Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 8. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 8. 16:29|Diószegi József–Kriván Bence | Vállalatok » Infokommunikáció

Nagy pályán játszik a Netflix

Magyarországra is megérkezett a Net­flix, de a várakozások szerint egy ideig nem lesz nagy hatása a piacra. Az adózási és számlázási kérdésekre még nincs válasz

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Már Magyarországon is elérhető a világ legnagyobb filmes streamszolgáltatója – a Netflix a Las Vegas-i CES-en jelentette be, hogy megháromszorozza globális hálózatát. A magyarországi felhasználók szerdán este kezdhettek regisztrálni az amerikai cég oldalán, egyelőre angol információk alapján. Az első hónapban ingyen lehet majd elérni az eredeti nyelvű, nem feliratozott filmeket, később az alapcsomag havi 7,99 euró, a standard csomag 9,99, a prémium 11,99 euró. A csomagok a felbontás minőségében különböznek egymástól, illetve abban, hogy az előfizető hány képernyőn szeretné látni a filmeket: a prémiumban négy felület érhető el.

A Netflix megjelenése egy ideig nem hoz érdemi változást – állítják szakértők –, részben épp az angol nyelvű elérhetőség miatt. A cég most egyszerre 130 országban jelent meg, és a nyelvi adaptálás időbe telik. Elképzelhető, hogy a tömeges megjelenés miatt a társaság nem hoz létre minden országban saját vállalkozást, hanem központokból irányíthatják a szolgáltatást.

Megfizeti a külföldi terjeszkedés árát a virtuális videotéka

Ahol van internet, oda már betette a lábát a Netflix: az eddig 60 országban elérhető hálózatát most további 130-ra terjesztette ki. A szerdai bejelentéssel Reed Hastings társalapító-vezérigazgató egyből 9 százalékkal növelte a részvény árfolyamát, amely az elmúlt egy évben enélkül is 144 százalékkal emelkedett, 50,3 milliárd dollárra hizlalva a cég értékét. A gyors növekedésnek egy éve ágyaztak meg: a Netflix akkor 200 országra kiterjedő hálózat kiépítését vázolta fel a részvényesekhez írt levelében.
Különösen ígéretes az olyan nagy piacokon való megjelenés, mint az orosz vagy az indiai, ám az igazi áttörés, Kína bevétele még hátravan, ott a kapcsolatépítési fázisnál tartanak – fogalmaz Hastings. Az USA által elrendelt szankciók értelmében a Netflix nem szolgáltathat a Krím félszigeten, Észak-Koreában és Szíriában. A virtuális videotékájukban levő filmeket és sorozatokat egyelőre 17 nyelven feliratozzák, ez a lista most az arabbal, a koreaival és több kínai dialektussal bővül. Az alapításának huszadik évfordulóját jövőre ünneplő cég hazai piacán már kifutotta magát, előfizetőinek számát a tavalyi harmadik negyedévben 880 ezerrel tudta növelni a várt 1,15 millió helyett. Külföldön viszont gyorsul a tempó: a harmadik negyedévben a becsült 2,4 millióhoz képest 2,74 millióan csatlakoztak a rendszerhez (miközben egyre többen „feketén” nézik a filmeket).
A Netflix szereti azokat az előfizetőit is, akik másokkal is megosztják a hozzáférésüket. Ez pozitív dolog – hangoztatta Hastings, aki támogatja a jelszó családi közkinccsé tételét, mert azzal generációkat láncolhatnak magukhoz. A nemzetközi terjeszkedésnek azonban ára van: a Netflix profitja erősebben függ majd a devizahatásoktól, és nőnek a kiadásai is, a harmadik negyedévben emiatt megduplázódott, 68 millió dollárra ugrott a külföldi veszteség.
A szolgáltató hosszú távú céljai között szerepel kínálatának egységesítése, ez azonban nem lesz egyszerű, ugyanis számos film sugárzási joga csupán néhány országra vagy régióra korlátozódik, a konkurensek pedig nem szívesen adják át azokat. A más stúdióktól átvett (Gotham, Breaking Bad) és saját gyártású (House of Cards, Daredevil, Jessica Jones, Narcos) sorozataikat viszont világszerte szabadon nézhetik az előfizetők.
Egyelőre nem tudni, hogy a regisztrált ügyfél honnan, mikor, hogyan kap számlát, mint ahogy azt sem, hol számolják el a Netflix Magyarországon keletkező bevételét, hol adózik majd ez után a cég. Szakértők szerint nem kizárt, hogy a Netflix működése ebben hasonlíthat például a Google-éhoz, amelynek van magyarországi leányvállalata, de az itt keletkezett reklámbevételek zöme a társaság írországi régiós központjában landol, ott fizet utána adót.

A Netflix és a hazai szereplők, mint például a Magyar Telekom vagy a UPC szolgáltatásai, várhatóan inkább kiegészítik, mint korlátozzák egymást – vélik a szakértők. Az itthoniak ugyanis túl azon, hogy magyar nyelvű tartalmat nyújtanak, a kisebb, például magyar forgalmazók filmjeit is hozzáférhetővé teszik. „Közös érdek, hogy a legális, minőségi, kényelmes tartalomfogyasztás Magyarországon is elterjedjen, a felhasználók felismerjék ennek előnyeit” – így reagált a Világgazdaságnak az egyik legnagyobb digitálisvideotéka-szolgáltató, a Magyar Telekom.


Még nem keresték az NMHH-t

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) a Netflixtől eddig nem érkezett bejelentés. Az NMHH jelenleg vizsgálja, milyen hatáskörét érintő kötelezettségek vonatkoznak rá – közölték lapunkkal. A cégbírósági adatokban megtalálható a Netflix Hungary Kft. A 2011-ben alapított, 500 ezer forintos jegyzett tőkéjű vállalkozás tulajdonosa a Solvenus USA Inc. A kft.-nek 2014-ben nem volt bevétele, vesztesége megközelítette az egymillió forintot.

Magyar Telekom Nyrt. - az elmúlt évek árbevétele


UPC Magyarország Kft. - az elmúlt évek árbevétele


A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Nagy pályán játszik a Netflix
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. Azzurro2016. 1. 8. 19:21

  Tanulhatnánk Írországtól vagy Luxemburgtól: hasonlóan ezekhez az országokhoz adhatnánk egyedi adókedvezményeket az ilyen nemzetközi cégeknek, amelyek egész Európában tevékenykednek, mint pl. a Netflix: ha az európai központjukat hozzánk telepítik, vagy csak nálunk adóznak. Mégha 2%-os, kedvezményes adókulcsot (mint a szolgáltatóközpontoknál) is állapítana meg az állam részükre akkor is bőven megérné, mivel itt adóznának a teljes európai tevékenység után, ami összességében hatalmas adóbevétel volna és biztos, hogy több embernek is munkát adnának.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Nagy pályán játszik a Netflix


  Tanulhatnánk Írországtól vagy Luxemburgtól: hasonlóan ezekhez az országokhoz adhatnánk egyedi adókedvezményeket az ilyen nemzetközi cégeknek, amelyek egész Európában tevékenykednek, mint pl. a Netflix: ha az európai központjukat hozzánk telepítik, vagy csak nálunk adóznak. Mégha 2%-os, kedvezményes adókulcsot (mint a szolgáltatóközpontoknál) is állapítana meg az állam részükre akkor is bőven megérné, mivel itt adóznának a teljes európai tevékenység után, ami összességében hatalmas adóbevétel volna és biztos, hogy több embernek is munkát adnának.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér