Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 4. 10:23|Utolsó módosítás: 2016. 3. 4. 11:17|Magyar Nemzet | Vállalatok » Egészségügy

Műtéti várólista: Dél-Alföldön a legkedvezőbb a helyzet

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Megdöbbentő különbségek vannak a várólisták alakulásában az ország különböző régióiban: míg a Dél-Alföldön 171 napot kell várni egy térdprotézisműtétre, addig ugyanerre a Dél-Dunántúlon átlagosan 545 napot - írja a Magyar Nemzet.

Az, hogy milyen sokat kell várni egy-egy beavatkozásra, gyakran nemcsak a bonyolultságától függ, hanem attól is, hol lakik a beteg. Míg ugyanis egy rutinnak számító mandulaműtétre például a Dél-Dunántúlon átlagosan 55 napot kell várakozni, addig ugyanezen a Dél-Alföldön már 17 nap után túleshetünk – tudta meg a lap az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által megismert adataiból.

Mint kiderült, szinte az összes műtéti várólista esetében megállapítható, hogy a Dél-Alföldön a legkedvezőbb a helyzet, és a régiós különbségek még nagyobbak a bonyolultabb beavatkozások esetében. Egy térdprotézisműtétre például a Dél-Dunántúlon 545 napot kell várnia a listán szereplő 996 betegnek, a Dél-Alföldön ezzel szemben a regisztrált 400 páciens esetében átlagosan 171 nap múlva végzik el a beavatkozást. Hasonló a helyzet a csípőprotézis-műtét esetében is: a szegedi kórházban körülbelül öt hónap a várakozási idő, ezzel szemben a pécsi kórház betegei átlagosan 2 év 4 hónap alatt kerülhetnek sorra.

Rudner Ervin, a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja a lapnak elmondta, többféle oka lehet az eltérésnek, a várakozási idő hosszát általában a kórházak helyi viszonyai határozzák meg.

"Az operáló orvosok kapacitása, a tárgyi feltételek, a műtőhasználati korlátok és a finanszírozási problémák mind befolyásolják a várólisták hosszát, ezért lehetnek eltérések az ország egyes területei között. Így ott, ahol az országos átlaghoz képest nagyok a különbségek, fontos megvizsgálni a helyi okokat, és kivitelezhető megoldási javaslatokat kell tenni annak érdekében, hogy javuljanak a mutatók. Ha erre nincs mód, akkor kétséges, hogy ezeket a műtéteket egyáltalán lehet-e, kell-e ezekben a kórházakban végezni" – közölte.

Rudner Ervin arra is felhívta a figyelmet: fontos különbséget tenni várólista és előjegyzési lista között, ahogy ezt az OEP honlapja is teszi. A várólistánál szerinte a jelentkezési sorrend határozza meg, miképpen követik egymást a betegek, míg az előjegyzési listáknál a beteg a beavatkozást egy konkrét orvosnál vagy intézetben szeretné elvégeztetni. Éppen ezért az előjegyzési listánál a várakozás hosszabb, mert a betegeknek valószínűleg távolabbi időpontot tudnak csak mondani, mint amit a várólistán kapnának - írja a Magyar Nemzet.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Műtéti várólista: Dél-Alföldön a legkedvezőbb a helyzet
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 24. 08:13A bértábla hatálya alá kerülnének a védőnők

  Szükséges lenne kiterjeszteni a védőnőkre is az egészségügyi bértábla hatályát - mondta Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke az M1 televízió hétfő reggeli műsorában.

 • ÁPRILIS 23. 13:03Nem fog lefogyni, aki nem tudja, hogyan kell

  Nem csoda, hogy a magyarok mintegy kétharmada túlsúlyos vagy elhízott: a felnőttkorú népességnek majdnem fele azt sem tudja, mennyi a napi energiaszükséglete. Pedig a többség tájékozottnak tartja magát az egészséges életmóddal kapcsolatosan. Mindez abból a friss és teljes körű felmérésből derült ki, amit a magyar lakosság táplálkozási és életmódbeli szokásairól a TÉT Platform készített.

 • ÁPRILIS 21. 06:43Célba ért a védőnők levele

  A védőnők a sajtóból értesültek arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egy nemzeti védőnői szolgálat létrehozását tervezi. Az Emmi azt közölte a Világgazdasággal, hogy egyeztetés alatt van a védőnők bérének átstrukturálása.

 • ÁPRILIS 20. 16:54Szívtranszplantáció: Magyarország a világ élvonalában

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér