Tetszett a cikk? Ossza meg!

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Négy tőzsdei cég nem lépett
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Regisztráció »

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

A hozzászólás mező nem fogad be HTML kódot, a sortöréseket automatikusan törli.
A képen látható ellenőrzőkód:
captcha
MEHET

Hozzászólásával együtt IP címe is rögzítésre kerül.

Részletes moderálási szabályzatunkat itt olvashatja.

Ha hozzá kíván szólni a cikkhez, jelentkezzen be. Amennyiben még nem rendelkezik felhasználónévvel, ezen a linken regisztrálhat:

www.vg.hu/regisztració

Adatai megadása után a belépéshez szükséges jelszavát emailben küldjük el Önnek

Ajánlott cikkek

KONFERENCIÁK

Partnerek

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • VG-konferencia - Magyar Gazdasági Csúcstalálkozó 2016

 • Eltűnt egy Párizsból Kairóba tartó utasszállítógép

 • Elkészült a Széll Kálmán tér felújítása

 • Lezajlottak az érettségik Fotók: MTI

 • Taxis demonstráció Budapesten

 • Pedagógussztrájk országszerte Fotók: MTI

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér