Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 2. 23. 17:48|Utolsó módosítás: 2016. 2. 23. 18:33|MTI | Vállalatok » Ingatlan

Az energiahatékonyság lehet a csok vesztese

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A szigetelőanyagokat gyártó Knauf Insulation szakértői szerint az energiahatékonysági szempontból jelenleg is korszerűtlen magyarországi ingatlanállomány bővüléséhez vezet az a könnyítés, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) összegének megállapításánál a lakóingatlanok energiahatékonysági szintjét a jövőben nem kell figyelembe venni.

A cég közleményében kiemelik: a januártól hatályos könnyített feltételek növelik ugyan az igénylők számát, de energiahatékonysági szempontból korszerűtlen házak építésére motiválnak.

Egy tavaly hatályba lépett rendelet értelmében a támogatásból, költségvetésből, pályázatból, uniós finanszírozással épülő ingatlanok esetében már a 2018-as energiahatékonysági előírásokat kell alkalmazni. A szabályozás alól azonban az új csok-rendszerben támogatásban részesülők a januári módosítások nyomán felmentést kapnak, és a korábban a támogatási rendszerbe épített 10, 20, illetve 30 százalékos energetikai bónuszok is megszűntek.

Az uniós direktíva szerinti rendeletnek megfelelően tehát a jövőben "A", de a csok-rendszerben akár "D" energetikai besorolású házak is épülhetnek Magyarországon, bár az ingatlanok várhatóan 2018-ra készülnek el. A Knauf Insulation szakértői szerint az lenne szerencsés, ha ezek is megfelelnének az akkor már érvényben levő szigorúbb energiahatékonysági szabályoknak.

Az előírások nem teszik kötelezővé, de a 10+10 millió forintos támogatást igénylőknek mindenképpen érdemes hosszú távon gondolkodva azzal kalkulálni, hogy ha energetikailag korszerű ingatlant építenek vagy vásárolnak, akkor egy családi ház esetében a fűtési költség akár 50 százalékát is megspórolhatják - idézi a közlemény Aszódy Tamást, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatóját. Megjegyezte, hogy az energiahatékonysággal megtakarított összeget vissza lehet forgatni a második 10 millió forint hiteltörlesztésébe.

A társaság szerint állami szinten támogatni kellene az energiahatékonyságot javító beruházásokat. Hosszabb távon szükség lenne a felújítások, korszerűsítések támogatására is, mert jelenleg a családi házaknak csak 10,7 százaléka számít energetikai szempontból korszerűnek, és a legnagyobb energiamegtakarítási lehetőséget ezek felújítása jelentené.

A családoknak ezek a felújítások megterhelőek, a legtöbben még a kedvezményes kölcsönöket sem tudják igénybe venni. A Knauf Insulation januári lakossági felmérése szerint a nem, vagy nem megfelelően szigetelt ingatlanban élő tulajdonosok 55 százaléka csak akkor tudná elvégeztetni a hőszigetelési munkálatokat, ha állami pénzügyi segítséget kapna hozzá.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Az energiahatékonyság lehet a csok vesztese
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • 2016. 12. 9. 11:44NGM: Negyvenezer lakás épülhet a kormányzati ciklus végéig

 • 2016. 12. 9. 06:30Drágábban épül az új, olcsóbb lehet a használt lakás

  Nyáron megtört a lakáspiaci lendület, a kínálat utolérte a keresletet, ezért a használt lakások piacán már megjelent az alku – tapasztalják piaci szereplők, noha a vezető ingatlanforgalmazók elemzése egyelőre legfeljebb lanyhuló forgalomról szól. A jövőképben drágábban épülő új lakások is vannak

 • 2016. 12. 7. 05:00Lanyhult a pörgés

  Az év eleji kiugróan optimista várakozások valószínűleg már nem teljesülnek a lakáspiacon, ám a forgalom valóban közelít a válság előtti szinthez

 • 2016. 11. 24. 15:46Egyre több külföldi vesz nálunk lakást

  A külföldi vásárlók lépést tartanak a magyar lakáspiac növekedésével: 2013 és 2015 között az évi 89-134 ezer adásvétel 6-7 százalékát adták, a tulajdonukban lévő lakásállomány az elmúlt 3 évben több mint 7 ezer ingatlannal nőtt - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

 • Angela Merkel hivatalosan bejelentette, hogy elindul a német kancellári tisztségért Fotó: AFP

 • Nagy erejű földrengés rázta meg Új-Zélandot Fotók: AFP

 • A republikánus Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke Fotók: AFP

 • Október 23.: ünnepségek és tüntetések

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér