Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 9. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 9. 16:45|Csabai Károly | Vállalatok

Hanyagolták az állami szolgáltatókat

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A korábban megszokott két számjegyű helyett tavaly maximum néhány százaléknyi elérhető hozamok ellenére 2015-ben ismét több vagyont bíztak a tehetősebbek a hazai privát bankokra, mint az előző évben – derül ki a Világgazdaság körképéből. „A hozamszint aláereszkedésével felértékelődik a privát bankárok munkája és személyes hatása” – indokolta a fejleményeket Karagich István, a szektort elemző BloChamps Capital Pénzügyi Tanácsadó Kft. ügyvezetője. A tizenhat magyarországi privát bank által kezelt 3550 milliárd forintnyi vagyon több mint 17 százalékkal haladta meg az előző évit. A mintegy 500 milliárdos növekedésnek csak az egytizede tudható be a kormány rendkívül gáláns, a hazahozott pénzek tisztára mosását alig 10 százalékos adó megfizetése fejében már egy év után lehetővé tevő amnesztiájának, hiszen tavaly mindössze 53 milliárd forint értékben nyíltak Stabilitás megtakarítási számlák.

A privát banki piac átlagos gyarapodása közepette különösen szembetűnő, mennyire elapadt a magánvagyonok áramlása a Budapest Bank (BB) és az MKB Bank felé azt követően, hogy ezek állami tulajdonba kerültek. Míg az MKB által kezelt állomány 2015 második felében alig 4 milliárd forinttal nőtt, és 317 milliárdot tett ki, addig a BB-é stagnált.
Velük ellentétben szárnyaltak a kisebb szolgáltatók. A négy és fél éve már cégjogilag különvált és január 1-jétől egymástól teljesen elkülönülten működő két Concorde elnevezésű cég is két számjegyű százalékos arányban növelte állományát. A Concorde Értékpapír Zrt. által kezelt magánvagyon 20 milliárd forinttal, míg a Concorde Alapkezelőnél levő közel 17 milliárddal emelkedett tavaly július–december között. A kettejüknél egy nagyságrenddel kisebb vagyont kezelő Equilor Befektetési Zrt. ügyfélköre és azok vagyona is közel tíz százalékkal nőtt. Pedig a tavaly február végén, március elején kirobbant brókerbotrányok miatt arra lehetett számítani, hogy a befektetők elfordulnak a kisebb, független hátterű szolgáltatóktól.
Ausztria piacvezető privát bankja, a nagy múltú Gutmann magyarországi szolgáltatójának előretörése logikusnak tekinthető, mint ahogy az is, hogy a tavalyi vagyongyarapodás oroszlánrészét – a BB és az MKB kivételével – értelemszerűen a nagy bankok adták. A közel 30 százalékos részesedésével privát banki piacvezető OTP Bank tavaly már 1000 milliárd fölé került, de még a nála tapasztaltnál is nagyobb, egyaránt közel 9-9 százalékos arányban nőttek a CIB, a K&H és a Raiffeisen által kezelt magánvagyonok 2015 második felében. Jóval kisebb arányban hízott viszont az Erste privát bankja, noha nagyjából a hármaséhoz hasonló mértékű új ügyfelet szerzett. Az UniCredité pedig stagnált, ami annak ismeretében, hogy kliensei számát gyarapította, azt jelenti, hogy a nála elhelyezett megtakarítások értékét nem tudta növelni.

Karagich István szerint most az a kérdés, rá lehet-e szoktatni az ügyfeleket, hogy a mai körülmények között becsüljék meg a 2-3 százalékos reálhozamot is. A szakember azt várja, hogy a privát banki szektor további konszolidációját 2016–2017-ben az esetleges banki tulajdonosváltások, tranzakciók határozzák majd meg.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Hanyagolták az állami szolgáltatókat
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér