Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

|Utolsó módosítás: 2010. 6. 30. 05:00| | Vállalatok » Egészségügy
Az egészségbiztosító támogatja a készítményt – Sok betegnél ízületi gyulladás is jelentkezik

Új terápia pikkelysömörre

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) újabb biológiai terápiákat tett elérhetővé a súlyos plakkos psoriasisban (pikkelysömör) szenvedő betegek számára, ily módon a betegség kezelését szolgáló hazai biológiai gyógyszerpaletta megegyezik a legfejlettebb országokéval.
A Magyar Dermatológiai Társulat elnöke a betegségről a napokban tartott tájékoztatón úgy fogalmazott: a következő fontos feladat a kezelésekhez történő hozzáférés esélyegyenlőségének a megteremtése. Kemény Lajos szerint a szakma legfontosabb feladata a betegek felvilágosítása, szakorvosokhoz történő irányítása, az egészségpolitika dolga pedig az epidemiológiai adatokat figyelembe vevő gyógyszerkiadások megtervezése.
A pikkelysömörben szenvedőknél gyakran előfordulnak anyagcsere-betegségek is, ilyen például a diabétesz, a zsíranyagcsere-zavarok és az elhízás. Ezek növelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét. A szívinfarktus vagy agyvérzés miatti halálozás több mint két és félszer gyakoribb azoknál, akik fiatal koruk óta gyakran szorulnak kórházi kezelésre pikkelysömör miatt. Újabb tanulmányok szerint a súlyos psoriasisban szenvedő, 30 éves beteg esetében háromszorosára nő a szívinfarktus kockázata. Tévesek tehát azok a korábbi vélekedések, hogy a betegség „csak” a bőrt érintő, kozmetológiai probléma lenne.
A pikkelysömör igen nagy mértékben rontja a betegek életminőségét – állítja Holló Péter, a Semmelweis Egyetem adjunktusa. Több tanulmány eredménye azt igazolja, hogy pikkelysömörös páciensek legalább olyan rossznak ítélik az életminőségüket, mint a náluk élettanilag adott esetben súlyosabb betegségben (rákban, szív-ér rendszeri, légzőszervi betegségben) szenvedők. A pikkelysömör kezelésében a biológiai terápiák hoztak áttörést. E kezelések célzottan gátolják a betegség kialakulásáért felelős, a szervezetben termelődő biológiai anyagokat.
A psoriasis kialakulásában központi szerepet betöltő TNF· gátlására Magyarországon három készítmény áll rendelkezésre. A TNF·-gátló szerek mérséklik a pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladást, illetve hatékonyak a betegség komplikált formáiban is.
Újabb, immár az OEP által is támogatottan elérhető lehetőség a pikkelysömör kezelésére az interleukin- (IL-12/IL-23) rendszer célzott gátlására kifejlesztett biológiai terápia, amely még azoknál is hatékonynak bizonyult, akiknél a TNF·-gátló szerek sem csökkentették megfelelő mértékben a betegség tüneteit. Az új terápia negyedéves gyakoriságú adagolása jelentősen javíthatja a páciensek kezeléssel kapcsolatos együttműködési hajlandóságát. Az egészség-gazdaságtan legújabb kutatási eredményei szerint az együttműködési hajlandóság és a terápiahűség költséghatékonysági szempontból is előnyös. A biológiai szerekkel végzett kezelések nagyon hatékonyak az olyanok számára, akik a korábbi, hagyományos terápiával nem váltak tünetmentessé.
Hozzá kell tenni, a biológiai kezelések igen költségesek, ezért kizárólag a biológiai terápiás centrumokban rendelhetők el. Csak azok a betegek részesülhetnek ilyen kezelésben, akiknél a hagyományos, lokális és szisztémás terápia nem hoz javulást, vagy e gyógyszerek alkalmazása számukra ellenjavallt.
A biotechnológiai módszerekkel kifejlesztett gyógyszerek a betegek életminőségét alapvetően megváltoztató új lehetőséget nyújtanak a pikkelysömörben szenvedők számára. VG

A leggyakoribb gyulladásos bőrbetegség

A pikkelysömör egyike a népességet világszerte sújtó leggyakoribb gyulladásos bőrbetegségeknek. Hazánkban mintegy kétszázezerre tehető az e betegségben szenvedők száma. Tünetei viszonylag fiatalon, általában 20–30 éves kor között alakulnak ki. A pikkelyes hámlást mutató jellegzetes bőrproblémák mellett majdnem minden ötödik betegnél jelentkezik az esetenként rokkantsághoz is vezető ízületi gyulladás.


A psoriasisos betegeknél nő a szívinfarktus kockázata

- Pikkelysömörös betegeknél nagyobb valószínűséggel lép fel szívinfarktus (MI – miokar-diális infarktus), mint a kontrollcsoportba tartozóknál
- A fiatal, súlyos pikkelysömö-rös páciensek körében volt a legmagasabb a szívinfarktus aránya
- A hatvanéves, súlyos pikkelysömörben szenvedők körében magasabb volt a szívinfarktus aránya, mint a kontrollcsoportban
Forrás: JAMA 2006. október

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Új terápia pikkelysömörre
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér