Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2012. 6. 15. 05:00|Utolsó módosítás: 2012. 6. 15. 10:30|VG-összeállítás | Vállalatok » Egészségügy
Keveset költenek megelőzésre a hazai ügyfelek

Gyógyszerre költjük az egészségpénztári pénzeinket

A hazai egészségpénztárak tagjai a megtakarításaik legnagyobb részét gyógyszerekre költik, miközben megelőzésre alig negyedét fordítják a rendelkezésre álló összegnek. Az átlagos költés tavaly valamivel több, mint 50 ezer forint volt.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az elmúlt három évben nagyságrendileg nem változott az egészségpénztári költések mértéke, a sláger még mindig a gyógyszer, amire tavaly a pénztártagok által költött teljes összeg 46,9 százaléka jutott – állapítja meg az Optisoft Nyrt. elemzése, melyet a kezelésében lévő egészségpénztári adatokra alapoztak.

Tavaly csupán 10 különböző térítési formán osztoztak az egészségpénztári kiadások. A teljes költés öt százalékánál többet sporttevékenységre, szakellátásra, látásjavító eszközökre, fogászatra, gyógyhatású termékekre és gyógyszerre költöttek a pénztártagok. Ezek összesen a 4,1 milliárdos teljes jóváírási összeg 91,7 százalékát tették ki. „Ebből a hat térítési kategóriából mindössze egyet sorolhatunk az egészségmegőrzés és megelőzés kategóriába. Ráadásul a hat kategóriára együttesen fordított összegnek valamivel több, mint felét gyógyszerre fordították a pénztártagok.

A második legtöbbet egyéb gyógyhatású készítményekre költötték tavaly, míg a ráfordítások toplistájának harmadik helyén a fogászati szolgáltatások álltak. Megelőzésre alig költenek a magyarok.” – foglalja össze az elemzés főbb megállapításait Semerédy Péter, az Optisoft igazgatótanácsának elnöke. Mindez azt is előrevetíti, hogy a kifejezetten az előregondolkodást, későbbi helyzetekre való tudatos felkészülést igénylő egészségbiztosítások nem lesznek annyira népszerűek a kafetéria rendszerekben, mint azt feltételezik a piacot 50 milliárdosra becslő biztosítók. Sajnos a magyarok az azonnali előnyöket előnyben részesítik a későbbi biztonsággal szemben, és inkább költenek életkoruk előrehaladtával az egészségi állapotuk helyreállítására, semmint idejében annak tudatos megőrzésére.

A tavalyi év költési mutatói jól illeszkednek az elmúlt évek trendjébe. A pénztártagok 2007 óta a legtöbb pénzt különböző gyógyszerekre fordítják, de a fogászati kezelések és az egyéb gyógyhatású készítmények is mindig benne voltak a legnépszerűbb egészségügyi ellátások listájában. „Érdekes tapasztalata volt az elmúlt éveknek, hogy noha az ezen termékekre és szolgáltatásokra fordított kiadások nagyságrendileg csökkentek, a termékek mindig a legnépszerűbbek között vannak.

Az elmúlt három évben évről évre öt százalékkal emelkedett a táppénz-kiegészítésre költött összeg nagysága” – hívta fel a figyelmet Semerédy Péter. A költések életkor szerinti megoszlása alapján az látszik, hogy a 40 évesnél idősebb korosztály a teljes kifizetett összeg mintegy felét használta fel. Ez a túlsúly szinte minden térítési kategóriára jellemző, a fiatalabb – 31–40 éves kor közötti – korosztály csak néhány kategóriában költött többet egészségpénztári számlájáról az idősebb korosztálynál, míg a 30 évnél fiatalabbaknál a legkisebbek az egyes kategóriákban elköltött összegek.

A 31–40 év közötti korosztály költés tekintetében mindössze hat területen előzte meg az idősebb korosztályt 2011-ben. Ezek közé tartozik a szemészet, az egyéb szakellátások igénybevétele, a nőgyógyászati ellátások, a gyógyteák, a sporteszközök és sporttevékenységek finanszírozása.

Somogyban költenek a legtöbbet

Jelentős eltérés figyelhető meg az ország egyes területei között a számlákról tavaly felhasznált pénz mennyisége alapján. Országos átlagban a pénztártagok 52 423 forintot költöttek. Ennél többet csak hét megyében – Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Baranya, Győr-Moson-Sopron – és Budapesten költöttek fejenként. Az egy főre jutó költésnél, mintegy 83 ezer forintos összeggel, Somogy megye volt a listavezető tavaly. A második és harmadik helyen Csongrád és Pest megye végzett közel 77 500 forinttal, míg Budapest csak a negyedik lett. A fővárosban az egy főre jutó költés átlagosan 71 750 forintot tett ki. A legkevesebb pénzt, 5 549 forintot pénztártagonként, Bács-Kiskun megyében használták fel.
„Természetesen ez nem reprezentatív, hiszen egy-egy egészségpénztári ügyfélkör nem mutat egyenletes eloszlást országosan. Mindazonáltal megállapítható, hogy a nagy foglalkoztatókkal bíró közép-magyarországi, illetve dunántúli régiók foglalkoztatói szívesebben támaszkodnak az egészségpénztári konstrukciókra a javadalmazások körén belül” – mondta Semerédy Péter.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Gyógyszerre költjük az egészségpénztári pénzeinket
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. torture2012. 6. 18. 09:18

  Ha az ember nyáron leugrik a Balatonra és megnézi a 30-40 év közötti magyar férfiak és nők bomba alakját, akkor azonnal megérti, hogy mire fel költenek a 40 pluszosok egész vagyonokat olyan gyógyszekre és kezelésekre, amelyekre egy nyugat-európai 50-60 felett kezd el költeni.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Gyógyszerre költjük az egészségpénztári pénzeinket


  Ha az ember nyáron leugrik a Balatonra és megnézi a 30-40 év közötti magyar férfiak és nők bomba alakját, akkor azonnal megérti, hogy mire fel költenek a 40 pluszosok egész vagyonokat olyan gyógyszekre és kezelésekre, amelyekre egy nyugat-európai 50-60 felett kezd el költeni.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 24. 13:44Aláírják az egészségügyi sztrajktárgyalások megállapodásait

  A közeljövőben ünnepélyes keretek között aláírják az egészségügyi ágazati kollektív szerződés azon fejezeteit, amelyekben eddig megállapodás jött létre a sztrájktárgyalások során - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága pénteken.

 • FEBRUÁR 24. 06:21Sokat költünk gyógyszerre, de nem eleget

  Magyarországnál csak Lengyelország költ kevesebbet gyógyszerre GDP-arányosan, miután nálunk mindössze 1,1 százalék az arány – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) elemzéséből.

 • FEBRUÁR 24. 05:00Piros jelzést kapott a gyógyszerköltés

  Piros, azaz nem megfelelő jelzést kapott a gyógyszerköltésben az állami támogatás arányára Magyarország – közölte az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete.

 • FEBRUÁR 22. 06:00Felvirrad a NAP a magyar agykutatásban

  A következő négy évben 6,5 milliárd forinttal folytatódhat a Nemzeti agykutatási program (NAP), amely 2013 és 2017 között 12 milliárdos támogatással indult el – értesült a Világgazdaság.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér