Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 10. 24. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 10. 24. 06:50|B. Horváth Lilla | Vállalatok » Energia

Felhős ég esetére - Új szabályokat írtak a naperőművekről

Az MVM Hungarowind már nem köteles a piacról áramot venni az általa ellátott költségvetési intézményeknek, amikor a naperőműve elháríthatatlan külső okból nem tud termelni.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Több ponton megújult az a kormányrendelet, amely a költségvetési intézmények naperőműárammal való ellátásának szabályait fektette le. Bár a kör még bővülhet, a szabályozás egyelőre csak az MVM Hungarowind pécsi naperőműve által előállított villamos energiát érinti. A módosítás egyik fontos része annak a furcsa helyzetnek a feloldása, amely szerint ha a Hungarowind bármely okból nem tudja szállítani azt az árammennyiséget, amennyire kötelezettséget vállalt, akkor azt bármely más forrásból pótolnia kell. Ezzel nem elsősorban az a gond, hogy a társaság maga is áramvásárlásra kényszerülhet – bár nyilván nem örül neki –, hanem az, hogy esetleg fosszilis üzemű erőmű áramát hozná be az országba, ami ellentétes a vonatkozó szabályozás céljával. A múlt héten megszületett módosítás tehát mentesíti a naperőmű-tulajdonost az ellátási kötelezettség alól abban az esetben, ha „elháríthatatlan külső okból nem képes a villamos energia termelésére”.

Újdonság, hogy míg a 2015-ös rendelet szerint a naperőmű áramát csak a végfelhasználó vagy az annak közvetve, illetve közvetlenül szállító kereskedő vehette át, mostantól ez a lehetősége meglesz az egyetemes szolgáltatóknak is.

fotó: MW
Más lesz a napenergiához való hozzájutás módja is. Eddig a piacinál olcsóbb áramra pályázniuk kellett a kiírásban szereplő feltételeknek egyébként eleget tévő költségvetési intézményeknek. Mostantól a szakminisztériumok adják át az alájuk tartozó és a feltételeknek megfelelő összes intézmény listáját a kormánynak. A kormány a tárgyév előtti március 31-ig jelöli ki a szerencséseket, de azok nem kötelesek leszerződni a naperőmű-társasággal.

Ha megteszik, fel kell készülniük a módosítás újabb részére: az uniós szabályozás szerint úgynevezett „csekély összegű” állami támogatásnak számít az a pénz, amelyet azzal takarítanak meg, hogy nem a piacról, hanem a speciális konstrukcióban a naperőműtől vásárolnak. E támogatás igénybevételéhez meg kell felelniük bizonyos feltételeknek. A fenti rendszerben az a szervezet juthat villamos energiához, amely vállalja, hogy a tárgyév utáni évben saját költségén energiahatékonysági intézkedéseket tesz, és annak eredményét öt éven át fenntartja.

A naperőmű tulajdonosa köteles nyílt pályázaton üzemeltetők keresni a létesítményre, miután annak lejár a fenntartási ideje. Sikertelen kiírás után új kiírásra van szükség. Az új üzemeltetőt terhelik a naperőműnél felmerülő műszaki beavatkozások költségei.

MVM Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Felhős ég esetére - Új szabályokat írtak a naperőművekről
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • JANUÁR 20. 13:16Hihetetlenül megnövekedhet a naperőművek száma Magyarországon

  2016 decemberében több mint 2000 darab, a kötelező átvételi rendszerhez (KÁT) való csatlakozási kérelmet nyújtottak be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH). A MEKH külön munkacsoportot hozott létre a kérelmek gyors elbírálására - olvasható Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal pénteken lapunkhoz eljuttatott közleményében.

 • JANUÁR 20. 07:02Emelkedett a benzin ára

  Emelte bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt., a gázolaj ára nem változott.

 • JANUÁR 19. 15:10Közös akcióra készül az INA és a Deloitte

  Az INA horvát olajipari vállalat a Deloitte tanácsadó cég horvátországi részlegével együtt vizsgálatot kezdett annak megállapítására, hogy fenntarthatóvá tehető-e a sziszeki finomító működése - közölte csütörtökön az INA az MTI-vel. Az elemzésben az INA szakemberei is részt vesznek, és a szakszervezetekkel is folytatnak majd konzultációkat.

 • JANUÁR 19. 13:40Jól fogyott az üzemanyag

  A múlt évben tovább bővült a hazai üzemanyag-piac, a tendencia ebben az évben is folytatódhat.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér