Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 1. 6. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 1. 6. 06:00|Hornyák József | Vállalatok » Ingatlan

Jövőre pörgeti fel a GDP-t a lakásépítési program

A lakásépítést támogató programok jövőre növelik igazán a növekedés ütemét. A kormány 20 ezer lakás építésébe szállhat be három év alatt.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Idén még csak néhány tizeddel, jövőre azonban már 0,4–0,8 százalékkal is megnövelheti a GDP szintjét a lakásáfa csökkentése és a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) kibővítése a Világgazdaság számításai szerint, ami a választási évben is hasonlóan erőteljes hatást fejthet ki.

Balatoni András, az ING Bank vezető közgazdásza azt mondja: a kormány egy olyan munkaintenzív ágazat termelésének a növekedését segíti elő, ahol nagyon magasak a kedvező tovagyűrűző gazdasági hatások. „A költségvetési helyzet teret ad arra, hogy a kormány támogassa a lakásépítéseket” – vélekedett a közgazdász. Szerinte amennyivel romlik a költségvetés egyenlege, a pénz 0,5-0,6-szeresa megjelenhet a GDP-növekedésben. A program azonban nem pörög fel egyik napról a másikra. Balatoni az idén még visszafogott eredményeket vár, jövőre azonban már érdemben támogathatja a növekedést a csomag. A szakértő arra számít, hogy a bővülés üteme jövőre a program hatására akár meg is haladhatja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által várt 3 százalékot. (Az MNB még nem számolhatott a teljes csomaggal decemberben.) „Jó nagy a csomag, és jó helyre kerül” – mondta a közgazdász.

fotó: Kallus György
Ennél is optimistábbak az építési vállalkozók. Évente 4 ezerrel növekedhet a lakásépítések száma a következő három évben – mondta a Világgazdaságnak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének az elnöke, aki szerint így elérhetjük, hogy 2018-ban 20 ezer lakóingatlan kivitelezése legyen folyamatban. A program következtében három év alatt 1400 milliárd forintos megrendelése lehet az építőiparnak – prognosztizálja. Hozzátette, a növekedés nem valószínű, hogy egyenletes lesz, és az is biztos, hogy a válság előtti lakásépítési szintet (évi 36 ezer lakás) nem érjük el.

Török Zoltán , a Raiffeisen Bank közgazdásza nem számít az új lakások építésének duplázódására, szerinte ötvenszázalékos növekedés lehet a pakliban. A néhány ezer új lakás nem dobja meg érdemben a gazdasági növekedést, de túl nagy terhet sem ró a költségvetésre – vélekedett.

Koji ezzel szemben úgy látja, hogy a kormányzati ciklus végéig 20 ezer lakóingatlan finanszírozásába szállhat be a kormány, ami a büdzsét 200 milliárd forinttal terhelheti meg. Emiatt azonban nem lesz probléma a költségvetéssel, mert a folyamatok most megengedik a lazítást.

Egyelőre nem lesz több dolgozó

Az építőipari foglalkoztatás növekedését egyelőre biztosan nem hozza el a program. „Az is nagy eredmény lesz, ha a meglévő embereket sikerül egész évben foglalkoztatni, és nem kell határozott idős vagy részmunkaidős szerződéseket kötni” – mondta lapunknak Koji László. Az ÉVOSZ elnöke szerint a csomag lészámbővítő hatása először 2017-ben jelentkezhet, hiszen nem csak a lakásépítések támogatása hat a szektorra. Most éppen közel ötven százalékkal esnek az építőipari megrendelések az uniós ciklus kifutása miatt.
"Az elmúlt években nőttek a kormányzati beruházások az EU-pénzek lehívása miatt, a vállalatokat pedig az MNB növekedési hitelprogramja segítette, vagyis csak a háztartások beruházásait nem támogatták” – mondta Koji. A most megérkezett segítséggel már a lakosság is pörgetheti a beruházásokat az építkezésekkel. „Egy átlagember nem tudott annyi pénzt összeszedni, hogy meglegyen a saját erő a lakáshitelhez, de ha ez megvolt, akkor túl magas kamat terhelte a hitelt” – vélekedett. Szerinte most az utóbbi probléma is megoldódik a támogatott hitellel.

VG-szakértő - Le Phuong Hai Thanh részvényelemző, Concorde Értékpapír Zrt.

Az érdemi hitelkihelyezés 2016 második felében indulhat be a bankoknál. A KSH korábbi évekre vonatkozó adatai szerint 217 ezer család rendelkezik három vagy több gyermekkel, a programra jogosult családok száma azonban ennél jóval nagyobb is lehet, miután a három gyermek vállalását tíz év alatt kell teljesíteni. A tényleges hitelfelvevők számát korlátozhatja viszont az építőipar kapacitása, miután az elmúlt évben nagyjából 7-8 ezer új lakás épült – a válság előtt ez 36-40 ezer darab volt.

A kamattámogatott hitelek a kamatmarzs oldaláról is támogathatják a hitelintézeteket. A program egyik nyertese az OTP lehet, amely még mindig jelentős, 23 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik az új jelzáloghiteleknél. A bank forrásköltsége a legalacsonyabbak közé tartozik a magyar hitelintézetek között, köszönhetően a kiterjedt ügyfélbetét-állománynak. Emiatt várhatóan az OTP is aktív lesz az új CSOK-programban, a pozitív hatás akár 226 forintot is jelenthet részvényenként.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Jövőre pörgeti fel a GDP-t a lakásépítési program
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

HOZZÁSZÓLÁSOK

 • 1. kecsicsabi2016. 1. 6. 16:37

  CSOK-business...

  A CSOK hullám majd felveri a lakásárakat, aztán a CSOK-hullám elmúlásával (~4-5 év múlva) pedig az árak lefelé fognak elmozdulni. Kérdés, hogy mekkora arca lesz az ingatlan értékesítőknek, ha az évi 10e CSOK-os lakásra ráborul a 217e-res piacnak akár csak töredéke.

  Jelentem a moderátornak!
 • Jelentem a moderátornak! ×

  Jövőre pörgeti fel a GDP-t a lakásépítési program


  CSOK-business...

  A CSOK hullám majd felveri a lakásárakat, aztán a CSOK-hullám elmúlásával (~4-5 év múlva) pedig az árak lefelé fognak elmozdulni. Kérdés, hogy mekkora arca lesz az ingatlan értékesítőknek, ha az évi 10e CSOK-os lakásra ráborul a 217e-res piacnak akár csak töredéke.

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 27. 09:59A lakáspiacra is megérkezett a tavasz

  Az év eleji forgalom a legtöbb részpiacon elérte a tavalyi éves időarányos mértéket, néhány vidéki városban és a főváros legtöbb kerületében élénk volt a forgalom, ami az árak további emelkedéséhez vezetett a tavalyi évhez képest.

 • MÁRCIUS 26. 12:33Meglepően elégedettek a lakásukkal a magyarok

  A magyarok meglepően elégedettek a lakásukat illetően. 93 százalékuk szereti otthonát és ebből kifolyólag háromnegyedük egyáltalán nem tervez költözést az elkövetkező 1 évben – foglalta össze a Genertel.

 • MÁRCIUS 26. 09:29Mi szabhat gátat az égbe szökő lakásáraknak?

  A lakásfejlesztők számára a legnagyobb kihívás a munkaerőhiány és a kivitelezési költségek emelkedése, de a csökkentett áfa jövőjével kapcsolatban is nagy a bizonytalanság – hangzott el egy pénteki konferencián.

 • MÁRCIUS 25. 08:28Ez a baj a legtöbb magyar lakásssal

  Magyarországon a lakóépületek 80 százaléka energiahatékonysági szempontból nem megfelelő, az elpazarolt energia a falakon, az ablakon, 25 százaléka pedig a tetőn át távozik, miközben csak a tető hőszigetelésével a fűtésszámla 10 százaléka is megspórolható - olvasható a szigetelőanyagokat gyártó Knauf Insulation és a Tető Építők Egyesülete közös közleményében.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér