Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 24. 07:10|Utolsó módosítás: 2016. 2. 24. 07:14|MTI | Vállalatok » Energia

Erős évvel büszkélkedik a Mol

Mintegy 36 százalékkal, 691,9 milliárd forintra növelte eredményét 2015-ben a Mol csoport az előző évi 510,6 milliárd forintról.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Közel 36 százalékkal, 691,9 milliárd forintra növelte a Mol csoport tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményét (EBITDA) 2015-ben az előző évi 510,6 milliárd forintról - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek alapján készült pénzügyi gyorsjelentés szerint tavaly az utolsó negyedévben 147,3 milliárd forint volt az újrabeszerzési árakkal becsült tisztított EBITDA, ami csaknem azonos az egy évvel korábbi 146,5 milliárd forinttal, és szinte megegyezik az elemzői várakozásokkal is.

A portfolio.hu által készített konszenzus és a magyar olajipari vállalat elemzői egyaránt 147,6 milliárd forint negyedéves tisztított EBITDA-ra számítottak.

Az értékesítés nettó árbevétele 929,6 milliárd forint volt 2015 utolsó negyedévében, ami 21 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbihoz képest. A nettó árbevétel tavaly 4102,6 milliárd forintra csökkent a 2014-ban elért 4866,6 milliárd forintról.

A jelentés idézi Hernádi Zsolt ot, az olajipari vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki kifejtette, hogy a Mol az utóbbi két évtized egyik legnehezebb működési környezetében tudta növelni eredményét 2015-ben, nagy mértékben megemelve a cég készpénztermelő képességét, így még erősebb mérleggel zárva az évet.

Hozzátette: ezekkel az eredményekkel a Mol jobban teljesített az integrált olajipari vállalatok többségénél. Úgy vélte, hogy a feldolgozás és kereskedelmi (downstream) üzletág 2015-ben bebizonyította, hatékony és jelentős készpénztermelő képességgel rendelkezik. A hosszú távú növekedés érdekében a cég további befektetéseket hajt végre, valamint ezzel egy időben átalakítja az upstream (kutatás és kitermelés) divíziót azért, hogy a hordónkénti 35 dolláros olajár mellett is profitábilisan működjön világszerte.

Hernádi Zsolt elmondta továbbá, hogy idén 2 milliárd dollár körüli EBITDA elérésére törekszik a vállalat, olyan készpénztermelés mellett, amely fedezi a tulajdonosoknak fizetett osztalékot akár kedvezőtlen körülmények között is.

A Mol közölte, hogy a negyedik negyedéves eredményt jelentős, 504 milliárd forintos egyszeri értékvesztés befolyásolta. A korábbi bejelentésekkel összhangban a vállalat 131 milliárd forintos eszközleírást hajtott végre az Akri Bijeel blokk felhagyásához kapcsolódóan, valamint további 373 milliárd forintos értékvesztést könyvelt el, amelyet elsősorban az olajár-várakozások változása indokolt.

A jelentés szerint az upstream üzletág speciális tételek nélküli EBITDA-ja a tavalyi utolsó negyedévben 32 százalékkal 44,1 milliárd forintra csökkent 2014 azonos időszakához képest. A felére csökkent kőolajárak miatt az upstream 26 százalékkal kisebb teljes éves eredményt ért el, amelyet részben ellensúlyoztak pozitív fejlemények, így például a kutatási kiadások jelentősen estek, és a forint 20 százalékos csökkenése a dollárral szemben is részben kompenzálta az olajárak esését.

A downstream üzletág "tiszta" újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-ja, 105,7 milliárd forint volt a tavalyi negyedik negyedévben, elsősorban az előző negyedévi rekordmagas eredményt követő szezonális hatások miatt. A divízió teljes évben elért eredménye a 2014-es 206,3 milliárd forintról több mint a duplájára, 461,5 milliárd forintra nőtt. A kedvező külső környezet, a finomítói és petrolkémiai árrések, valamint a magasabb értékesítési volumenek egyaránt támogatták a szegmens teljesítményét - közölte az olajkonszern.

A Mol-csoport tavaly az utolsó negyedévben 152,4 milliárd forint nettó működési cash-flowt ért el, ami szinte azonos a 2014. negyedik negyedévivel, 2015-ben azonban az érték 592,2 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 434,5 milliárd forintról.

A nettó eladósodottsági szint 19,6 százalékról 2015 végén 20,6 százalékra emelkedett.

A gáz midstream (gázszállítási üzletág) 59,6 milliárd forint speciális tételek nélküli EBITDA-t ért el 2015-ben, amely 2 százalékkal haladja meg az előző évi eredményt, a negyedik negyedéves teljesítmény kompenzálta a gyengébb első kilenc hónap eredményét.

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír keddi záróára 14 030 forint volt, míg az elmúlt egy évben 11 705 és 15 600 forint között mozgott.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Erős évvel büszkélkedik a Mol
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér