Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2010. 1. 21. 09:45|Utolsó módosítás: 2010. 1. 21. 09:55|Financial Times - Világgazdaság Online | Vállalatok » Ipar

Búcsú a szovjet autómárkáktól – Fotók!

A Financial Times szerint hamarosan örökre búcsút vehetünk a szovjet autómárkáktól. A legnagyobb orosz személyautógyár, az Avtovaz a csőd felé halad, megszűnésével eltűnik az utolsó fontos hazai márka, a Lada is.

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az Avtovaz hosszú ideje komoly anyagi nehézségekkel küzd. Az autógyár hatalmas adósságot halmozott fel, amelyet a gyengélkedő orosz piacon nem tudott kiegyenlíteni. A cég vezetői korábban kilátásba helyezték a csődvédelem lehetőségét, miközben az orosz politika megpróbálta befolyása segítségével rávenni a résztulajdonos Renault-t arra, hogy támogassa az Avtovazt.

Andrej Dementyev ipari miniszterhelyettes nemrég egy memorandumban úgy tájékoztatta az orosz kormányt: gyakorlatilag nincs esély arra, hogy az Avtovaz megbirkózzon adósságállományával. A Ladát gyártó óriásvállalat a következő év elejéig 2,6 milliárd dolláros adósságot halmoz fel, ehhez hozzáadódik az a 0,3 milliárd dollár, amellyel a beszállítóinak tartozik. Az Avtovaz már bejelentette, hogy felszámol 27 600 munkahelyet, de a vizsgálat szerint legalább 50 ezer főt kellene elbocsátania ahhoz, hogy esélye legyen a túlélésre.

Szovjet autók
Klikk a galériához

A Volvo orosz üzletágának vezetője a Financial Timesnak elmondta: az orosz piac sajátosságai teszik nehézzé az érvényesülést az autógyártók számára. A piac ugyanis akkora, mint egy fejlett országé, de paraméterei egy fejlődő országénak felelnek meg.

A Volkswagen oroszországi illetékese szerint három tényező áll a kereslet csökkenése mögött. 2009-ben emelkedtek az importra kivetett vámok, nőttek a kamatok és ezzel párhuzamosan 30 százalékkal leértékelték a rubelt.

Ugyanakkor az elemzők szerint a nehézségek átmenetiek lehetnek, a gyártók arra várnak, hogy Európa egyik legnagyobb autópiaca magához térjen. Van tere a fejlődésnek, hiszen a nyugat-európai 450-hez képest Oroszországban csak 230 autó jut ezer lakosra.

Vlagyimir Putyin az elmúlt hónapokban igyekezett fellendíteni a szektort, többek között autócsere programot is hirdetett, de a jelek szerint a külföldi márkák vannak a legjobb pozícióban ahhoz, hogy az esetleges fellendülésből profitáljanak. Ennek megfelelően előfordulhat, hogy – más orosz autógyárakhoz hasonlóan – az Avtovaz is külföldi modelleket szerel majd össze a Lada helyett. A Lada egyébként szinte nem változott a szovjet korszak óta, leszámítva a légkondicionálót, amelyet 2008 óta szerelnek be. Ehhez képest az import vámmal együtt ára egy új Hyundaiénak felel meg.

 

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Búcsú a szovjet autómárkáktól – Fotók!
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • MÁRCIUS 27. 15:18Egysülhet a Dow Chemical és a DuPont

  Jóváhagyta hétfőn az Európai Bizottság a két legrégebbi amerikai vegyipari konszern, a Dow Chemical és a DuPont egyesülését, amelynek nyomán a világ legnagyobb, mintegy 130 milliárd dollár piaci tőkeértékű vegyipari óriásvállalata jöhet létre

 • MÁRCIUS 27. 14:50Egyre több megy exportra is a magyar sörgyárakból

  A hazai sörgyárakban, Kőbányán, Bőcsön, Martfűn és Sopronban több mint 6 millió hektoliter sört főztek tavaly. Az 1700 főt foglalkoztató magyar sörgyárak teljes értékesítése 2,5 százalékkal növekedett, köszönhetően a 40 százalékot ugró exportnak. A hazai éves sörfogyasztásból 88 müncheni Oktoberfestet lehetne rendezni.

 • MÁRCIUS 27. 13:40Jól halad az újraiparosítás az Európai Unióban

 • MÁRCIUS 27. 13:18Megegyezett a Csíki Sör és a Heineken

  Megegyezett a Csíki Sör márkanév használatáról a Heineken és Csíki Sör Manufaktúra

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

 • Újabb öt évig köztársasági elnök Áder János

 • Gazdasági kilátások és a növekedés lehetőségei - a Világgazdaság konferenciája

 • Ismét Oscar-díjas lett egy magyar film Fotók: AFP

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér