Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2012. 7. 13. 05:00|Utolsó módosítás: 2012. 7. 13. 09:38|Világgazdaság - B. Horváth Lilla | Vállalatok » Energia
Megújuló projekteket vizsgál a szomszédban az Alteo

Tőzsdére megy az Alteo

Még az idén sor kerülhet az Alteo Nyrt. nyilvános részvénykibocsátására – mondta lapunknak ifj. Chikán Attila vezérigazgató. Küszöbön egy új belföldi akvizíció, amelyet a szomszédos országokban követhetnek projektek.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Már kiválasztotta a tanácsadót az Alteo Nyrt. a nyilvános részvénykibocsátás (IPO) előkészítésére. A vállalat már készen áll, igaz, a mai negatív tőkepiaci környezetben még bizonytalan, hogy mikor kerülhet sor a lépésre. „Amikor mindennek alacsony az értéke, nem szabad kijönni a részvényekkel” – magyarázta lapunknak ifj. Chikán Attila , a társaság vezérigazgatója. A cégvezető indoklása szerint egy rosszul időzített kibocsátással az Alteo elvesztegetné azt a munkát, amelyet az elmúlt 4–5 évben a sikerrevitelére fordítottak.

Kánaánt persze nem vár az Alteo, de abban bízik, hogy még az idén kellően megjavul a tőkepiaci környezet. Ennek többek között nagyon jót tenne, ha megszületne Magyarország és az IMF között a várva várt hitelmegállapodás (Erről július 17-én indulnak a tárgyalások Budapesten). Az is segítene, ha az európai gazdaság a mostaninál stabilabb lábakra állna, példának okáért a spanyolok és a görögök rendbe szednék a költségvetésüket, hogy kissé elcsendesedhessen körülöttük a zaj.

A hazai megújulóenergia-iparra összpontosító, de gázerőművekkel is rendelkező Alteo közelgő részvénykibocsátását tavaly novemberben egy nyílt, most januárban pedig egy zártkörű kötvénykibocsátás előzte meg, ezzel együtt körülbelül egymilliárd forintnyi forrást vontak be a cég működésébe.

Mérete alapján a 2008-ban alapított Alteo a hazai energetikai társaságok második vonalába tartozik. Tíz saját erőművel rendelkezik, ebből 2 gázüzemű hőerőmű, 4 alternatív gázüzemű erőmű, a többi időjárásfüggő (szél, nap, megújuló alapú) egység. A tíz erőműből 9-hez vásárlással jutott a cég, a tizediket, amely az egri Agria Park bevásárlóközpont fűtéséről gondoskodik, maga telepítette. Utóbbi érdekessége, hogy bár gázmotor termeli az energiát, állami támogatás nélkül is hasznot hoz. Igaz, ehhez arra volt szükség, hogy az általa termelt energiát az Alteo a saját mérlegköre részeként értékesítse, vagyis módja legyen a termelés és az értékesítés összhangjának optimalizálására.

Az Alteo Magyarországon később belépne a biomassza-alapú energiatermelésbe is.  Nemrég vett meg egy szélparkot a Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft.-től mintegy 3 milliárd forintért, és a küszöbön álló legközelebbi akvizíciója is megújuló alapú energiatermelő egység lesz, szintén belföldön. Erről közelebbit egyelőre nem árult el a vezérigazgató, de két hónapja jelezte, hogy cége további bel- és külföldi szél-, nap- és biogázügyletekről egyeztet, s hogy ezek forrásait részben nyilvános részvénykibocsátással szeretné megteremteni.

„Mostanra jórészt kimazsoláztuk a hazai piacot, de vannak még jó projektek. Olyan eladókkal is egyeztetünk, akik megszerezték valamely beruházás engedélyét, de maguk nem készülnek annak megvalósítására. Nekünk azért érdemes ilyen partnertől vásárolni, mert a partner már elvégezte a projekt előkészítésének kockázatos és időigényes munkáját, neki pedig azért érdemes eladni, mert ezzel térül meg az addigi befektetése. Persze mi is engedélyeztetünk projekteket” – mondta Chikán Attila.

Irány a balkáni energiapiac!

A következő néhány hónapban – a tulajdonosok eredeti terveivel összhangban – lezárulhatnak az Alteo első külföldi felvásárlásai is. A megcélzott országokban már megvan a megújuló energiatermelés támogatási rendszere, amelynek megújított változatát (METÁR) Magyarországon 2013. január 1-jétől, esetleg a jövő év nyarától vezethetik be.
A külföldi beruházások biztonságosságában az is szerepet játszik, hogy az Alteo a kisebb, 1–20 millió eurós projektek megszerzését célozta meg, míg a szakma nagyobb helyi szereplői az 50–200 millió eurósakat. Ezen­kívül óvatos is az Alteo: csak olyan országokkal foglalkozik, ahol már van valamilyen versenyelőnye, tapasztalata, kapcsolatrendszere. Ez pedig főleg a balkáni térség.
Óvatossága kiterjed arra is, hogy időjárásfüggő megújulókkal (nap-, szél- és vízenergia) indít, mert ezeknek kisebb a helyi üzemeltetési munkaerőigénye, továbbá budapesti informatikai rendszerekkel is vezérelhetők, a karbantartásuk pedig gyártói garancia keretében vagy megbízás alapján helyben, költségtakarékosan is megoldható.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Tőzsdére megy az Alteo
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 25. 13:11Olyan olcsó lesz a napelem, mint az újságpapír

  A Torontói Egyetem áttörésének köszönhetően olyan olcsó és egyszerű lesz a napelem előállítása, mint az újságpapír-nyomtatás.

 • ÁPRILIS 24. 21:23Az Émász 1400, az Elmű 1500 forint osztalékot fizet

  Az Elmű részvényesei jóváhagyták az igazgatóság részvényenként 1500 forintos, az Émász részvényesei pedig az igazgatóság részvényenként 1400 forintos osztalékjavaslatát a hétfőn megtartott közgyűléseken - olvasható a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

 • ÁPRILIS 24. 20:31Perre megy az OMV és Románia

  A privatizációs szerződés megszegése miatt beperelte a román államot a párizsi nemzetközi kereskedelmi bíróságon az osztrák OMV olajtársaság, a román Petrom vállalat többségi tulajdonosa.

 • ÁPRILIS 24. 14:50Az energiaipart is forradalmasíthatja a blockchain-technológia

  A blockchain-technológia nemcsak a pénzügyi iparágat, hanem az energiaipart is forradalmasíthatja a PwC elemzése szerint.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér