Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2012. 7. 13. 05:00|Utolsó módosítás: 2012. 7. 13. 09:38|Világgazdaság - B. Horváth Lilla | Vállalatok » Energia
Megújuló projekteket vizsgál a szomszédban az Alteo

Tőzsdére megy az Alteo

Még az idén sor kerülhet az Alteo Nyrt. nyilvános részvénykibocsátására – mondta lapunknak ifj. Chikán Attila vezérigazgató. Küszöbön egy új belföldi akvizíció, amelyet a szomszédos országokban követhetnek projektek.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Már kiválasztotta a tanácsadót az Alteo Nyrt. a nyilvános részvénykibocsátás (IPO) előkészítésére. A vállalat már készen áll, igaz, a mai negatív tőkepiaci környezetben még bizonytalan, hogy mikor kerülhet sor a lépésre. „Amikor mindennek alacsony az értéke, nem szabad kijönni a részvényekkel” – magyarázta lapunknak ifj. Chikán Attila , a társaság vezérigazgatója. A cégvezető indoklása szerint egy rosszul időzített kibocsátással az Alteo elvesztegetné azt a munkát, amelyet az elmúlt 4–5 évben a sikerrevitelére fordítottak.

Kánaánt persze nem vár az Alteo, de abban bízik, hogy még az idén kellően megjavul a tőkepiaci környezet. Ennek többek között nagyon jót tenne, ha megszületne Magyarország és az IMF között a várva várt hitelmegállapodás (Erről július 17-én indulnak a tárgyalások Budapesten). Az is segítene, ha az európai gazdaság a mostaninál stabilabb lábakra állna, példának okáért a spanyolok és a görögök rendbe szednék a költségvetésüket, hogy kissé elcsendesedhessen körülöttük a zaj.

A hazai megújulóenergia-iparra összpontosító, de gázerőművekkel is rendelkező Alteo közelgő részvénykibocsátását tavaly novemberben egy nyílt, most januárban pedig egy zártkörű kötvénykibocsátás előzte meg, ezzel együtt körülbelül egymilliárd forintnyi forrást vontak be a cég működésébe.

Mérete alapján a 2008-ban alapított Alteo a hazai energetikai társaságok második vonalába tartozik. Tíz saját erőművel rendelkezik, ebből 2 gázüzemű hőerőmű, 4 alternatív gázüzemű erőmű, a többi időjárásfüggő (szél, nap, megújuló alapú) egység. A tíz erőműből 9-hez vásárlással jutott a cég, a tizediket, amely az egri Agria Park bevásárlóközpont fűtéséről gondoskodik, maga telepítette. Utóbbi érdekessége, hogy bár gázmotor termeli az energiát, állami támogatás nélkül is hasznot hoz. Igaz, ehhez arra volt szükség, hogy az általa termelt energiát az Alteo a saját mérlegköre részeként értékesítse, vagyis módja legyen a termelés és az értékesítés összhangjának optimalizálására.

Az Alteo Magyarországon később belépne a biomassza-alapú energiatermelésbe is.  Nemrég vett meg egy szélparkot a Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft.-től mintegy 3 milliárd forintért, és a küszöbön álló legközelebbi akvizíciója is megújuló alapú energiatermelő egység lesz, szintén belföldön. Erről közelebbit egyelőre nem árult el a vezérigazgató, de két hónapja jelezte, hogy cége további bel- és külföldi szél-, nap- és biogázügyletekről egyeztet, s hogy ezek forrásait részben nyilvános részvénykibocsátással szeretné megteremteni.

„Mostanra jórészt kimazsoláztuk a hazai piacot, de vannak még jó projektek. Olyan eladókkal is egyeztetünk, akik megszerezték valamely beruházás engedélyét, de maguk nem készülnek annak megvalósítására. Nekünk azért érdemes ilyen partnertől vásárolni, mert a partner már elvégezte a projekt előkészítésének kockázatos és időigényes munkáját, neki pedig azért érdemes eladni, mert ezzel térül meg az addigi befektetése. Persze mi is engedélyeztetünk projekteket” – mondta Chikán Attila.

Irány a balkáni energiapiac!

A következő néhány hónapban – a tulajdonosok eredeti terveivel összhangban – lezárulhatnak az Alteo első külföldi felvásárlásai is. A megcélzott országokban már megvan a megújuló energiatermelés támogatási rendszere, amelynek megújított változatát (METÁR) Magyarországon 2013. január 1-jétől, esetleg a jövő év nyarától vezethetik be.
A külföldi beruházások biztonságosságában az is szerepet játszik, hogy az Alteo a kisebb, 1–20 millió eurós projektek megszerzését célozta meg, míg a szakma nagyobb helyi szereplői az 50–200 millió eurósakat. Ezen­kívül óvatos is az Alteo: csak olyan országokkal foglalkozik, ahol már van valamilyen versenyelőnye, tapasztalata, kapcsolatrendszere. Ez pedig főleg a balkáni térség.
Óvatossága kiterjed arra is, hogy időjárásfüggő megújulókkal (nap-, szél- és vízenergia) indít, mert ezeknek kisebb a helyi üzemeltetési munkaerőigénye, továbbá budapesti informatikai rendszerekkel is vezérelhetők, a karbantartásuk pedig gyártói garancia keretében vagy megbízás alapján helyben, költségtakarékosan is megoldható.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Tőzsdére megy az Alteo
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 28. 07:14Csaknem egymilliárd dolláros profitot termelt a Mol

  A MOL-csoport a mai nap tette közzé 2016 évi pénzügyi eredményeit. A csoport jelentős mértékben túlteljesítette a 2016-ra kitűzött 2 milliárd dolláros célt és 2,15 milliárd dollár tiszta EBITDA-t teljesített, ami csak kevéssel marad el az előző évi értéktől - közölte a MOL.

 • FEBRUÁR 27. 17:20Csökkenő bevétellel is nyereséges lett az INA

  Csökkenő értékesítési árbevétel mellett nyereséget ért el 2016-ban a horvát INA Group energiaipari vállalat, az üzemi eredmény 607 millió kuna volt az előző évi 1,3 milliárd kuna veszteséggel szemben.

 • FEBRUÁR 27. 17:12Van egy jó meg egy rossz hírünk az autósoknak

  Csökkenti bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., a gázolajét 2 forinttal emeli - értesült piaci forrásokból az MTI hétfőn.

 • FEBRUÁR 27. 13:22Hat százalékkal emeli a béreket a Mol

  Hosszas huzavona után megállapodást kötött múlt pénteken a Mol Nyrt. a szakszervezetekkel: idén 6 százalékos béremelést ad dolgozóinak az olaj- és gázipari nagyvállalat – értesült a Világgazdaság.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér