Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 4. 21. 10:04|Utolsó módosítás: 2017. 4. 21. 10:39|Világgazdaság Online | Vállalatok » Infokommunikáció

Felhasználók nélkül nem stresszelnének az informatikusok

Mivel a fenyegetések száma folyamatosan nő a kibertérben, a stressz jelentős mértékben érinti az IT-biztonságért felelős informatikusokat is.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Április a stressz elleni küzdelem hónapja, ebben az időszakban a téma szakértői igyekeznek még erőteljesebben felhívni a figyelmet a probléma fontosságára, kialakulásának okaira és a megelőzési módszerekre. A stressz testünk általános reakciója a kívülről érkező fenyegetésekre, ingerekre. Stresszornak nevezik azokat a szituációkat és tényezőket, amelyek ezt az állapotot előidézik a szervezetünkben. Az informatikai biztonsági szakemberek életében azok a helyzetek számítanak a legnagyobb stresszornak, amelyek felett nem rendelkeznek kontrollal. A NetIQ szakértői sorra vették a szakemberek életében legnagyobb stresszforrást jelentő négy területet és a lehetséges megoldásokat.

Kép: Thinkstockphotos

 
Új fenyegetések napról napra

Az elmúlt évben összesen több mint 6.000 új informatikai sebezhetőséget azonosítottak. Természetesen ezeknek csupán egy kisebb hányada érinti egy-egy vállalat IT-infrastruktúráját, de még így is óriási mennyiségű biztonsági hibával kell folyamatosan lépést tartani, ha több száz vagy akár több ezer szerveren, alkalmazáson és eszközön szükséges ellenőrizni a naprakészséget. (Ráadásul egyre nagyobb pénzekre utaznak a kiberbűnözők.)

Ez a helyzet tökéletes példája a stresszt előidézésének, ilyen esetekben azonban segítséget nyújthatnak az érintett területeken dolgozó kollégák. A magány és az elszigeteltség növeli a stressz szintjét, az erős támogatói hálózat viszont csökkenti az aggodalmakat. Érdemes tehát egy olyan adatbázist vagy levelezési listát létrehozni házon belül, amelyen keresztül az IT-üzemeltetők, illetve a rendszerekért, hálózatokért és alkalmazásokért felelős szakemberek megoszthatják az egyes területeket érintő, legfrissebb biztonsági problémákkal kapcsolatos információkat egymással és a biztonsági szakértőkkel.
 
Felhasználói viselkedés

Jóval kevésbé lenne stresszes az IT-biztonság, ha a felhasználók nem lennének részei az egyenletnek. Ők a leggyengébb láncszemek ezen a téren, gyakran próbálják megkerülni a vállalati biztonsági előírásokat, bedőlnek az adathalász támadásoknak, esetleg más módon kiszolgáltatják a hozzáférési adataikat. Rendkívül nehéz megtalálni azt az egyensúlyt, ahol biztonságban vannak a vállalati erőforrások, alkalmazások és adatok, ugyanakkor a felhasználók is egyszerűen és nyugodtan végezhetik a munkájukat.
 
Költségek jóváhagyatása

Sok vállalatnál a biztonságra fordított összeg nem nő egyenes arányban a fenyegetések számával, az IT-biztonsági szakemberek számára pedig ez újabb stresszort jelent. Azokban az esetekben, amikor nincs mód arra, hogy a teljesen újszerű fenyegetések ellen a legmodernebb megoldásokat vessék be, célszerű áttekinteni az aktuális helyzetben rendelkezésre álló eszközöket, és megvizsgálni, hogy ezek nyújtanak-e további lehetőségeket a jelenlegi körülmények javítására. Sok esetben a felhasználók rendszeres oktatása is segíthet abban, hogy az IT-biztonsági szakértők újra a kezükben érezzék az irányítást, és megnyugtassa őket, hogy mindent megtettek a kockázatok elhárításáért.
 
Kiszámíthatatlan incidensek

Magától értetődő módon a biztonsági incidensek okozzák a legnagyobb stresszt a területért felelős szakemberek életében. Egy ilyen eseménynél borul a betervezett munka, azonnal meg kell találni az összes biztonsági rést, és megszüntetni minden esetleges adatszivárgást. Ráadásul mindeközben olyan emberek figyelme is erre a területre irányul, akik nem feltétlenül értik teljes mértékben, mi is történik pontosan. Ilyen esetben azzal lehet csökkenteni a feszültséget, ha pontos és precíz terv áll rendelkezésre a helyzet kezelésére vonatkozóan.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Felhasználók nélkül nem stresszelnének az informatikusok
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér