Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 2. 15. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 2. 15. 18:05|GY. B. | Vállalatok » Egészségügy

Az innováció sokat hoz az egészségügyben is

Az okoseszközök rendszerszintű használata az egészségügyben évi 500 milliárd forintos megtakarítást eredményezhet – mondta a Heim Pál Alapítvány stratégiai igazgatója az Antall József Tudásközpont konferenciájának beharangozóján.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Heim Pál szerint az innováció alkalmazása nyomán kevesebben esnek ki egészségi állapotuk miatt a munka világából, és ez további 600-700 milliárd forinttal járulhat hozzá a nemzetgazdasághoz. Ezzel az összeggel azonban akkor lehet valódi értéket teremteni, ha az ágazatba visszaforgatva zárul az olló az orvosi lehetőségek és a gazdasági megvalósíthatóság között. A humánerőforrás jó kondíciója akár 30-40 százalékban is hozzájárulhat a gazdasági prosperitáshoz. Mint mondta, a digitalizáció segít az orvos-beteg kapcsolatok javításában, erősítésében, és az orvosok valóban minőségi időt tölthetnek a betegekkel.

Az orvos- és ápolóhiányt azonban csak részben lehet az egészségügy digitális átalakulásával kompenzálni – reagált lapunk felvetésére Heim. A technológia előretörésével sem lehet kevesebb szakemberrel jobb szolgáltatást nyújtani, legfeljebb kevesebb belgyógyászra és sebészre, több orvos-informatikusra lesz szükség a jövőben.

Mivel az egészségügy alapvetően forráshiányos a működtetési oldalon, Mikola István úgy látja, a kormányzatnak nyitottnak kell lennie minden olyan digitális megoldásra, amellyel faragni lehet a kiadásokon. A korábbi egészségügyi miniszter, jelenlegi külügyi államtitkár szerint kulcsfontosságú az egészségügyi innováció mind Magyarország, mind a visegrádi régió fejlődése szempontjából.

Emellett a big data és a mesterséges intelligencia jelentőségére hívta fel a figyelmet Süle-Szigeti Attila, a Start Traks Coaching alapítója. A digitális fejlesztések, valamint a személyre szabott gyógyító módszerek korábban nem látott távlatokat nyitnak meg a hazai egészségügyi rendszerben is. A térség országainak új típusú együttműködése, közös gondolkodása és cselekvése ezen a téren is elengedhetetlen, főként a rákkutatásban és -kezelésben.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Az innováció sokat hoz az egészségügyben is
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 24. 09:41106 forint osztalékot fizethet a Richter

  A Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a 2016. évi eredmény terhére a törzsrészvényekre 106 forint osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a társaság éves rendes közgyűlésének - derül ki a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken közzétett közgyűlési meghívóból.

 • MÁRCIUS 23. 10:40Szociális ápolási mintaprogram: idén az első 500 ágy készül el

  Idén az első 500 ágy "készül el" a szociális ápolási mintaprogramban - mondta Ónodi-Szűcs Zolltán egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Narancsnak adott interjújában.

 • MÁRCIUS 22. 12:55Mihályi Péter: Az adósságot halmozó kórházigazgatót ki kell rúgni

  Ha az Európai Unió országai között az utolsó 3-4 között foglalunk helyet az általános fejlettségünkben, akkor ne csodálkozzunk, hogy az egészségügyben is ott vagyunk - reagált a Központi Statisztikai Hivatal egészségügyi kiadásokról készült tanulmányára Mihály Péter a Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

 • MÁRCIUS 22. 12:17Feloldották a makói kórház járványügyi zárlatát

  Szerda reggel nyolc órakor feloldották a makói kórház járványügyi zárlatát - jelentette be a helyettes országos tisztifőorvos szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér