Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 9. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 9. 15:43|B. Horváth Lilla | Vállalatok » Energia

Aukcióra készülnek a gázkereskedők

Márciustól talán már szállít gázt a magyar–szlovák vezeték, de a felfutást az Északi Áramlat hozhatja.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A magyar–szlovák összekötő vezeték pusztán a rendelkezésre állásával meghatározóan befolyásolhatja a fogyasztói gázpiaci környezetet ellátásbiztonsági és gázárverseny-ösztönző szempontból is. „Ezt igazolja, hogy a vezeték a lejárt hosszú távú orosz gázszállítási szerződés újratárgyalásának egyik fontos eleme volt amiatt, hogy versenyképes gázforrást tud biztosítani Magyarországnak” – válaszolt a Világgazdaságnak Meggyes Gyula, a Magyar Gáz Tranzit Zrt. (MGT) vezérigazgatója. A társaság által tulajdonolt és üzemeltetett interkonnektor kihasználtságára egyelőre rendkívül kedvezőtlenül hatnak a piaci folyamatok, de ez igaz az ország többi összekötő gázvezetékére is. Hamarosan azonban nőhet a belföldi és a tranzitgázszállítás is annak alapján, hogy az MGT-nél több földgázkereskedő helyezett el pénzügyi biztosítékot, és jelezte, hogy részt venne a vezeték márciusi kapacitásainak aukcióján is.

"A hazai gázigények ismeretében az ország gázellátásához szükséges mennyiség akkor is behozható a nyugat felőli szállítást lehetővé tévő Hungarian-Austrian Gaspipeline (HAG) vezetéken és a magyar–szlovák összekötőn együtt, ha kiesne az Ukrajna felőli importunk. Középtávon pedig feltehetően megfordulnak negatív trendek” – mutatott rá Meggyes Gyula.
Azért várható trendváltás, mert az orosz Gazprom közölte, hogy 2019-től nem hosszabbítja meg az Ukrajnán keresztüli gázszállítási szerződését. Ehelyett Európát, így térségünket is, az Északi Áramlat bővítésével látná el. Ez esetben a fő hazai importútvonal a HAG és a magyar–szlovák interkonnektor lesz. Az utóbbi cső nemzetgazdasági szerepét a szlovák–lengyel összekötő vezeték majdani átadása is növelheti, mert igénybe vételével Magyarország is kihasználhatja a tavaly üzembe helyezett lengyelországi, Swinoujscie LNG-terminál kínálta regionális szinergiákat.

A Vecsés, Balassagyarmat és Felsőzellő (Velké Zlievce) közötti nagynyomású vezetéket eredetileg az FGSZ Földgázszállító akarta megépíteni a szlovákiai Eustream a. s. rendszerüzemeltetővel, tervükhöz uniós támogatás is nyertek. Végül azonban a cső lefektetését – ellátásbiztonsági okból és egyoldalú gázfüggésünk csökkentése érdekében – a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mint állami feladatot az MVM-csoportra bízta. A projektet az MVM OVIT Zrt. kapta meg. A Magyar Gáztranzit Zrt. 2012 januárjában jött létre, két meghatározó tulajdonosa (azonos hányadokkal) az MVM Zrt. és az MFB Invest Zrt. volt. A tulajdonosi jogok 2014 novemberében, egy uniós irányelvhez igazodva, átkerültek a magyar államhoz, e jogok gyakorlója pedig a Belügyminisztérium lett. Az említett irányelv lényege az, hogy a hatálybalépése után már nem jöhet létre vertikálisan integrált vállalkozás. Azokat a vertikálisan integrált vállalkozásokat, amelyek már az irányelv hatálybalépése előtt működtek, az Európai Bizottság szigorú feltételek mellett hosszú távra felmentette az irányelvnek való megfelelés alól, az akkori szerkezetüket rögzítve. Ilyen felmentésben részesült Magyarországon MVM és a Mol-csoport is.

MVM OVIT Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


MVM Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Aukcióra készülnek a gázkereskedők
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér