Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 4. 10:23|Utolsó módosítás: 2016. 3. 4. 11:17|Magyar Nemzet | Vállalatok » Egészségügy

Műtéti várólista: Dél-Alföldön a legkedvezőbb a helyzet

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Megdöbbentő különbségek vannak a várólisták alakulásában az ország különböző régióiban: míg a Dél-Alföldön 171 napot kell várni egy térdprotézisműtétre, addig ugyanerre a Dél-Dunántúlon átlagosan 545 napot - írja a Magyar Nemzet.

Az, hogy milyen sokat kell várni egy-egy beavatkozásra, gyakran nemcsak a bonyolultságától függ, hanem attól is, hol lakik a beteg. Míg ugyanis egy rutinnak számító mandulaműtétre például a Dél-Dunántúlon átlagosan 55 napot kell várakozni, addig ugyanezen a Dél-Alföldön már 17 nap után túleshetünk – tudta meg a lap az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által megismert adataiból.

Mint kiderült, szinte az összes műtéti várólista esetében megállapítható, hogy a Dél-Alföldön a legkedvezőbb a helyzet, és a régiós különbségek még nagyobbak a bonyolultabb beavatkozások esetében. Egy térdprotézisműtétre például a Dél-Dunántúlon 545 napot kell várnia a listán szereplő 996 betegnek, a Dél-Alföldön ezzel szemben a regisztrált 400 páciens esetében átlagosan 171 nap múlva végzik el a beavatkozást. Hasonló a helyzet a csípőprotézis-műtét esetében is: a szegedi kórházban körülbelül öt hónap a várakozási idő, ezzel szemben a pécsi kórház betegei átlagosan 2 év 4 hónap alatt kerülhetnek sorra.

Rudner Ervin, a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja a lapnak elmondta, többféle oka lehet az eltérésnek, a várakozási idő hosszát általában a kórházak helyi viszonyai határozzák meg.

"Az operáló orvosok kapacitása, a tárgyi feltételek, a műtőhasználati korlátok és a finanszírozási problémák mind befolyásolják a várólisták hosszát, ezért lehetnek eltérések az ország egyes területei között. Így ott, ahol az országos átlaghoz képest nagyok a különbségek, fontos megvizsgálni a helyi okokat, és kivitelezhető megoldási javaslatokat kell tenni annak érdekében, hogy javuljanak a mutatók. Ha erre nincs mód, akkor kétséges, hogy ezeket a műtéteket egyáltalán lehet-e, kell-e ezekben a kórházakban végezni" – közölte.

Rudner Ervin arra is felhívta a figyelmet: fontos különbséget tenni várólista és előjegyzési lista között, ahogy ezt az OEP honlapja is teszi. A várólistánál szerinte a jelentkezési sorrend határozza meg, miképpen követik egymást a betegek, míg az előjegyzési listáknál a beteg a beavatkozást egy konkrét orvosnál vagy intézetben szeretné elvégeztetni. Éppen ezért az előjegyzési listánál a várakozás hosszabb, mert a betegeknek valószínűleg távolabbi időpontot tudnak csak mondani, mint amit a várólistán kapnának - írja a Magyar Nemzet.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Műtéti várólista: Dél-Alföldön a legkedvezőbb a helyzet
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 26. 08:52Vége az amalgámtömésnek

  Az Európai Parlament a jövő nyártól korlátozza az unióban a fogászati amalgám használatát.

 • MÁRCIUS 24. 09:41106 forint osztalékot fizethet a Richter

  A Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a 2016. évi eredmény terhére a törzsrészvényekre 106 forint osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a társaság éves rendes közgyűlésének - derül ki a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken közzétett közgyűlési meghívóból.

 • MÁRCIUS 23. 10:40Szociális ápolási mintaprogram: idén az első 500 ágy készül el

  Idén az első 500 ágy "készül el" a szociális ápolási mintaprogramban - mondta Ónodi-Szűcs Zolltán egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Narancsnak adott interjújában.

 • MÁRCIUS 22. 12:55Mihályi Péter: Az adósságot halmozó kórházigazgatót ki kell rúgni

  Ha az Európai Unió országai között az utolsó 3-4 között foglalunk helyet az általános fejlettségünkben, akkor ne csodálkozzunk, hogy az egészségügyben is ott vagyunk - reagált a Központi Statisztikai Hivatal egészségügyi kiadásokról készült tanulmányára Mihály Péter a Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér