Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 2. 17. 08:00|x | Vállalatok

A Stadler minél vonzóbb munkahellyé kíván válni

A Stadler Trains Magyarország felvette a munkaerőpiaci kesztyűt: 13 elemből álló csomaggal lép fel dolgozóinak megtartása, létszámának bővítése érdekében. A részletekről Dunai Zoltán országigazgató nyilatkozott lapunknak.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Országszerte munkaerő-ellátási gondokról érkeznek a hírek. Érinti a probléma a Stadler magyarországi tevékenységét is?

– Abban a „szerencsés” helyzetben vagyunk, hogy ez nekünk nem új. Iparági sajátosság a szakmunkaerő hiánya, szolnoki üzemünk a 2009-es indulás óta munkaerőgondokkal küzd. Egyes években bel- és külföldről kölcsönzött dolgozókkal gyártottuk az alumínium kocsitesteket. Az idén több mint négyszáz kocsitestet állítunk majd elő, reményeink szerint olyat is, amilyen eddig nem volt a palettánkon. Jövőre már ötszáz fölé nőne a darabszám. Már most látszik tehát, hogy bár a mostani feladatainkat el tudjuk látni a meglévő, mintegy négyszáz fővel, későbbi piaci lehetőségeink alapján a létszámunkat hatvan-nyolcvan fő alumíniumhegesztővel bővíthetnénk.

Honnan kölcsönzött a Stadler külföldi dolgozókat, és hányat?

– Csehországból és Szlovákiából érkeztek a bérmunkások. Volt, hogy egyszerre negyven-ötven külföldi alumíniumhegesztőre is szükségünk volt, ez nálunk a fő hiányszakma, de az átlagos létszámuk is húsz körül alakult.

Rögtön a szomszédban működik a MÁV Szolnoki Járműjavító. Rivalizálnak egymással is a munkaerőért?

– Igen. A járműjavítónak mintegy kétszáz új szakképzett dolgozóra van szüksége a tervezett IC+ kocsigyártási programjához, ez pedig komoly elhúzó erő. Ugyanakkor az említett terveink miatt mi is felvennénk új alkalmazottakat, de a hozzáférhető létszám adott. A szakképzés mellett fontos vonzóerőnek szánjuk a nálunk elérhető jövedelmet is. Tavaly 325 ezer forint volt a bruttó átlagkereset a Stadler szolnoki gyárában, míg az országos átlag 262 ezer forintot tett ki a KSH adatai szerint. Értelemszerűen minden túlórát és pótlékot szabályosan kifizetünk. A munka jellemzően két műszakban, egyes üzemekben háromban folyik. Egy-egy dolgozónk éves cafeteriakerete 480 ezer forint, és mindenki számára évi 108 ezer forintos egészségügyi magánszolgáltatást biztosítunk. Tulajdonképpen egy tizenhárom elemből álló juttatási rendszerünk van, amelynek egyes elemei likvidek, vagyis készpénzben kifizethetők, a többi az alkalmazottak közérzetét, életminőségét javítja.

Dunai Zoltán

Melyek a rendszer főbb elemei?

– Fizetünk például karácsonyi jutalmat, és olyat is, amely az éves jelenléttől függ. Utóbbi hasonlít a régi törzsgárdajutalomhoz. Vannak továbbá bármikor elkérhető és használható, arckép nélküli, úgynevezett „kulcsos” MÁV-utazási kártyáink, valamint olyanok, amelyekkel két, adott szolnoki áruházban lehet 5-10 százalékos kedvezménnyel vásárolni. Anyagi támogatást adunk a munkavállalóknak gyermekszületés, házasságkötés és közeli hozzátartozó elhalálozása esetén is. Nemrég építettük át az üzemi kantint, ahol már kellemes és modern környezetben, támogatott formában étkezhetnek a dolgozók. Egészségmegőrzés céljából a masszázsszolgáltatásunk igénybevételét kínáljuk, valamint a nap huszonnégy órájában nyitva álló saját konditermünket. Emellett ingyenes úszás- és squashórákon is izzadhatnak a munkavállalók.

Ez bőségesnek tűnik, de lehet, hogy egy dolgozónak nem valami pluszra, hanem segítségre van szüksége.

– Gondoltunk erre is. Nagyon büszke vagyok az e meggondolásból indított Számíthatsz ránk elnevezésű programunkra. A dolgozónak csak jeleznie kell az e célra közzétett ingyenes telefonszámon az aktuális jogi, pszichológiai, mentálhigiénés, pénzügyi vagy más problémáját. Szerződött partnerünk szakemberei telefonos, illetve személyes tanácsadás keretében megkeresik rá a választ.

Jelent-e könnyebbséget a Stadlernek a munkáltatói járulék 28,5 százalékról 23,5 százalékra csökkenése?

– Mindenképpen, de nem úgy, ahogyan a legtöbb munkáltatónak. Mi ugyanis nem „nyeltük le a pénzt”, vagyis nem a kiadásainkat csökkentettük vele, hanem annak teljes egészét átadtuk a dolgozóknak egy differenciálatlan bérelemelés formájában. Igaz, a mi döntésünket is a versenyképességünk javítása motiválta, csakhogy mi a járulék továbbengedésével nem az azonnali előnyre, hanem a dolgozók megtartására, újabbak vonzására, vagyis későbbi versenyképességünkre összpontosítottunk. Meggyőződésem, hogy ezzel a költségvetésnek is jót tettünk, mert a magasabb jövedelemből a lakosság többet költ, így be a nem folyó járulék egy része mégiscsak megjelenik a költségvetésben, áfa formájában. A magam részéről egyébként, több érdekképviseleti szervezet vezetőségi tagjaként, a két számjegyű járulékcsökkentés mellett érveltem. Mindazonáltal az 5 százalék is jelentős, és várjuk a jövőre kilátásba helyezett további 2 százalékot. Az említett béremelés már a második volt a Stadler Magyarországnál a 2016–2017-es időszakban, előzőleg ugyanis a tulajdonos már döntött egy differenciált, szintén 5 százalékos emelésről.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
A Stadler minél vonzóbb munkahellyé kíván válni
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér