Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 8. 09:55|Utolsó módosítás: 2016. 1. 8. 10:20|VG Online | Vállalatok

Feleannyi céget alapítottak tavaly Magyarországon, mint öt éve

Negyedik éve folyamatosan gyengül a cégalapítási kedv Magyarországon.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Negyedik éve folyamatosan gyengül a cégalapítási kedv Magyarországon, 2015-ben – a 2011-es csaknem 50 ezres csúcs fele – alig 25 ezer új vállalkozás alakult - közölte a Bisnode. Míg a korábbi években inkább a válság utóhatásainak tudhattuk be az új cégek számának jelentős mértékű visszaesését, addig 2014-ben és a múlt évben már nagyobb szerepe lehetett a szigorodó jegyzett tőke követelményeknek a tendencia folytatódásában. A szigorúbb szabályozói környezetnek köszönhetően a 2016-os évben sem várható a trend megfordulása a cégalapítások terén, ugyanakkor az új törvényi szabályozásnak köszönhetően egy pénzügyileg stabilabb vállalati szféra alakulhat ki hazánkban - véli Keleti József, a Bisnode Country Managere.

Míg 2013-ig növekvő működő cégszám jellemezte Magyarországot, addig 2014-től kezdődően megfordult ez a trend. Az új cégek alakulásának csökkenése mellett az elmúlt években egyre nagyobb számban törölnek társas vállalkozásokat, ami ugyancsak kedvezőtlenül befolyásolja a működő cégek számának alakulását. 2015 folyamán több, mint 50 ezer cég szűnt meg, ami 9200-zal több, mint az előző évi érték.

A csökkenő trend ellenére akad néhány iparág, ami az országos átlagon felül teljesített. Az ingatla szektorban 6,6 százalékkal ugyan, de nőtt az új alapítású cégek száma 2015-ben, ám még így is sem tudták ellensúlyozni a megszűnéseket, ami végül 1,23 százalékos cégszám csökkenést eredményezett. A működő cégek számát tekintve alig néhány ágazat – a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a vegyipar – zárta magasabb cég darabszámmal az évet, és ők is csak nagyon minimális – 1 százalék alatti – növekedést tudtak felmutatni. Legnagyobb arányban a textiliparban, a nagykereskedelemben, a papíriparban és az építőiparban csökkent a cégek száma, mely meghaladta a 3 százalékot.

Az összes csökkent a vállalkozások száma. Egy év alatt a legnagyobb mértékű csökkenés Komárom-Esztergom, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében történt, ahol több mint 3  százalékkal kevesebb cég maradt 2016 elejére. Bács-Kiskun, Csongrád, Pest, Tolna és Győr-Moson-Sopron megyékben viszont 1  százalék alatt tudott maradni a vállalkozások számának csökkenése, és közülük Tolna megye volt az egyetlen, ahol a mérsékelt csökkenésben az új cégek számának 2,54 százalékos növekedése is közrejátszott. Az országos 1,74 százalékos csökkenésnél jobb értékkel találkozhatunk még Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Vas és Hajdú-Bihar megyében is.

A cégek számának csökkenése az elemzők szerint várhatóan idén is tovább folytatódik, de a csökkenés üteme lelassul. A cégalapítási szabályok szigorítása továbbra sem kedvez a vállalatalapítási kedv javulásának, ugyanakkor elősegíti egy tőkeerősebb gazdaság kialakulását. A cégmegszűnések száma rekordot döntött 2015-ben, ám az újonnan induló felszámolási, csőd és kényszertörlési eljárások száma már enyhe visszaesést mutat, ami arra enged következtetni, hogy a piac tisztulási folyamata a vége felé közeledik.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Feleannyi céget alapítottak tavaly Magyarországon, mint öt éve
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér