Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 17. 15:05|Utolsó módosítás: 2016. 1. 17. 16:35|Balassa Tamás - Vasárnap Reggel | Vállalatok » Ingatlan

Albérletárak a Holdon - bérlők és bérbeadók feszülnek egymásnak

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Robbanásszerűen és megállíthatatlanul elszabadultak az árak az albérletpiacon. A kínálat – miért tenne másként – szenvtelenül diktál, a keresleti oldal viszont egyre nehezebben viseli ezt, főként a fővárosban. Közösségi portálok albérletcsoportjaiban szabályos forradalom zajlik, a lakáskeresők egyre keményebben kritizálják a bérbeadókat. Nemritkán pamfleteket is olvasni, amelyek kifigurázzák a szerintük nem a földön járó tulajdonosokat. A kétszobás lakások havi bérleti díja nemhogy átlendült a 100 ezer forintos határon, de inkább közelíti a 150 ezret havonta, sőt a belvárosi kerületekben egy-egy szebb lakásért a 200-250 ezer forintos árat is elkérik. A minap egy petíció szövege is megjelent egy aláírásgyűjtő oldalon, ahol a kezdeményezők olcsóbb lakhatást, élhetőbb árú lakáspiacot követelnek. Átütő ereje a kilátástalan kezdeményezésnek egyelőre nincs, egy hét alatt mindössze 161 támogatót szerzett az albérleti piacot újragondoló ötletcsomag.

Miért ne adhatná ki bárki bármennyiért a lakását? – fogalmaznak a megértőbbek, és nehéz vitatkozni velük. A befektetését mindenki optimalizálni szeretné, a legtöbbet kihozva belőle. És hát való igaz, egy 40 milliós luxusterepjáró láttán senki nem kiált olcsóbb és elérhetőbb kínálatért. Aki teheti, megveszi. Másik oldalról valóban akadnak az állapot és az elhelyezkedés vonatkozásában túlzó árak. Felújításra szoruló, lepukkant lakásokat külvárosi területen is túláraznak a bérbeadók. Hátha. Hiszen ha kiveszik így is, miért ne tennék. Viszont az mindenképpen megrázó tapasztalat a piacon, hogy amíg fél-egy éve még lehetett átlagban 50-60 ezerért garzont találni, addig ma ennyiért a szobák mennek. Vagy többért: böngészésünk során láttunk 70-80 ezer forintért is aprócska szobát, nem a belvárosban, bútorozatlanul. A 145-150 ezret elérő díjak hasonló nemtetszést váltanak ki, inkább indulatból, mint okos megfontolásból. A rekorder egy havi 220 ezres portéka.

„De most úristen, ezt komolyan gondolja? Szerintem 2-est írt 1-es helyett, és 120 000 akart lenni ” – vélekedik Sophie.

„Aki ezt ki tudja fizetni, az inkább lakást vesz – így Hajnalka. – Ehhez képest a bankok jótékonysági intézmények.”

Joci szerint pedig: „Nagy az isten állatkertje.”

Kemény szavakban a piacot másként látók sem szűkölködnek:
„Ha nem tetszik, nem kell nézni, attól, hogy lefikázod, nem fogja olcsóbban odaadni neked!”

„Hajrá! Ki fogod adni. Ennyi savanyú a szőlő magyart! Tessék megdolgozni érte és 5 millió beugróval már lehet ilyen lakást venni, a törlesztőt pedig fizetni az albérletből. És igenis vegyenek magyarok, vegyünk több lakást, ne az oroszok és a kínaiak.”

„Vicc...” – összegez Tirina, amire befűzi a papírt a megszólított is: „Vicc vagy nem vicc – ennyi az ára, én nem tudok ezzel mit csinálni. Elindult egy piaci trend, ami az ingatlan/bérleti ár emelkedését vonja magával. Tény, hogy ezzel jelentősen felforgatja a piacot, és azok, akik eddig a belvárosban laktak a mostani és a jövőbeni árakhoz képest olcsó bérleményben, előbb-utóbb választás elé állnak. Azt lehet elemezni, hogy mi a jó vagy mi a rossz – de ennek a hirdetésnek kapcsán ezzel nem sok mindent lehet tenni” – fogalmaz a hirdetés feladója.

Az indulatokat talán a gyors változás indokolja. Egy év alatt többszörösére emelkedtek a díjak. A keresletet nemcsak a hagyományos bérbevevők növelik, tetézve az AirBnb szobakiadó rendszer és a turisták jelenlétével, hanem az emelés miatt a bérleményekből kiszorulók is, akik olcsóbb, távolabbi alternatívára kényszerülnek. A kisállattartók is hendikepesek, s fájdalom, a kisgyermekesek is. A kiadók olymértékben nyeregben vannak, hogy válogathatnak a kereslettúlsúlyos piacon, ami szintén nem teszi rokonszenvessé őket az albérletezők előtt.

„Nem szítani akarom a feszültséget a sorstársaim között, de elkeserítő, hogy milyen irreális árakon vannak szobák és minigarzonok” – írja Alíz. – Pontosabban 1-2 szoba olyan áron van, hogy már mindegy lenne, ha minigarzont nézne az ember... Legalább ha már 70-80-90-100... ezreket kell kiadni egy szobáért, akkor az ne legyen már penészes mind a 4 sarokban.”
A kibeszélőshow működik, a feszültség levezetve. És a keresés megy tovább, önkéntelenül is tolva felfelé az árakat.

Megjelentek az oldalakon a közvélemény-kutatók is. Az állam egyelőre sehol. Kicsit érthetően persze. A piac elvileg szabályozza magát. Például elmegy inkább a bankba olcsó hitelért. Havi 150 ezerből akár svájcifrank-alapon is urizálhatna bárki, a mai nyomott forintkamatok mellett pedig az albérlők császárából egyszer csak a lakástulajdonosok királya lehetne. Esetleg lakáskiadó – jó pénzért.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Albérletárak a Holdon - bérlők és bérbeadók feszülnek egymásnak
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. Teofil2016. 1. 17. 18:42

  Nem rinyálni kapitalizmus van még hozzá rabló,majd a piac eldönti,hogy jó vagy nem ez a helyzet,persze a kényszer helyzetben lévőket sajnálom de a kapitalizmus már csak ilyen!!

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Albérletárak a Holdon - bérlők és bérbeadók feszülnek egymásnak


  Nem rinyálni kapitalizmus van még hozzá rabló,majd a piac eldönti,hogy jó vagy nem ez a helyzet,persze a kényszer helyzetben lévőket sajnálom de a kapitalizmus már csak ilyen!!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 28. 14:59Tíz év alatt majdnem kétszáz százalékkal nőtt a monacói luxusingatlanok ára

  Tíz év alatt majdnem kétszáz százalékkal nőtt a monacói luxusingatlanok ára, így azok a legmagasabbak a világon.

 • ÁPRILIS 28. 07:36A tőzsdén is erősít a Masterplast

  Új üzletág indításáról, stratégiai együttműködés formálódásáról, a tőzsdei jelenlétben markáns változtatásának szándékáról számolt be a Világgazdaságnak adott interjújában Piry László, a Masterplast vezérigazgatója. A korábban főként multinacionális cégeknél vezető pozíciókat betöltő szakember ez év januárjában vette át az alapítóktól a 20 éve két barát vállalkozásából mára a régió egyik meghatározó építőanyag-ipari szereplőjévé fejlődő cégcsoport operatív irányítását.

 • ÁPRILIS 27. 11:55Budán, vagy Pesten érdemes most lakást venni?

 • ÁPRILIS 26. 19:01Lélegeztetőgépre kerülnek az épületek

  Két év múlva a középületekbe, négy év múlva meg már az új építésű lakásokba is kötelező lesz beépíteni szellőzőrendszert, ami az egészséget és a megtermelt energiát is őrizni hivatott.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Gazdasági csúcstalálkozó: Csúcsvezetőknek!

 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér