Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 8. 20:09|Molnár Gergely | Tőzsde » VG

Szabadesésbe váltottak a bankpapírok

Továbbra is nagy a bizonytalanság a globális piacokon, a hét a DAX mélyrepülésével kezdődött. A magyar részvénypiac ismét jól vizsgázott a pánikban.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Nem szűnik a bizonytalanság a részvénypiacokon, a múlt heti emelkedési próbálkozások után csúnya eséssel indult február második hete. Ezúttal egy technikai momentum ijesztette meg a befektetőket: a német DAX index miután idén már többször felpattant a 9300 pontnál lévő támaszáról, hétfőn letörte azt, és meg sem állt 9000 pontig. Ez újabb jel volt arra, hogy ez az esés már tényleg más, mint az eddigiek, és aki a vételi lehetőségeket keresi, az könnyen megégetheti magát. A befektetők így tömegesen igyekeztek szabadulni a részvényektől, ami nem egy esetben extrém ármozgásokhoz vezetett. Az osztrák Erste Bank papírja például tíz százalékos mínuszban is járt, mindenféle hír nélkül.

A nagy európai bankrészvények árfolyama nyár vége óta lefeleződött. Az olasz UniCredit részvénye még novemberben is hat euró körül állt, tegnap már csak 3 eurót adtak érte. Nem áll jobban a most 9 százalékot zuhanó, az elmúlt három hónapban 46 százalékot veszítő Deutsche Bank, de más nagy pénzintézetek papírjai sem. A jelenség mögött többen a nagy állami olajalapok és olajkitermelő országok vagyonfelélését sejtik. Egy elemzés szerint ugyanis ezek az alapok korábban előszeretettel vásároltak európai ciklikus papírokat, többek között jó minőségű bankrészvényeket, hogy a küszöbön álló európai növekedésből hasznot húzzanak. Most, amikor az olajárak zuhanásával ezek az országok a költségvetési hiányuk pótlására a tartalékokhoz nyúlnak, elsősorban ezeket a papírokat borítják a piacra, ami jelentős túlkínálatot okoz. Van emellett fundamentális oka is annak, hogy éppen a bankrészvények teljesítenek ilyen gyengén: a jegybanki kamatpolitikák, a negatív vagy nullás hozamok rendkívül összenyomták a banki kamatmarzsokat, vagyis a korábbi profittervek aligha lesznek tarthatóak.

A jelzáloghiteleken Európa-szerte Magyarországon és Bulgáriában lehet a legnagyobb kamatot elérni, így nem véletlen, hogy az OTP – amely mindkét országban piacvezető – és vele a magyar piac a hétfői vérfürdőben felülteljesített. A magyar bankpapír csak 2,6 százalékot esett, miközben a Raiffeisen vagy az Erste 7 illetve 7,5 százalékot. Úgy tűnik, Közép-Európára továbbra is biztos menedékként tekintenek a befektetők, az 1,6 százalékkal csökkenő BUX mellett a lengyel WIG index is csak 1,2 százalékot süllyedt, míg a DAX 3,3, a párizsi CAC 3,2, az olasz FTSE MIB pedig 4,7 százalékot zuhant a hét első napján.

Pedig Ázsiából most nem is érkeztek rossz hírek. A kínai devizatartalék ugyan további százmilliárd dollárral csökkent, ám ez valamivel kisebb volt a várakozásoknál, a kínai tőzsde pedig a holdújév miatt egész héten zárva tart. A japán börze szerény emelkedést mutatott. Nem úgy Amerika, amely becsatlakozni látszott az európai pánikba. A vezető indexek két százalék feletti esést mutattak lapzártánkkor, amivel az idei mélypontjukat tesztelték. A legnagyobbat a technológiai papírok estek, a Nasdaq Composite 2,7 százalékos esésnél is járt.

A befektetői félelmeket jól tükrözte az arany további emelkedése is. Az unciánkénti ár megközelítette az 1200 dollárt, amivel az arany az idei év eddigi legjobb befektetésnek bizonyul a leglikvidebb eszközök közül. Az elmúlt hetek fő szabálya viszont ezúttal nem érvényesült, nem az olaj húzta le a tőzsdéket. Legalábbis a WTI hordónkénti árfolyama 30 dollár fölött maradt, a Brent pedig 33,7 dollár körül ingadozott, vagyis jóval kevesebbet gyengültek, mint a részvényindexek.

Ötven százalékos esés is volt

Nagy riadalmat keltett az amerikai piacon, hogy hírek szerint az egyik nagy palaolaj-kitermelő, a Chesapeake Energy jelentős szerkezetátalakításra készülhet és ehhez keres specialistákat. A mintegy tízmilliárd dollárnyi adóssággal rendelkező vállalat az olaj mellett a gáz árának esésétől is szenved, részvényei és kötvényei pedig folyamatosan veszítenek értékükből, ami megnehezíti hiteleinek refinanszírozását is. A részvények a hír megjelenését követően 50 százalékos mínuszban is jártak a New York-i tőzsdén, de az esés később 22 százalékosra mérséklődött.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Szabadesésbe váltottak a bankpapírok
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér