Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 2. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 2. 16:57|B. H. L. | Vállalatok » Energia

Cseppfolyós gázt tankolnak majd a Dunán

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Egy cseppfolyós földgázzal (LNG) „megrakott” hajó látja majd el üzemanyaggal a Dunán közlekedő szálloda- és áruszállító hajókat egy múlt évben megfogalmazott és a kormány hozzájárulásával uniós támogatást remélő elgondolás szerint. Ivó- és használati vízzel is e jármű szolgálná ki a hajókat, és megszabadítaná őket a szennyvizüktől is.

A PAN-LNG-4-Danube nevű projekt tesztszakasza 3,17 milliárd forintba kerülne, ehhez egy pályázat alapján 8,6 millió eurót adna az Európai Unió (EU), a többi költséget a magyar állam állná. A kísérlet során az LNG-s hajó mellett a hozzá kapcsolódó, teljes szolgáltatási rendszert is mérlegre tennék. Az eladandó LNG vagy hazai gázmezőn felhozott, vagy itteni biogázüzemben előállított gáz cseppfolyósításával állna rendelkezésre, vagyis nem növelné az ország importigényét – tudta meg a Világgazdaság a beruházás előkészítésén bábáskodó Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) elnökétől. Domanovszky Henrik szerint a végső cél az, hogy a Dunát használó járművek átálljanak az erősen környezetkárosító dízel használatáról a gázéra. Erre a szabályozók és az ösztönzők kombinációjával lehet őket rábírni. A gázcseppfolyósító üzem helyszínéről még nincs döntés, telepítésével egy Németországban már alkalmazott gyakorlat átvételéről lenne szó.

A szükséges feladatok felmérése és a projektjavaslat előkészítése a nemzeti fejlesztési miniszter feladata. A pályázat elbírálása a nyárra várható, ahogyan a sűrített földgáz (CNG) hazai tesztprojektjéhez igényelt támogatásé is (további két tucat, a közúti és a vasúti közlekedést érintő fejlesztéshez kapcsolódó pénzigény mellett). A CNG-program nettó 4 milliárd forintba kerülne, ebből remények szerint 3,4 milliárdot fizetne Brüsszel. A teszt idején itt is a komplex szolgáltatás életképességét mérnék fel. A CNG Clean Fuel Box Projekthez 39 sűrítettgáz-töltő állomást telepítenének Magyarország olyan útjain, amelyek egybeesnek a kiemelt európai közlekedési folyosókkal (TEN-T.) A támogatást az MGKKE igényelte, amely Magyarországon gyártatná a (rövidítve) CFB-nek nevezett töltőegységeket.

Ehhez olyan partnert keres, amely exportra is alkalmas „tiszta üzemanyagdobozokat” tud előállítani. A gyártó kiléte és a gyártás helyszíne még nem dőlt el, Domanovszky Henrik tájékoztatása szerint folynak az egyeztetések. A közlönyben megjelentek szerint a CFB a hagyományos kompresszorállomásokkal szemben zajmentes üzemmel és térbútorszerű kialakítással illeszkedik majd a városi környezetbe.

Miskolc beerősít

Miskolcon pénteken adják át a városi közlekedési vállalat 75 új, CNG üzemű autóbuszból álló flottáját és az ahhoz épített töltőállomást. Ezzel a társaság csaknem az egész flottáját lecseréli.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Cseppfolyós gázt tankolnak majd a Dunán
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • JANUÁR 23. 13:45Új határidőt adtak az energiaauditra

 • JANUÁR 23. 12:43Lavrov: a magyar partnerek elkötelezettek Paks bővítése iránt

  A magyar partnerek megerősítették elkötelezettségüket a magyar-orosz együttműködés folytatása mellett a paksi atomerőműnek a Roszatom részvételével történő bővítése ügyében - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott hétfői moszkvai tárgyalását lezáró közös sajtóértekezleten.

 • JANUÁR 20. 13:16Hihetetlenül megnövekedhet a naperőművek száma Magyarországon

  2016 decemberében több mint 2000 darab, a kötelező átvételi rendszerhez (KÁT) való csatlakozási kérelmet nyújtottak be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH). A MEKH külön munkacsoportot hozott létre a kérelmek gyors elbírálására - olvasható Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal pénteken lapunkhoz eljuttatott közleményében.

 • JANUÁR 20. 07:02Emelkedett a benzin ára

  Emelte bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt., a gázolaj ára nem változott.

 • Legfrissebb
 • Legolvasottabb
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér