Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×



Elfelejtett jelszó »

2007. 12. 10. 11:17|Concorde | Pénzügy

Újabb mentőöv Ázsiából, ezúttal a UBS került sorra

Újabb brutális leírást láthattunk a világ egyik vezető bankjától, de ismét érkezett a mentőöv: az egész pénzügyi szektorra hatással lehet, hogy Svájc és a világ egyik vezető bankja, a UBS ma reggel 10 milliárd dolláros leírást jelentett be a leértékelődő jelzáloghitel-portfólió miatt (ez a legnagyobb európai bank által bejelentett leírás), egyben a szingapúri GIC (a helyi kormány befektetési társasága) és egy megnevezni nem kívánt közel-keleti befektető 11,5 milliárd dollárt fektet a bankba, ketten együtt 10,65 százalékos részesedést szerezve ezzel. Ezen belül a GIC meghatározó részvényes lesz a maga 9 százalékával.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A megoldás hasonló ahhoz, melyet a Citigroup esetében láttunk két hete, azaz a befektetők kötelezően átváltandó kötvényeket vesznek – hívja fel a figyelmet a Concorde. Ezen túl további, a bank tőkéjét kímélő intézkedéseket is bejelentettek, így például 2 milliárd CHF értékben piacra dobják a korábban bevonni kívánt sajátrészvény csomagot és a 2007-es osztalékot készpénz helyett részvényben fizetik majd ki, 4,4 milliárd frankot spórolva ezzel. Ennek következtében a korábbi részvényesek összesen mintegy 15 százalékos hígulást kell, hogy elszenvedjenek, de legalább van egy, a normális működést fenntartani képes bankjuk.

A megfelelően összecsomagolt hírek (leírás + pénzgyűjtés) hatására az árfolyam a kezdeti gyengeség után lényegében a tegnapi szinten van, így a piac örül a stabil befektetők érkezésének. A cég így összesen 19,4 milliárd franknyi pénzt szed majd be, amely jóval meghaladja a most bejelentett leírás mértékét, azaz várhatóan képeznek még tartalékot további veszteségekre, bár a vezetés nem hiszi, hogy erre sor kerülne. Ehhez képest eltörpül az a tény, hogy Marcel Ospel vezérigazgató a 2007-es évben "nem tart igényt bónuszra"....

Bár az amerikai jelzálogpiacon továbbra sem látszik a stabilizáció, az bizonyosnak tűnik,  hogy a bankszektor pénzt már tud gyűjteni, így az iparág vezetőinek megvétele profitábilis lehet a befektetőknek, hangsúlyozottan hosszú távon.

Az eddigi jövedelmezőség várhatóan nem tér vissza egy jó ideig, de a korábbi részvényesek által elszenvedett részvényszám-hígulás hatásánál nagyobb lehet a befektetői bizalom visszatéréséből származó eredményhatás, az alacsonyabb bankközi kamatok és a normalizált üzleti működés formájában. Ezzel együtt a Concorde elemzői szerint még messze nem láttuk az összes leírást a szektorban, várhatóan nemsokára újabb híreket hallhatunk, újabb befektetők érkezésével együtt.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Újabb mentőöv Ázsiából, ezúttal a UBS került sorra
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér