Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2010. 8. 11. 05:00|SGy | Vállalatok » Infokommunikáció

Vágyak és tények a net körül

Hány milliárdan szörfölhetünk majd az információs szupersztráda „széles sávjában” öt év múlva?

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Öt év múlva akár az egymilliárdot is elérheti világszerte azok száma, akik elmondhatják magukról, hogy valamilyen széles sávú kapcsolattal jutnak fel a világhálóra – ez olvasható ki a bostoni Strategy Analytics elemzőcég legújabb előrejelzéséből. A föld népességének fele 2015-re rendelkezzen gyors internet-hozzáféréssel – ezt az ajánlást a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) kezdeményezésére a közelmúltban lezajlott szakmai világtalálkozón (World Summit on the Information Society, WSIS) fogalmazták meg a részt vevő országok képviselői. Ez utóbbi, figyelembe véve a hétmilliárdhoz közelítő globális lakosságszámot, több mint háromszoros várakozást jelent a piackutatói becslésekhez képest.

Abban azért egységes a vélemény, hogy a növekedés hajtómotorja egyértelműen az ázsiai csendes-óceáni térség, amely már ma is közel 45 százalékos arányt képvisel a széles sávú előfizetések körében, az ezen országok átlagos éves növekedése a következő öt esztendőben elérheti a 18 százalékot. A gyors internetpenetrációban egyértelműen Dél-Korea a piacvezető, az élenjárók ötös fogatában még két ázsiai ország szerepel Hongkong és Japán. Az európaiak közül Hollandia és a régiónkat képviselő Litvánia kerülhetett be az éllovasok közé. Az internet „szülőhazájának” számító Egyesült Államok ugyanakkor csupán a 23. helyen áll a Strategy Analytics felmérésében. A piackutató öszszesített széles sávú indexe (BCI) több kategória alapján is vizsgálja és pontozza az elemzésbe bevont országok jellemzőit. Ebbe beletartozik egyebek mellett az adott ország háztartásainak internetpenetrációja, a világhálós hozzáférés sebessége, az előfizetések megfizethetősége és ár-érték aránya. A tengerentúli szakértők szerint egyértelmű, hogy az USA-ban ezen a piacon ma még nagyon kicsi a verseny, emiatt alakulhattak ki a magas tarifák és az alacsony átviteli sebesség. Verseny híján az ottani szolgáltatók kevésbé kényszerülnek rá a dinamikusabb technológiai fejlesztésre.

Az amerikai elemzők szerint a domináns hozzáférési platform a következő években is főként a DSL marad, bár fokozatosan átadja a helyét az optikai hálózatoknak. 2015-ben a háztartások negyedének már üvegszálas hozzáférése lesz. A WSIS-ajánlás ugyanakkor rámutat arra, hogy a mobilinternetnek még ennél is nagyobb szerepe lehet a jövőben, főként azokban az országokban, ahol szinte a nulláról kell építkezni, és főleg a városoktól távoli településeken. A világ vidéki népességének 75 százaléka már most is mobiltechnológiával kapcsolódik a világhálóhoz. A világ két legnépesebb országában, Indiában és Kínában a falvak 90 százaléka vezeték nélküli internetet használ. Az is tény ugyanakkor, hogy bármily impresszívek is a széles sávon elért eredmények, 2010-ben a világ háztartásainak még több mint 60 százaléka semmilyen internetkapcsolattal nem rendelkezik, miközben 75 százalékának televíziója viszont van.

Az internet terjedését sok esetben a helyi tartalmak hiánya is hátráltathatja. A web legfőbb nyelve jelenleg az angol, miközben a világhálót ezen nyelven a használók aránya a teljes népességhez viszonyítva kevesebb mint 15 százalék. Örömteli folyamatnak minősítik ugyanakkor szakértők, hogy az újonnan létrehozott weboldalak mind nagyobb része köthető már más nyelvekhez. Az utóbbi öt évben főként az indiai, az orosz és a kínai doménnevek regisztrációja futott fel.

Magyarországon a legutóbbi adatok szerint 1,85 millió a vezetékes és valamivel több mint egymillió a mobilinternetes széles sávú előfizetés. Az utóbbi módon netezők száma egy év alatt megkétszereződött. A vezetékes technológiában főként a kábelmodem hódít, ezen a módon 874 ezren jutnak fel a világhálóra, az xDSL-kapcsolatok száma pedig hozzávetőlegesen 800 ezer.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Vágyak és tények a net körül
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • JANUÁR 19. 11:15Hatszázmillió forintra bírságolták a Telekomot

  Jogsértő összehasonlító reklámok miatt 600 millió forint bírságot szabott ki a Telekomra a Gazdasági Versenyhivatal (GVH); ez a jogsértő reklámokra kiszabott eddigi legnagyobb bírság a GVH gyakorlatában. A Magyar Telekom az MTI megkeresésére közölte, bíróságon támadja meg a határozatot.

 • JANUÁR 19. 07:37WikiLeaks-botrány: Julian Assange mégsem adja fel magát

  Julian Assange, a WikiLeaks szivárogtató oldal alapítója nem adja fel magát az Egyesült Államoknak, pedig korábban kijelentette, így tesz, ha Barack Obama amerikai elnök megkegyelmez Chelsea Manningnek, a WikiLeaksnek több százezer dokumentumot átadó volt amerikai katonának. Obama enyhítette Manning börtönbüntetését, aki így májusban szabadul.

 • JANUÁR 13. 14:15Forradalmasít az LG

 • JANUÁR 13. 13:30Különleges újításokat várnak idén az Apple-től

  Igazi nagy dobást várnak idén az Apple-től az iPhone tizedik születésnapjának megünneplésére, de előfordulhat, hogy nem az új okostelefon lesz majd a cég legnagyobb meglepetése.

 • Legfrissebb
 • Legolvasottabb
 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér