Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 10. 24. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 10. 24. 06:50|B. Horváth Lilla | Vállalatok » Energia

Felhős ég esetére - Új szabályokat írtak a naperőművekről

Az MVM Hungarowind már nem köteles a piacról áramot venni az általa ellátott költségvetési intézményeknek, amikor a naperőműve elháríthatatlan külső okból nem tud termelni.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Több ponton megújult az a kormányrendelet, amely a költségvetési intézmények naperőműárammal való ellátásának szabályait fektette le. Bár a kör még bővülhet, a szabályozás egyelőre csak az MVM Hungarowind pécsi naperőműve által előállított villamos energiát érinti. A módosítás egyik fontos része annak a furcsa helyzetnek a feloldása, amely szerint ha a Hungarowind bármely okból nem tudja szállítani azt az árammennyiséget, amennyire kötelezettséget vállalt, akkor azt bármely más forrásból pótolnia kell. Ezzel nem elsősorban az a gond, hogy a társaság maga is áramvásárlásra kényszerülhet – bár nyilván nem örül neki –, hanem az, hogy esetleg fosszilis üzemű erőmű áramát hozná be az országba, ami ellentétes a vonatkozó szabályozás céljával. A múlt héten megszületett módosítás tehát mentesíti a naperőmű-tulajdonost az ellátási kötelezettség alól abban az esetben, ha „elháríthatatlan külső okból nem képes a villamos energia termelésére”.

Újdonság, hogy míg a 2015-ös rendelet szerint a naperőmű áramát csak a végfelhasználó vagy az annak közvetve, illetve közvetlenül szállító kereskedő vehette át, mostantól ez a lehetősége meglesz az egyetemes szolgáltatóknak is.

fotó: MW
Más lesz a napenergiához való hozzájutás módja is. Eddig a piacinál olcsóbb áramra pályázniuk kellett a kiírásban szereplő feltételeknek egyébként eleget tévő költségvetési intézményeknek. Mostantól a szakminisztériumok adják át az alájuk tartozó és a feltételeknek megfelelő összes intézmény listáját a kormánynak. A kormány a tárgyév előtti március 31-ig jelöli ki a szerencséseket, de azok nem kötelesek leszerződni a naperőmű-társasággal.

Ha megteszik, fel kell készülniük a módosítás újabb részére: az uniós szabályozás szerint úgynevezett „csekély összegű” állami támogatásnak számít az a pénz, amelyet azzal takarítanak meg, hogy nem a piacról, hanem a speciális konstrukcióban a naperőműtől vásárolnak. E támogatás igénybevételéhez meg kell felelniük bizonyos feltételeknek. A fenti rendszerben az a szervezet juthat villamos energiához, amely vállalja, hogy a tárgyév utáni évben saját költségén energiahatékonysági intézkedéseket tesz, és annak eredményét öt éven át fenntartja.

A naperőmű tulajdonosa köteles nyílt pályázaton üzemeltetők keresni a létesítményre, miután annak lejár a fenntartási ideje. Sikertelen kiírás után új kiírásra van szükség. Az új üzemeltetőt terhelik a naperőműnél felmerülő műszaki beavatkozások költségei.

MVM Zrt. - az elmúlt évek árbevétele


A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Felhős ég esetére - Új szabályokat írtak a naperőművekről
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 27. 17:20Csökkenő bevétellel is nyereséges lett az INA

  Csökkenő értékesítési árbevétel mellett nyereséget ért el 2016-ban a horvát INA Group energiaipari vállalat, az üzemi eredmény 607 millió kuna volt az előző évi 1,3 milliárd kuna veszteséggel szemben.

 • FEBRUÁR 27. 17:12Van egy jó meg egy rossz hírünk az autósoknak

  Csökkenti bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., a gázolajét 2 forinttal emeli - értesült piaci forrásokból az MTI hétfőn.

 • FEBRUÁR 27. 13:22Hat százalékkal emeli a béreket a Mol

  Hosszas huzavona után megállapodást kötött múlt pénteken a Mol Nyrt. a szakszervezetekkel: idén 6 százalékos béremelést ad dolgozóinak az olaj- és gázipari nagyvállalat – értesült a Világgazdaság.

 • FEBRUÁR 24. 11:11A paksi bővítésről is jöhet népszavazás

  Az LMP népszavazást kezdeményez a paksi bővítésről, az erről szóló kérdést hamarosan benyújtják a Nemzeti Választási Bizottsághoz - jelentette be a párt társelnöke pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér