Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 17. 18:18|Szabó Márta | Vállalatok » Energia

Irán nyomta fel az olajat

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Nagyot ugrottak ma az olajárak egy bizonytalan eredményű tárgyalást követően: az iráni olajminiszter, Bijan Zanganeh ugyanis azt közölte, hogy támogatnak minden olyan intézkedést, amely stabilizálhatja az olajpiacot és növeli az árakat, beleértve az OPEC-hez tartozó és a szervezeten kívüli országok együttműködését is. A három OPEC-ország minisztereivel folytatott tárgyalás után Zanganeh azt nem árulta el, hogy Irán is kész-e csatlakozni négy nagy kitermelő már bejelentett önkorlátozó megállapodásához, de maga az, hogy nem utasította el nyíltan, elég volt ahhoz, hogy a Brent ára 7,5 százalékkal 34,6 dollárra, a WTI-é 6,3 százalékkal 30,86 dollárra szökjön fel.

Pedig a tárgyalás előtt még inkább a merev elutasítás látszott valószínűnek. Logikátlan dolog volna arra kérni Iránt, hogy csökkentse a kitermelését – jelentette ki az ország OPEC-képviselője Mehdi Asali az iráni Shargg napilapban. Asali a Reuters szerint kifejtette: a szervezet többi tagja viselkedett felelőtlenül, amikor növelték kitermelésület, miközben Iránt szankciók sújtották. Irán egykor a második helyen állt az OPEC kitermelői rangsorában, 2011-ben átlag napi 3,6 millió hordó olajat hozott felszínre. A nemzetközi szankciók januári feloldása után az iráni kitermelés már elérte a napi 2,9 millió hordót, ebből 1,1 millió hordót exportálnak – ez kevesebb, mint a fele a korábbinak –, ezt idén napi 2 millióra akarják felfuttatni.

A venezuelai, az iraki és a katari olajügyi miniszter azért utazott ma Teheránba, hogy rávegyék iráni kollégájukat a termeléskorlátozásra. A talajt a kedden Dohában aláírt megállapodás készítette elő, amelynek értelmében Szaúd-Arábia, Katar, Venezuela és a nem OPEC-tag Oroszország befagyasztja kitermelését a januári szinten, igaz, Szaúd-Arábia azt is közölte: az egyezség sorsa attól függ, csatlakoznak-e hozzá más nagy kitermelők  is.

Ha ez így alakulna, akkor ez lenne az első globális, nem csak OPEC-tagokra kiterjedő olajkitermelési megállapodás az utóbbi 15 évben. (2001-ban Szaúd-Arábia rá tudta venni Mexikót, Norvégiát és Oroszországot egy termeléscsökkentésre, bár az oroszok ezt végül nem tartották be.) Kuvait kedden azt mondta, hogy ő is vállalja a befagyasztást, ha más termelők is ezt teszik, és csatlakozási szándékát jelezte az Egyesült Arab Emirátusok is.

A januári szint - amelyen a termelést befagyasztanák - még mindig azt jelenti, hogy a világpiaci kínálat évi 300 millió hordóval haladja meg a keresletet. Oroszország ebben a hónapban napi 10,88 millió hordó olajat hozott felszínre - ez rekordnak számít a szovjet idők óta -, Szaúd-Arábia kitermelése pedig átlag napi 10,23 millió hordó volt.

Lehet Iránnal bankolni

Visszakapcsolta az iráni bankok nagy részét a nemzetközi bankközi fizetéseket bonyolító SWIFT-hálózatra a rendszer belga üzemeltetője. A hálózatról 2012-ben, az Irán nukleáris programja miatt elrendelt szankciók keretében kapcsolták le az iráni bankokat, gyakorlatilag megakadályozva a külkereskedelmi ügyletek és nemzetközi pénzügyi műveletek lebonyolítását.A visszakapcsolásról szóló közlemény az iráni jegybank honlapján jelent meg ma, és a SWIFT egy illetékese is megerősítette. Az USA bankjai továbbra se üzletelhetnek az irániakkal,  mert Waahington még nem szüntetett meg más, nem a nukleáris program miatt bevezetett szankciókat.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Irán nyomta fel az olajat
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. nyuggeres2016. 2. 17. 19:15

  Mindegy, hogy mennyi éppen az olaj ára, mindig a legnagyobb árat kapja a hazai felhasználó, mert a nagy hasznot az állam leszedi.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Irán nyomta fel az olajat


  Mindegy, hogy mennyi éppen az olaj ára, mindig a legnagyobb árat kapja a hazai felhasználó, mert a nagy hasznot az állam leszedi.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • 2016. 12. 9. 10:03Közel 230 ezren maradtak áram nélkül Oroszországban

  Sűrű hóeséssel és másodpercenként 27 méteres széllökésekkel kísért ciklon következtében csaknem 230 ezren maradtak áramellátás nélkül Oroszország déli régióiban - közölte pénteken az orosz energiaügyi minisztérium.

 • 2016. 12. 7. 15:26Paks II: még a versenypiaci hatásokat firtatja az EU

  Egyelőre elemzi a magyarországi atomerőmű projekt energiapiaci összefüggéseit az Európai Bizottság az uniós versenyügyi biztos közlése szerint.

 • 2016. 12. 7. 14:18Putyin döntött az orosz olajkitermelésről

  Vlagyimir Putyin elnök döntött az orosz olajkitermelés csökkentéséről az olajvállalatok vezetőivel kialakult konszenzus alapján - mondta Dmitrj Peszkov, a Kreml szóvivője szerdai moszkvai sajtóértekezletén.

 • 2016. 12. 7. 12:27E-töltő működik a Módusz Irodaháznál is

  Egyszerre két autó vételezhet áramot a Módusz Irodaház parkolójában. A létesítményt az Elmű telepítette, és e cég is látja el villamos energiával.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

 • Angela Merkel hivatalosan bejelentette, hogy elindul a német kancellári tisztségért Fotó: AFP

 • Nagy erejű földrengés rázta meg Új-Zélandot Fotók: AFP

 • A republikánus Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke Fotók: AFP

 • Október 23.: ünnepségek és tüntetések

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér