Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 4. 21. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 4. 21. 12:49|B. H. L. | Vállalatok » Energia

Csúszik a Naftogaz reformja

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a Naftogaz külföldi igazgatói nehezményezik, hogy az ukrán hatóságok nem teremtettek piaci működési feltételeket az ország állami olaj- és gázipari vállalatának, és nem tették lehetővé a társaság irányítási reformját sem – írja a Kyiv Post.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Az EBRD – amely 2015-ben 300 millió eurós hitelt kínált a Naftogaznak – Ukrajna külföldi partnereivel arra vár, hogy az állami cég felügyelőbizottsága az eddiginél nagyobb függetlenséget élvezzen a kulcsfontosságú döntésekben. Ehelyett azt tapasztalják, hogy az ukrán kormány fokozná a Naftogaz ellenőrzését.

A reformok hiányára hivatkozva néhány napja lemondott a Naftogaz felügyelőbizottságának elnöke, Julija Kovalik. Egy független igazgató lemondása miatt Suma Chakrabarti, az EBRD elnöke szerint a külföldiek kétségbe vonhatják, hogy Ukrajna komolyan gondolja-e a Naftogaz és más nagy állami vállalatok reformját. Ezt az aggályt támasztja alá, hogy Volodimir Kisztyion miniszterelnök-helyettes nemrég megakadályozta, hogy április 1-től a kormánytól a Naftogaz felügyelőbizottságához kerüljenek bizonyos döntési jogok. Nem tetszik az EBRD-nek az sem, hogy a Naftogaz újabb egy évig köteles a piaci ár alatt gázt eladni a lakosságnak, és a gázpiac felszabadítása is késik.

Az EBRD közölte Petro Porosenko ukrán elnökkel és Volodimir Hrojszman miniszterelnökkel, hogy a Naftogaz csak a reformok megvalósítása után kap újabb hitelt. „Nagyon jól haladt a Naftogaz reformja, de miután nemrég világbanki hitelhez jutottak, az elmúlt hetekben sokat visszaléptek, talán, mert már kevésbé függenek az EBRD-től – mondta a Világgazdaságnak egy gázpiaci szakértő. A visszaesésre példa, hogy a Naftogaz leányvállalata, az Ukrtransgaz nem tájékoztatta az EBRD-t az idei gázvásárlási tendere részleteiről, mondván, az nem kötelessége. Forrásunk szerint e megközelítés nem kedvez a Naftogaz átláthatóságának.

A Naftogaz 2016-ban közel egymilliárd dolláros adózott eredményt ért el, miközben 2015-ben csaknem ekkora vesztesége volt. A javulás mögött a gáz drágulása és az áll a lap szerint, hogy a 2014-ben kinevezett Andrij Koboljev vezérigazgató kiiktatott az értékesítési láncból egy sor közvetítő céget, és más, az átláthatóságot segítő intézkedést is hozott.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Csúszik a Naftogaz reformja
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér