Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 3. 19:29|Molnár Gergely | Pénzügy » Tőzsde

Vízválasztóhoz értek a tőzsdék

Jelentős emelkedésen vannak túl a tőzsdék a február eleji mélyponthoz képest, szakértők szerint hamarosan eldőlhet, hogy ez csak egy medvepiaci korrekció-e. A befektetők újabb jelekre várnak, most leginkább az EKB-tól.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Világszerte felpattantak a tőzsdék a héten a február 11-i idei mélypontról, az egyik legnagyobb zuhanást bemutató index, a német DAX például 12 százalékkal emelkedett az elmúlt 15 kereskedési nap során. A hangulat továbbra is törékeny, a befektetők félnek egy újabb mélyrepüléstől, bár a félelemindexnek is nevezett, valójában a volatilitást mérő VIX idei mélypontjára esett és az olajnál sincsenek szélsőséges kilengések.

A pesszimisták szerint azonban semmi nem oldódott meg az év eleji eladási hullámot okozó problémák közül. A gazdasági növekedési kilátások siralmasak, a vállalati csődök esélye magas, a bankrendszer profitkilátásai gyengék. Forián Szabó Gergely szerint viszont még nem dőlt el, lesz-e komolyabb törés a gazdasági növekedésben és a tőkepiacokon. A Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója úgy látja, hogy van már sérülés, érzékelhetően romlottak a növekedési kilátások, de a piacok bizalma a jegybankokban nem omlott még össze. Vízválasztóhoz érkeztünk, megvoltak az első sokkok, megvolt a fellélegzés is. Most dől el, hogy visszamegyünk-e a kilábalás pályájára, vagy újabb lefordulás következik – tette hozzá. A befektetők többsége most az Európai Központi Banktól (EKB) várja a segítséget, de a jövő heti üléssel kapcsolatban sok a bizonytalanság is. A jegybank tavaly okozott már csalódást, de Forián arra számít, hogy tanultak a hibából, ezúttal nem tették olyan magasra a mércét. Így a csalódás is elkerülhető, sőt kellemes meglepetés is lehet.

A piac gazdasági helyzettel kapcsolatos várakozásai sokat változtak év vége óta. Kirajzolódott egy konzisztens lassulás, mindenki lehozta a növekedési előrejelzéseit. Van aki azt mondja, hogy már medvepiac van, én azt gondolom, hogy nem lehet eltemetni a bikát – mondta lapunknak Forián. Bár vannak arra utaló jelek, hogy kifáradt, az is látszik, hogy a hozaméhség nagy. A piacok többsége nincs kirívóan túlértékelt állapotban, nem az van, mint a tech lufinál vagy 2007-ben. A vállalatok mérlegei is általában erősebbek. Most a fejlett világ egészséges állapotban van, a fejlődők többsége viszont gondban, de ez utóbbi csoport eszközei már hat éve alulteljesítenek, így innen nem várható újabb csalódás. A várakozások ugyanakkor már olyan pesszimisták, hogy egy kis pozitív meglepetés is nagyot tud szólni.

A piacok mindig arra mennek, amerre a legtöbb befektetőnek fáj, és most ez az irány fölfelé van – vélekedett Nyári Zsolt a KBC Securities vezető üzletkötője. A partvonalon várakozó pénz rekordokat döntöget, a short állomány utoljára 2010 szeptemberében volt olyan magas, mint február közepén. Ez alapján rövid távon további 5-10 százalékos felpattanás is benne lehet a tőzsdékben. Ez az S&P 500 esetében 2050–2150, a DAX-nál 10 500–11 000 pontos értékeket jelentene. Nyári szerint is fontos rövid távon az EKB jövő heti döntése, de még lényegesebb a piacok szempontjából az olajár viselkedése. Az idei zuhanást jelentős részben az olaj mélyrepülése okozta, mivel ez megnövelte a vállalati csődök esélyét és közvetve a bankok profitabiliásával, sőt tőkehelyzetével kapcsolatban is kérdéseket vetett fel. Az elmúlt bő két hétben viszont az olaj 33-35 százalékkal kapaszkodott föl, a volatilitása pedig csökkent. Amíg nem következik be 3 százaléknál nagyobb napi esés, addig fennmaradhat a jó hangulat a részvénypiacokon. Ha viszont az olaj ismét lefordulna, akkor a befektetők ismét gondolkodás nélkül dobálnák el a részvényeket. Ebben a környezetben magyar piac felülteljesítő lehet, vagyis egy globális esésben mérsékeltebben vesz részt, emelkedése viszont megközelíti a szétadott fejlett piacokét. Nyári szerint a kedvező hangulat fennmaradása esetén a BUX további 5 százalékot emelkedhet, vagyis 2007 óta először átlépheti a 25 ezer pontos szintet.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Vízválasztóhoz értek a tőzsdék
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 30. 08:28Csökkenő forgalomban stagnált a BUX a héten

  A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 32 956,30 ponton zárt pénteken, az előző hetinél 1,28 ponttal magasabban, gyakorlatilag az előző heti értékkel megegyezően.

 • ÁPRILIS 28. 11:23Két nap után emelkedik az OTP

  Még keresi a mai irányt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX az első órákban zöld zónában volt, de nem sokkal 11 óra előtt enyhe mínuszba került.

 • ÁPRILIS 28. 09:34Veszteséggel nyitottak az európai tőzsdék

  A várt emelkedés helyett vegyesen, többségében csökkenő indexekkel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.

 • ÁPRILIS 27. 20:50Vegyesen alakultak a News York-i tőzsdeindexek

  Vegyesen alakultak a News York-i tőzsdeindexek csütörtökön, a pozitív meglepetést hozó eredménybeszámolók viszont a technológiai cégek részvényeit számottevő nyereséghez juttatták.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér