Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 2. 17. 05:00|Utolsó módosítás: 2017. 2. 17. 16:15|Sándor Tünde | Vállalatok » Ingatlan

Ráfizethetnek a trükkös tanúsítók

Még mindig sok a hibásan kiállított energetikai tanúsítvány, nem véletlen, hogy január óta már tetemes pénzbüntetéssel is szankcionálhatók a sokat hibázó tanúsítók, bár ez a tévesen felminősített épületekben lakást vásárlókat aligha vigasztalja.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Szándékosan tévedni két okból szoktak az energetikai tanúsítványt kiállítók: az ingatlan eladása előtt értéknövelő tényező a jó, azaz a valósnál jobb energetikai besorolást tükröző tanúsítvány, korszerűsítési pályázatra készülve viszont többet ér a leminősített épület, mert támogatást lehet nyerni rá. Nem véletlen, hogy 2013 óta a kiállított energetikai tanúsítványok 2,5 százalékát kötelezően felülvizsgálják a kamara által megbízott szakemberek.

 

Kezdetben véletlenszerű kiválasztás alapján dolgoztak, újabban viszont a sokat tévedők egy részét már célzottan is ellenőrizhetik. A kamarai utóellenőrzések célja a tanúsítások minőségének, jogszabályi megfelelőségének ellenőrzése, a trükközések ellehetetlenítése. Az ellenőrzések eredményesek, hiszen ma már a tanúsítványok csaknem 95 százaléka eleget tesz az előírásoknak, nemrég még 85 százalékos volt ez az arány.

Az építési törvény január közepe óta hatályos módosítása alapján az energetikai tanúsítvány jogszabálysértő kiállítói ellen bírságolással fenyegető eljárást indíthatnak, és a névjegyzékből történő kizárást sem törölték el – tudtuk meg Kassai Ferenctől, a tanúsítók ellenőrzésével megbízott Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara (BPMK) elnökétől, aki rámutatott arra, hogy a sok energiát fogyasztó épületek rezsije éppen olyan zsebbe vágó tud lenni, mint az üzemanyagszámla.

Növelni kell az energiatudatosságot, hiszen amihez olcsón vagy a korábbinál olcsóbban jut a fogyasztó, azzal nem szokott spórolni. Mint Kassai Ferenc hangsúlyozza, a legolcsóbb az el nem fogyasztott energia, erre azonban a lakosság döntő része aligha ébredt rá, tekintettel arra, hogy Magyarország energiafogyasztásának 40 százaléka továbbra is az épületekhez kötődik. Pedig az energiafelhasználás mérséklése a rezsicsökkentés új dimenziója. A panelépületek korszerűsítését is folytatni kellene.

Az épületenergetikai helyzetre jellemző, hogy a legtöbb hazai lakóingatlan alacsony (HH) kategóriájú, tehát rendkívül költségesen fűthető és hűthető. Ráadásul 2020-ig az uniós előírások szerint nagymértékben javítani kellene a helyzeten, hogy ne az utcát fűtsék a lakók – figyelmeztet a kamarai elnök. Kassai Ferenc szerint a hektikus építőipari megrendelésállományt is segítené egyenletesebbé tenni az épületfelújítások szinten tartása.

Bár a lakásépítési ágazat most felívelőben van, még mindig nem épül annyi lakás, amennyi lehetővé tenné a lakásállomány százévenkénti újrateremtését. Számottevő és gyors javuláshoz a meglévő állomány jelentős részét műszakilag fel kellene újítani, és legalább ilyen fontos a fogyasztói szemléletváltás, hogy az új épületekhez hasonlóan a felújítások is komplexen valósuljanak meg.

Újabb pályázatok jönnek

Február végén írják ki az újabb, vissza nem térítendő támogatást biztosító energiatakarékossági pályázatokat – jelentette be a napokban Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. Közölte, hogy újból lesz hűtőgép- és várhatóan mosógépcsere-program is, valamint kazán- és kéménycsere-pályázatot is kiírnak. Visszatérítendő támogatással tervezik a világítás- és fűtéskorszerűsítést támogatni, emellett lakóközösségek, valamint lakás- és családiház-tulajdonosok magánszemélyként pályázhatnak majd épületfelújításra.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Ráfizethetnek a trükkös tanúsítók
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 27. 09:59A lakáspiacra is megérkezett a tavasz

  Az év eleji forgalom a legtöbb részpiacon elérte a tavalyi éves időarányos mértéket, néhány vidéki városban és a főváros legtöbb kerületében élénk volt a forgalom, ami az árak további emelkedéséhez vezetett a tavalyi évhez képest.

 • MÁRCIUS 26. 12:33Meglepően elégedettek a lakásukkal a magyarok

  A magyarok meglepően elégedettek a lakásukat illetően. 93 százalékuk szereti otthonát és ebből kifolyólag háromnegyedük egyáltalán nem tervez költözést az elkövetkező 1 évben – foglalta össze a Genertel.

 • MÁRCIUS 26. 09:29Mi szabhat gátat az égbe szökő lakásáraknak?

  A lakásfejlesztők számára a legnagyobb kihívás a munkaerőhiány és a kivitelezési költségek emelkedése, de a csökkentett áfa jövőjével kapcsolatban is nagy a bizonytalanság – hangzott el egy pénteki konferencián.

 • MÁRCIUS 25. 08:28Ez a baj a legtöbb magyar lakásssal

  Magyarországon a lakóépületek 80 százaléka energiahatékonysági szempontból nem megfelelő, az elpazarolt energia a falakon, az ablakon, 25 százaléka pedig a tetőn át távozik, miközben csak a tető hőszigetelésével a fűtésszámla 10 százaléka is megspórolható - olvasható a szigetelőanyagokat gyártó Knauf Insulation és a Tető Építők Egyesülete közös közleményében.

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér