Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 1. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 2. 1. 16:48|Csabai Károly | Vállalatok

Indul a magyar gyorsjelentési szezon

Míg a befektetők által figyelt cégek közül a Zwack már kedden, addig az utolsóként sorra kerülő FHB csak március 11-én teszi közzé számait.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Amilyen jó lett a Mol tavalyi harmadik negyedéve, olyan gyenge lehetett a negyedik – hámozható ki az elemzők várakozásaiból. Az utóbbi az előbbinek köszönhető. A legnagyobb árbevételű hazai társaság vártnál kedvezőbb július–szeptember közötti eredményeiben ugyanis az játszott közre, hogy akkor még nem írta le a könyveiben 440 millió dolláros értékben szereplő kurdisztáni Akri-Bijeel kitermelési blokk eszközeit, mivel szeptember végéig nem végzett azok felülvizsgálatával. Így az emiatti értékvesztés az október–december közötti időszakot terhelte – erősítette meg az olajcég január 11-i közleményében, melyben hivatalosan is bejelentette, hogy kivonul a kurd mezőről. Ám további százmillió dollárokat írhatott le a Mol az északi-tengeri eszközei miatt is – jelezte előre a Világgazdaság érdeklődésére Miró József, az Erste Befektetési Zrt. stratégája. Eközben az előző negyedévhez képest szűkebb finomítói marzsok is kevesebb bevételt hozhattak a konyhájára. A szénhidrogén-termelés értékét is mérsékelte az év utolsó három havában 15 százalékkal eső olajár, ezt azonban a nagyobb kitermelési volumen csaknem teljes egészében kompenzálta.

Mivel az intézményi befektetők az adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredményt (EBITDA) nézik, nincs kizárva, hogy a Mol-részvények az éves gyorsjelentés közzétételét követően nem gyengülnek. Már csak azért sem, mert a kurdisztáni kivonulás eredményrontó hatását a piac már tavaly szeptemberben beárazta, amikor 12 ezer forint alá estek a múlt hetet viszont már csaknem 14 ezren záró olajpapírok.

A négy hazai blue chip közül további kettő, az OTP Bank és a Richter eredményeit is lehúzta az olaj olcsóbbodása. Annak hatására ugyanis a legnagyobb nem OPEC-tag termelő Oroszország bevételei megcsappantak, ami a rubelt gyengítette. Ez emelhette az OTP már amúgy is jelentős arányban nem vagy csak késedelmesen törlesztő oroszországi hiteladósainak számát – mutatott rá Sándor Dávid, a KBC Equitas vezető elemzője. Emiatt a legnagyobb hazai banknak növelnie kellett céltartalékait, miközben ugyanerre kényszerülhetett Ukrajna normalizálódni nem akaró helyzete miatt is. E két piac negatívumait a minimálissá váló hazai céltartalékolási kötelezettség aligha kompenzálhatta. Még így sem kell azonban mérget venni arra, hogy a most jó passzban lévő, keddtől péntekig
7 százalékkal erősödött OTP-részvények a gyorsjelentés után majd esni kezdenek. Különösen, ha Magyarországot felminősítenék, ez ugyanis a magyar makropapírnak nevezett részvény árfolyamára hathat a legpozitívabban.

Miró szerint a rubelgyengülés miatt a 2015 első háromnegyedét közel 76 milliárdos EBITDA-val záró Richter oroszországi készleteinek akár 4 milliárd forintos leértékelésére is kényszerülhetett. E negatív hatást azonban ellensúlyozhatta a hazai gyógyszercég egyéb külpiaci növekedése. Az Európában és Észak-Amerikában sikeresen terjeszkedő Richter épp a napokban jelentette be, hogy erősíti jelenlétét Kínában, s teret nyerhet Latin-Amerikában is. Ám a befektetők elsősorban arra kíváncsiak, mit mond majd a menedzsment a gyorsjelentést követően az Esmya és a Caripra­zine idei kilátásairól, noha utóbbitól Sándor 2016-ban még nem vár érdemi bevételnövekedést.

A Magyar Telekom kétéves szünetet követően, úgy tűnik, ki tudja fizetni a menedzsment által korábban beígért 15 forintos osztalékot. Bár nettó eladósodottsági rátája az osztalékfizetés feltételéül szabott 30 százalékot 2015 végén meghaladta, a KBC elemzője szerint a többlet nem lehetett olyan mértékű, hogy veszélyeztethetné a tulajdonosok nyereségrészesedését. Különösen, hogy a menedzsment közölte: e zsinórmértéket hajlandó rugalmasan kezelni.

Magyar Telekom Nyrt. - az elmúlt évek árbevétele


Richter Gedeon Nyrt. - az elmúlt évek árbevétele


A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Seszták Miklós (NFM), Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Indul a magyar gyorsjelentési szezon
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér