Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 1. 11. 05:30|Utolsó módosítás: 2017. 1. 11. 07:00|Herman Bernadett | Vállalatok » Ingatlan

Nem nehéz kijátszani a rendszert

Másfél hete már nem lehet építkezést elvállalni kötelező felelősségbiztosítás nélkül. A cégek egyelőre nem tolonganak, hogy megkössék. A szakma szerint a jogszabályi minimális limitek túl alacsonyak.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Január 1-jétől kötelező a lakóépületek építőipari kivitelezőinek és tervezőinek is felelősségbiztosítást kötni, az érintett cégek azonban egyelőre nem tolonganak az alkuszoknál. „Korábban a kisebb cégeknek nem volt építés-szerelésre felelősségbiztosítása, ezek az idén már enélkül nem vállalhatnának munkát” – mondja Póczik András, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elnökségi tagja.

Maga az építési felelősségbiztosítás egyébként nem volt ismeretlen korábban sem a szakmában, a nagyobb cégek és a tervezők általában kötöttek is ilyet. Több biztosító is kínált ilyen szolgáltatást, egyebek között az Allianz, a Generali, a Groupama, az Aegon, az Union, az Uniqa és a CIG Pannónia is.

Jellemzően négyféle biztosítást kínáltak a cégek: volt tervezésre, tervezői művezetésre és építés-szerelésre és építési művezetésre szóló konstrukciójuk. A művezetést viszont az alkuszok szerint nem szívesen biztosították korábban. A kockázat ugyanis ebben a kategóriában nagy volt.
Olyan biztosító, amelyik kifejezetten a tavaly novemberben megjelent kormányrendelet alapján új biztosítást fejlesztett az építőipari cégeknek, egyelőre csak egy akad: a Generali, amely már december utolsó hetében bevezette a terméket.

Az érdeklődés élénk mind a tervezők, mind a kivitelezők részéről, rövid távon százas nagyságrendű szerződésre számítanak. A többieknél is köthetnek persze biztosítást az építő és tervező cégek, legfeljebb többféle konstrukcióból kell összekombinálniuk a jogszabályoknak megfelelő szerződést. A korábban kötelezően vagy opcionálisan megköthető biztosításokkal szemben az az újdonság, hogy most már pontosan megszabja a rendelet a minimális biztosítási összeghatárokat, a szolgáltatásokat, és hároméves retrofedezetet is előír, vagyis a biztosító az építő vagy a tervező felelősségéből az átadás után bekövetkezett károkért is helytáll még három éven át.

A kormányrendelet egyébként háromféle kategóriát határoz meg a biztosításokra az építkezések értéke alapján. Az első kategóriába az 50 millió forint alatti, a másodikba az 50–100 millió forint közötti, a harmadikba az ennél is értékesebb ingatlanok tartoznak. A legkisebb kategóriában egy ingatlanra a tervezőnek káronként legalább 2 millió, de a biztosítás teljes időtartamára minimum 6 millió, a kivitelezőnek káronként 10 millió, a teljes időtartamra pedig 30 millió forintos biztosítással kell rendelkeznie. Póczik szerint a megszabott összeghatárok meglehetősen alacsonyak, a kivitelezői felelősségbiztosítások összeghatárának legalább az építmény értékének a felét el kellene érnie.

Ezekre a limitekre viszonylag olcsón lehet biztosítást kötni. A legalacsonyabb kategóriánál a tervezők éves díja 35-40 ezer, az építőké, és a műszaki vezető cégeké 130 ezer forintnál indul. Az 50-100 millió forintos sávban körülbelül kétszer ekkorák a díjak. Ez egyébként azt jelenti, a kötelező biztosítás nagyjából 200 ezer forinttal növeli meg egy átlagos családi ház építési költségeit.

Másfél hete már nem lehet építkezést elvállalni kötelező felelősségbiztosítás nélkül Fotó: MW

Ez nem tűnik soknak, de a biztosítási szakemberek attól tartanak, lesznek olyan cégek, amelyek még ezen is megpróbálnak spórolni, és kijátsszák a jogszabályt. Ez ugyanis nem is olyan nehéz. Bár a kormányrendelet pontosan előírja, melyek a minimumkövetelmények egy biztosításnál, azt viszont nehéz ellenőrizni, hogy az építőcégek valóban megkötötték-e a megfelelő szerződést. Az építési naplóba csupán a felelősségbiztosítások kötvényszámát kell beírni, ebből azonban nem lehet megállapítani, hogy magában a kötvényben pontosan mi is szerepel. Márpedig így előfordulhat, hogy egy építési vállalkozó a szükségesnél kisebb fedezetre köt biztosítást.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Nem nehéz kijátszani a rendszert
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • JANUÁR 18. 16:00Minden pénzt nem lehet telekre költeni

  Megjelentek a piacon azok az építési telkek, amelyek tulajdonosai évek óta a mostanra bekövetkezett áremelkedésre vártak. A jó helyen lévő telkek gyorsan elfogytak, legalábbis azok, amelyeket nem áraztak túl, hisz a dráguló építési költségekkel is számolni kénytelen építtetőknek sem ér meg minden pénzt egy jó telek.

 • JANUÁR 18. 15:45Rekordszintű rezsicsökkentés

  Egymást érik a rekordok a magyar passzívház-építésben. Az Európában egyedülálló százlakásos passzív bérház két éve készült el, tavaly egy tizenhat csoportos óvoda is minősített épületet kapott, egy magáncég pedig a világ legnagyobb passzívházaként reklámozza most épülő társasházát.

 • JANUÁR 17. 10:27Jó telekből kevés van, túlárazottra nincs igény

  Az elmúlt egy évben rendkívül erős kereslet alakult ki a Budapesten és agglomerációjában fellelhető eladó építési telkek iránt, melyet főleg az áfacsökkentés és a CSOK hajtott. Kérdés az, hogy a talál-e még eladó telket a fővárosban és környékén az, aki most vágna bele egy építkezésbe?

 • JANUÁR 16. 15:00Kisebb változások a lakástakarékoknál

  Az eddigi három hónap helyett júliustól már két hónap után elkezdődhet a kiutalás a lakás-takarékpénztári számlákról. Ezzel együtt e termékek egyes paraméterei is változnak.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Beköszöntött az extrém hideg Európa városaiba - Fotó: MTI, AFP

 • Olimpia 2024 - Legfrissebb látványtervek. Fotó: MTI

 • Tömegbe hajtott egy teherautó a berlini karácsonyi vásáron Fotók: AFP

 • Már osztják az Erzsébet-utalványokat Fotók: MTI

 • Lemondott Matteo Renzi Fotók: AFP

 • Meghalt Fidel Castro - Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér