Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 6. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 6. 17:46|Barát Mihály | Vállalatok

Fordulat a céges hiteleknél

Közel tizedével több új vállalati hitelt helyeztek ki tavaly november végéig a pénzügyi szolgáltatók, mint egy évvel korábban.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Majdnem tíz százalékkal emelkedett az újonnan kihelyezett vállalati hitelek mennyisége (folyószámlahitelek nélkül) 2015 első tizenegy hónapjában – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A jegybank szezonálisan igazított adatokon nyugvó statisztikái szerint ez idő alatt forint- és euróhitelből 1572,1 milliárd forintnyit helyeztek ki a hitelintézetek a nem pénzügyi tevékenységet folytató vállalatoknak, 9,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ezen belül a forinthiteleknél mutatkozott nagyobb növekedés: ott a kihelyezett mennyiség 1007,3 milliárd forintot ért el, ez csaknem 27 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az euróhiteleknél viszont az elmúlt évekhez hasonlóan tovább olvadt a friss kölcsönök mennyisége: nem egészen 500 milliárd forint lett, ami 15 százalékos csökkenést jelent. Mindezek alapján – hacsak decemberben nem volt valami váratlan fordulat – jó esélye van annak, hogy az év egészére is e hitelek növekedését mutatja majd ki az MNB.

A kihelyezések erősödése nagyon kellett a piacnak, mert 2010 óta apad az újonnan folyósított vállalati hitelek állománya Magyarországon. Ráadásul 2014 a megelőző évekhez képest is komoly mélypontnak számított, hiszen még 2013-ban is közel 2400 milliárd forintnyi új forint- és eurókölcsön jelent meg a piacon – 2010-ben a 3000 milliárdot is meghaladták a kihelyezések. Emellett a vállalati hitelek állománya, ha nem is folyamatosan, de trendszerűen csökkent az elmúlt években: a tavaly novemberig tartó egy év alatt 5,3 százalékkal 6341,9 milliárd forintra esett vissza, miközben a gazdasági válság 2008-as kitörésekor még stabilan 8 ezer milliárd forint felett mozgott.

A javulás nem túl meglepő, voltak rá utalások a jegybank Hitelezési folyamatok című kiadványának decemberben megjelent számában is. Ebben az MNB emlékeztetett arra, hogy a hitelintézetek vállalati hitelezése 28 milliárd forinttal nőtt a harmadik negyedévben. A forinthitelek tranzakciói 106 milliárd forinttal növelték, míg a devizahiteleké 78 milliárd forinttal csökkentették a teljes vállalati hitelállományt. A devizahitelek aránya így tovább szűkült, szeptember végén 47 százalékot tett ki, amelynek döntő része euróhitel.

A tranzakciókon felül a leírások és átsorolások összesen 39 milliárd forinttal járultak hozzá a hitelállomány csökkenéséhez. Az MNB emlékeztetett arra is, hogy a korábban magas szintekre emelkedett, le nem hívott vállalati hitelkeretek tovább nőttek a harmadik negyedévben, összesen mintegy 179 milliárd forinttal. A hitelkeretek volumene magasnak tekinthető a korábbi időszakok átlagához képest, ami arra utal, hogy a vállalatok egy része kivár hitelfelvételi döntései meghozatalával.
A kihelyezések emelkedéséhez hozzájárult a növekedési hitelprogram (NHP), amelyben júniustól szeptemberig 161 milliárd forint értékben kötöttek szerződéseket. A kis- és középvállalkozói szektor teljes fennálló hitelállományának mintegy harmadát a program keretein belül helyezték ki.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Fordulat a céges hiteleknél
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér