Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 2. 17. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 2. 17. 17:10|B. Horváth Lilla | Vállalatok » Energia

Zugból ellenőrzik a Global NRG Zrt.-t

Gibraltár helyett már a svájci Zugból ellenőrzik a gázkereskedelemben aktív Global NRG Zrt.-t. Megszületett a vele kapcsolatban álló, de az árampiacra készülő L-NRG Zrt. is

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Új tulajdonosa lett a gázkereskedelemmel foglalkozó Global NRG Kereskedelmi és Tanácsadó Zrt.-nek. A társaság közvetlenül eddig is külföldi kézben volt, és ezután is abban lesz, mivel az eladója a gibraltári bejegyzésű Global NRG Europe Ltd., a vevője pedig a svájci Zugban bejegyzett CHonfidence Holding AG. Az ügyletet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jóváhagyta.

Kép: Világgazdaság

A tranzakció érdekessége, hogy azzal nagyjából egy időben bejegyeztek Budapesten egy olyan új céget, amely több dologban is hasonlít a Global NRG Zrt.-re. A neve L-NRG Energiakereskedelmi Zrt., a székhelye azonos az előző társaságéval (Maros utca 12.), továbbá ugyanaz a Jellen Kornél András jogosult mindkettő képviseletére. (A Global NRG-t képviselheti két másik személy is.) Az új cégnek Jellen Kornél András a tulajdonosa is a Net-Invest Befektető Zrt.-n keresztül. Bár a Global NRG egy svájci cégé, azt megint csak egy magyar magánszemély, Papp Márta képviseli a svájci Moneyhouse cégadatbázis szerint. Ennek alapján nem kizárt, hogy a CHonfidence Holdingtól is Magyarországra vezetnek a tulajdonosi szálak, de érdeklődésünkre sem erről, sem az L-NRG terveiről nem kívánt nyilatkozni Jellen Kornél András.

Lényegi különbség ugyanis a két „NRG” között, hogy míg a tulajdonost váltó társaság a gázpiacon aktív, addig a 60 millió forint jegyzett tőkével elindított új cég az árampiacra tart.

A Global NRG túlnyomórészt exportból származó, 58,3 milliárd forintos árbevétele 2015-ben az előző évinek a felét sem érte el, viszont az üzemi eredménye 346 millióról 891 millióra javult, és nagyjából hasonlóan erősödött az adózott eredménye is. (2014-ben viszont a 12. legnagyobb árbevételű magyarországi energiacég volt.) 2009-ben kapott gázkereskedelmi engedélyt. Korábbi cikkünk szerint a versenypiacon (a Centrex Zrt.-től) vásárolt orosz gázzal is kereskedett.

Honlapja szerint az alaptevékenysége mellett foglalkozik a gázfogyasztók kockázatait csökkentő kereskedelmi ügyletek szervezésével, a fogyasztók biztonságos gázellátásának elősegítésével, hatékony gázfelhasználási módok alkalmazásával, valamint tanácsadást nyújt a jogszabályváltozásokhoz kapcsolódó gazdasági eseményekben. Konzulensként is részt vesz a fogyasztói kapacitások optimalizálásában. A cég nem lakossági, piaci végfogyasztókat lát el földgázzal.

A cég felsorolt tevékenysége, illetve annak alapján, hogy több szál is fűzi az L-NRG-hez, feltehető, hogy az utóbbi társaság is aktív lesz az exportban, illetve a tevékenységoptimalizáló és tanácsadó szolgáltatásokban.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Zugból ellenőrzik a Global NRG Zrt.-t
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér