Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 4. 20. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 4. 20. 07:41|Faragó József | Pénzügy » Tőzsde

Parketten ragadt a Plotinus

Nem jött össze a tőzsdei kivezetés, mert a közgyűlésen a részvényeseknek még a fele sem jelent meg.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Hamar eldőlt, hogy a Plotinus mégis marad a tőzsdén, ugyanis a tegnapi közgyűlésen megjelent részvényesek csupán a szavazatok 45,04 százalékát birtokolták. És a tőzsdei kivezetésről csak olyan közgyűlés dönthet 75 százalékos szavazati aránnyal, ahol a jelenlévők legalább a részvényesek 50 százalékát plusz 1 szavazatot képviselnek.

A hír nem meglepő, hiszen a közgyűlés előtt Zsiday Viktor, a Plotinus elnöke lapunknak külön is hangsúlyozta, hogy a tőzsdei kivezetés ugyan a menedzsment javaslata volt, de arról nem a vállalatvezetés dönt, hanem a közgyűlés. És a társaság történetében még nem volt rá példa, hogy a közgyűlési részvétel meghaladta volna az 50 százalékot.

A Plotinus a jövőben a reálgazdasági tevékenységekre, így a flottakezelésre, a klinikára, a hostelre és az ingatlanokra összpontosít. Ennek megfelelően lemondott igazgatótanácsi tagságáról Zsiday Viktor, Tari Gusztáv és Zánkai Katalin, a közgyűlés pedig új igazgatótanácsi tagokat választott Csongrádi Krisztina, Korcsok Csaba és Szabó László személyében.

Az alaptőke leszállításáról is döntött a közgyűlés, ennek keretében a társaság 434 448 darab saját részvényt von be, melyeket a továbbiakban nem forgalmaz. Egyúttal újra felhatalmazást kapott a mendzsment saját részvények vásárlására. Mint Zsiday Viktor lapunknak korábban nyilatkozta, az elmúlt hónapokban közel 380 ezer darab részvényt vásároltak vissza 5700 forintos áron, így a közgyűlés napján a 955 ezer részvényből nagyjából 200-220 ezer darab lehetett a közkézhányad.

Több kispapír esetében is felmerült a tőzsdei kivezetés lehetősége, a Plotinus mégis kilóg a sorból, amennyiben egy jól teljesítő, sikeres céget vezetnének ki a BÉT-ről, s meglepett Zsiday Viktor döntése néhány hónappal ezelőtt – mondta a Világgazdaságnak Miró József, az Erste vezető elemzője. A döntésben szerinte szerepet játszhatott, hogy a jó teljesítmény ellenére is nehézkes volt a társaság tőkebevonása. Miközben a tőzsdei jelenlét tetemes kiadásokkal jár, köztük olyan indirekt költségekkel is, mint például a gyorsjelentések közzétételével járó kiadás. Ugyanakkor a szabályozói környezet sem segíti a tőzsdén jegyzett befektetési vállalkozásokat.

Egészen más képlet, mondjuk, az Est Media esete – folytatta Miró –, amely már korábban bekerült az úgynevezett elkülönített részvények karanténjába, vagyis nem különösebben meglepő a kivezetés. Megint másik történet az Externeté, amely a pár évvel ezelőtti Danubius-sztorira emlékeztet, ugyanis a részvények 99 százaléka a nagybefektetők kezében van. Egy százalék alatti közkézhányaddal egészen logikus lépés a kivezetés. Ellenben kifejezetten érdekes, hogy például az ÉMÁSZ közkézhányada 10 százalék alatti, az Elmű közkézhányada az 5 százalékot sem éri el, mégis tőzsdén tartják ezeket a társaságokat.

Lapunk április 20-i számában „Parketten ragadt a Plotinus” címmel közölt cikkünkkel kapcsolatban az Est Média Vagyonkezelő Nyrt. helyreigazító kérésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a cikkben foglalt, a kivezetésre vonatkozó állítás téves és alaptalan. A társaság értékpapírjainak a Budapesti Értéktőzsdéről történő kivezetése nem szerepel a cég tervei között.

ELMŰ Nyrt. - az elmúlt évek árbevétele


A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Parketten ragadt a Plotinus
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér