Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 22. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 22. 15:00|B. H. L. | Vállalatok » Energia

Paks II.: két ponton rezeg a léc

Kettő teljesül, kettő vitatott a négy feltételből, amelyeknek együttes meglétekor mondja ki az Európai Bizottság, hogy a beruházás állami támogatásban részesül – mondta a projekt kormánybiztosa.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Kettő teljesül, kettő viszont vitatott abból a négy feltételből, amelyeknek együttes meglétekor mondja ki az Európai Bizottság, hogy a Paks II. atomerőmű-beruházás állami támogatásban részesül – mondta a projekt kormánybiztosa, Aszódi Attila . A négyből az a két feltétel teljesül, amely szerint a beruházás állami forrásból valósul meg, illetve, hogy szelektív előnyt nyújt valamely gazdasági szereplőnek, jelen esetben a megvalósításra kijelölt Paks II. projekttársaságnak.

A harmadik és a negyedik viszont nem áll a magyar álláspont szerint. A beruházás miatt ugyanis nem érheti kedvezőtlen hatás a tagállamokat, és nem torzul az árampiac sem. Ezt a kormánybiztos azzal támasztotta alá, hogy Paks II. mérete és az általa termelendő áram mennyisége, értéke is elenyésző lesz az egységesülő, uniós, de még a régiós energiapiacon is. A negyedik feltétel, amely szerint esetleg gazdasági előnyt élvez a projekttársaság, csak akkor állna meg, ha ugyanilyen feltételek mellett egy államtól független beruházó nem fogna bele az adott beruházásra. Arra, hogy belefog, a kormánybiztos szerint jó példa a finnországi Hanhikivi 1 atomerőmű.

Aszódi hozzátette: Paks II. ügyében tavaly november 23-án nem kötelezettségszegési eljárás, hanem „mélyreható” vizsgálat indul, amely nem a tiltott állami támogatást firtatja, hanem azt akarja megállapítani, hogy egyáltalán van-e a projektben állami támogatás. Brüsszel három megállapításra juthat: nincs támogatás, van, de az tolerálható, mert csak azáltal valósíthatók meg egyes uniós (például klímavédelmi, ellátásbiztonsági) célok, végül azt, hogy tiltott állami támogatás van a projektben.

Akármi is az eredmény, a kormánybiztos szerint a beruházás megvalósul, csak az a kérdés, hogy ahhoz az EU milyen feltételeket támaszt. Magyarország egyébként azért nem kérte, hogy brüsszeli jóváhagyással állami támogatás lehessen a projektben, mert számítása szerint az megáll a saját lábán: bevételei már az atomerőmű üzembe helyezésétől fedezik majd költségeit, ideértve a beruházáshoz felveendő orosz hitel törlesztőrészleteit, annak kamatát, a Központi Nukleáris Alap feltöltését és egyéb kiadásokat is. Ez még akkor is igaz, ha egyes költségek esetleg elszaladnak, vagy a bevételek megcsappannak, ezt az elvégzett érzékenységvizsgálat mutatta ki. A várható kiadások és bevételek alakulása kulcskérdés a megtérülés szempontjából, így gyakori vitatéma is.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Paks II.: két ponton rezeg a léc
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 2. Dee Joo2016. 1. 23. 11:31

  khhmm!
  Azt nem tudom[:)], hogy az igazság hogy működik náluk, de az biztos, hogy ha valamely nagy USA és/vagy francia gyártó lenne a kivitelező akkor a bizottság "súlyba helyezné" kicsi száját!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Paks II.: két ponton rezeg a léc


  khhmm!
  Azt nem tudom[:)], hogy az igazság hogy működik náluk, de az biztos, hogy ha valamely nagy USA és/vagy francia gyártó lenne a kivitelező akkor a bizottság "súlyba helyezné" kicsi száját!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 1. gubera2016. 1. 22. 19:31

  Ismét egy buta hozzászólás. Az is lehet, hogy behívták őket, nem????? :-))))) Ezen az alapon egyszerűen eladnak minket. :-)))))

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Paks II.: két ponton rezeg a léc


  Ismét egy buta hozzászólás. Az is lehet, hogy behívták őket, nem????? :-))))) Ezen az alapon egyszerűen eladnak minket. :-)))))

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • JANUÁR 17. 05:00Rekordmagasságokban az áram ára

 • JANUÁR 16. 14:42Csökken a gázolaj ára

  Csökkenti bruttó 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., a 95-ös benzin ára nem változik - értesült piaci forrásokból az MTI hétfőn.

 • JANUÁR 16. 08:09A kormány nem csorbítja az Atomenergia Hivatal függetlenségét

  Az Országos Atomenergia Hivatal függetlenségét az alaptörvény és a közigazgatási eljárásról szóló törvény is védelmezi – írta a kabinettől kapott tájékoztatásra hivatkozva a Politico hírportál, melyet az atomenergiainfo.hu is közölt.

 • JANUÁR 14. 09:33Nincs áram több településen

  Nyolc Baranya megyei település 2400 fogyasztási helyén szünetel jelenleg az áramszolgáltatás a péntek este kezdődött havazás miatt - tájékoztatta az E.ON Hungária Zrt. kommunikációs referense szombaton az MTI-t.

 • Legfrissebb
 • Legolvasottabb
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér