Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2007. 12. 11. 10:20|CIB-VGO | Pénzügy

Mindenki a Fedre vár - 25 vagy 50?

A mai nap legfontosabb eseménye a Fed nyíltpiaci bizottságának kamat-meghatározó ülése lesz. A CIB Bank elemzőinek megítélése szerint biztosra vehető, hogy a nyíltpiaci bizottság, az FOMC az eddig összesen 75 bázispontos monetáris enyhítést követően tovább csökkenti irányadó kamatát, a kérdés csak és kizárólag a mérték.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Bár a piac közel 50 százalékos eséllyel árazza, hogy újabb fél százalékpontos kamatmérséklésre kerül sor, a piaci konszenzussal összhangban a CIB is 25 bázispontos kamatcsökkentést prognosztizál. 

Az októberi kamat-meghatározó ülést követő közlemény, illetve a később megjelent jegyzőkönyv megállapítása már elvesztették relevanciájukat. Másfél hónappal ezelőtt a Fed lényegében semleges irányultságra helyezkedett, amikor arról beszélt, hogy a növekedés és inflációs kockázatok kiegyensúlyozottak, és lényegében azt üzente a piacoknak, hogy ne vegyék biztosra, hogy megszakítás nélkül folytatódik az enyhítési ciklus.

Azóta azonban gyökeres fordulat következett be az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény kommunikációjában, és ez várhatóan a holnapi ülést követőközleményben is tükröződik majd. A nyíltpiaci bizottság talán legbefolyásosabbnak tekinthetőt tagja (Bernanke mellett Kohn, Yellen) az elmúlt egykét hétben sokkal pesszimistábban nyilatkoztak a növekedési helyzetről. Többen egyértelműen utaltak arra, hogy az október végi helyzetmegítélés jelentősen változott, illetve az akkor megfogalmazott kockázatok
materializálódtak. Ez alatt elsősorban a piaci folyamatokat kell érteni, az akkori reményekkel ellentétben a piaci feszültségek nem enyhültek, sőt: az elmúlt hetekben újra erősödnek.

Tény, hogy az október végi ülés óta megjelent makrogazdasági adatok alapvetően nem támasztják alá az újabb monetáris enyhítés szükségességét. Bár az előrejelző indikátorok egyértelmű lassulást jeleznek (az ISM indexek értéke süllyed, a fogyasztói bizalom romlik és a megrendelés állományok is mérséklődnek), egyelőre azonnali recessziós veszély nem mutatkozik: nagyon-nagyon lassú, de stabil növekedés lehet az alapforgatókönyv a következő egy-két negyedévre. (Különösen kedvező, hogy a munkaerőpiacon drasztikus romlásról továbbra sem beszélhetünk, a munkanélküliségi ráta a legfrissebb adatok szerint 4,7 százalékon stagnált novemberben, az elmúlt három hónap átlagát tekintve pedig a mezőgazdaságon kívüli szektorokban havi szinten körülbelül 100 ezerrel nőtt a munkahelyek száma).

Azt azonban látnunk kell, hogy a kiemelkedően erős harmadik negyedévet követően jelentős lassulás következik, és az előttünk álló időszakban a potenciális alá lassul a GDP-bővülési üteme. A jelzálogpiaci és hitelpiaci problémák mindemellett továbbra sem gyűrűztek át teljes egészében a növekedési adatokba, és ha az újra kiéleződött piaci helyzetet is figyelembe vesszük, kijelenthető, hogy a növekedési kockázatok lefele erősödtek.

Bár az inflációs kilátásokkal kapcsolatban továbbra is a felfele mutató kockázatok dominálnak, a CIB szerint a növekedési és inflációs rizikó faktorok immár nem oltják kőegymást teljes egészében.

Összességében tehát  a CIB  25 bázispontos alapkamat mérséklésre számít, amivel párhuzamosan a diszkont rátát is legalább ekkora mértékben csökkentik (nem kizárt, hogy utóbbi esetben akár 50 bázispontos is  lehet a vágás). Az évet így 4,25 százalékon zárhatja az irányadó O/N Fed Funds, és továbbra is úgy gondolják, hogy 2008-ban folytatódik az enyhítési ciklus.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Mindenki a Fedre vár - 25 vagy 50?
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 30. 09:41Azonnali hatállyal eltiltotta az MNB az engedély nélkül tevékenykedő céget

  Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta az Y-Gen Financial Kft.-nek, hogy jogosulatlanul portfóliókezelést, valamint függő ügynöki tevékenységet végezzen.

 • MÁRCIUS 29. 18:46Magyarosítanák a pénzügyeket

  Pályázatot hirdetett a Magyar Bankszövetség a Pénz7 programsorozat keretében. A névkereső pályázat összesen 5 kategóriában nyílt meg a 10 és 25 év közötti fiatalok részére. A pályázat során kiválasztott pénzügyi-gazdasági szakszavakra a szervezők beszédes, a köznyelvben könnyen elterjeszthető elnevezéseket vártak.

 • MÁRCIUS 29. 16:29Beérhet a vízrészvény

  Egyre többen mondogatják manapság, hogy nemsokára a víz lesz az egyik legfontosabb árupiaci termék a börzéken. Ezen a területen a FuturAqua úttörőnek számít

 • MÁRCIUS 29. 05:00Készül a nagy bankeladás Csehországban

 • Legfrissebb
 • Legolvasottabb
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér