Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2016. 3. 9. 05:00|Utolsó módosítás: 2016. 3. 9. 07:30|VG | Vállalatok » Ingatlan

Kettészakadt az ország

Növekvő árszínvonal és hatalmas földrajzi különbségek jellemzik a lakáspiacot, Budapesten és a nyugati megyékben szárnyal a piac.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Sokszor abszurd árakhoz vezet a felfokozott hangulat. fotó: Móricz-Sabján Simon
Növekvő árszínvonal és hatalmas földrajzi különbségek jellemzik a lakáspiacot – derült ki az Otthontérkép legfrissebb statisztikájából. Az elmúlt egy évben folyamatos és látványos volt az átlagos kínálati árak növekedése: míg 2015 júliusában átlagosan 220 ezer forintért kínálták a lakásokat, addig 2016 januárjában már 312 ezerre emelkedett az átlagár – hangsúlyozta Ditróy Gergely vezető elemző. A legnagyobb mértékű növekedés december és január hónapban figyelhető meg, s a kormányzati ingatlanpolitikába bevezetett módosítások idézhették elő.

Az átlagárak mögött azonban nagymértékű regionális eltérések mutatoznak. Nem meglepő módon a legdrasztikusabb növekedés Budapesten történt, itt ugyanis 323 ezer forintos átlagos négyzetméterárról 403 ezerre ugrott az árszínvonal 2014 és 2015 között. A több mint 25 százalékos drágulás azonban nem általános.

A nagy infrastrukturális, szociális és társadalmi egyenetlenségek következtében az ország két táborra oszlott: vannak olyan területek (főként Budapest és több nyugat-magyarországi megye), ahol a kínálati átlagárak bőven meghaladták és maguk mögött hagyták a 2014-es szintet, és vannak olyan megyék, ahol nemhogy drágulás nem következett be, de akár 21 százalékkal is csökkent az eladó lakások és házak kínálati ára.

Budapesten valamivel egységesebb a kép, hiszen minden kerületben áremelkedést mutat az Otthontérkép. A leglátványosabb drágulás a belvárosi kerületeket jellemezte (V., I., VI.), itt ugyanis 2014 és 2015 között 35 százalékkal mentek fel az ingatlanárak. Így állhatott elő az az abszurd helyzet, hogy az V. kerületben például 730 ezer forint az átlagos négyzetméterár. Ennek oka feltehetően abban gyökeredzik, hogy a kerületek több magas minőségű új építésű projektnek is otthont adnak, centrális elhelyezkedésűek, ezek a tényezők pedig meglehetősen felnyomhatják az ingatlanárakat. A főváros népszerű kerületei (II., XII., XIII., XI., III., VII.) mutatják a legreálisabb képet az árak tekintetében, mivel az ingatlankínálat jóval sokszínűbb ezeken a területeken: átlagosan 23 százalékkal emelkedtek az árak 2014 és 2015 között.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Kettészakadt az ország
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • FEBRUÁR 23. 11:31Olcsóbb is lehet egy okosotthon megteremtése

  Az ingatlanok energetikai felújításakor legtöbben nyílászáró-cserére vagy hőszigetelésre gondolnak, pedig az okoseszközökből szakszerűen kiépített rendszer is jelentős megtakarítást eredményez. A beruházás egyszeri költsége több millió forint lehet, de állami támogatásban részesülhet, aki belevág a korszerűsítésbe – ismerteti az OTP Lakástakarék.

 • FEBRUÁR 23. 05:00Kapósak lettek az ipari ingatlanok

 • FEBRUÁR 22. 11:16Eltakarítják Hruscsov örökségét

  Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden utasítást adott Szergej Szobjanyin moszkvai polgármesternek, hogy bontsák le az orosz fővárosban az 1950-60-as években épült elavult, ötszintes házakat - az úgynevezett "hruscsovkákat".

 • FEBRUÁR 21. 19:52Emelkedésre áll a zászló a logisztikai ingatlanok piacán

  Erős marad a bérlői érdeklődés a hazai logisztikai ingatlanok piacán, és mivel a jelenlegi állomány telített, várhatóak új fejlesztések ebben az évben is - mondta Kemenes László, a Prologis magyarországi ügyvezetője.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Demonstráció az Alexandra áruház előtt Fotó: Móricz-Sabján Simon

 • Jégzajlás a Tiszán

 • EU-csúcs Máltán 2017. február 3-án. Fotók: MTI

 • Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten - Fotó: MTI

 • Ezrek tüntetnek országszerte Donald Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen. Fotók: AFP

 • Ismét rengett a föld Olaszországban - fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér