Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 1. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 1. 18:45|Kriván Bence | Vállalatok

Dollárzivatar jött a felhőből

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A Satya Nadella vezérigazgató által képviselt új stratégia növekedési pályán tartja a Microsoftot. A vállalat egyre lazább szálakkal kötődik a hagyományos személyiszámítógép-piachoz, s a PC-kre szabott szoftverek helyett az interneten hozzáférhetővé tett vállalati programjaival és szolgáltatásaival növeli bevételeit.

Üzleti évének decemberrel zárult második negyedében a felhőalapú kereskedelmi szolgáltatásokból 9,4 milliárd dollárt szedett be a Microsoft a megelőző negyedév 8,2 milliárdjával szemben. A júliusban debütált Windows10 operációs rendszert pedig 200 millió eszközre telepítették december végéig, míg ez a szám szeptember végén csak 110 milliónál járt. A 25,7 milliárd dollárra rúgó negyedéves bevétel csaknem felét, 12,7 milliárdot még mindig a Windows hozta, ez azonban 5 százalékos visszaesést takar.

A Microsoft számításai azonban bejönnek a Windows10-esre való frissítés ingyenessé tételével, egyrészt a cég ezzel magához láncolja meglévő és új felhasználóit, másrészt nélkülözhetetlenné teszi magát, hiszen ő diktálhatja a feltételeket a többi szoftvergyártónak. Ahogy azt a vállalatoknak szóló Azure és Office 365 felhőalapú szolgáltatásoknál is sikerült elérnie. A Steve Ballmert a vezérigazgatói poszton két éve felváltó Satya Nadella fontos eredményként említette, hogy az 500 legnagyobb amerikai vállalat több mint 70 százaléka használ legalább kettőt a Microsoft felhőalapú szolgáltatásai közül.

A cég emellett a riválisok kihasználásával is keres, hiszen az iOS és az Android operációs rendszereket használó készülékek közül már 340 millióra telepítették fel az Office-t. A sikereket némiképp beárnyékolja a Nokiától átvett okostelefon üzletág lassú agóniája. A windowsos mobilok év végi eladásai megfeleződtek az első évihez képest, csupán 4,5 millió Lumia modellt adtak el októbertől szilveszterig. Évközben a Microsoft már gyakorlatilag leírta a Nokia telefonüzletágának felvásárlására költött milliárdokat, 7800 fős leépítést hajtott végre, és jelezte, hogy nem létfontosságú számára a mobiltelefon mint eszköz fejlesztése.
Az üzleti eredmények ettől függetlenül mutatósak, a Microsoft immár sorozatban hatodik negyedéve teljesíti túl az elemzői nyereségelvárásokat. A vállalat sínen van, Amy Hood pénzügyi igazgató ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a következő negyedévekben az erős dollár miatt a Microsoft bevétele 3-5 százalék közötti mértékben csökkenhet. A nyereség alakulásáról nem közölt becslést, ezúttal is meghagyva a tévedés lehetőségét az elemzőknek.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Dollárzivatar jött a felhőből
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér