Mozilla Firefox alatt kezdőlapnak

×

Mozilla Firefox böngésző alatt, úgy tudja a VG.hu-t kezdőlapnak állítani, hogy az egér bal gombját nyomva tartva a címsor mellett levő VG ikont ráhúzza a kis házikó ikonnal jelölt kezdőlap gombra.

Belépés

×Elfelejtett jelszó »

2017. 4. 21. 09:55|Utolsó módosítás: 2017. 4. 21. 10:14|VG/Magyar Idők | Vállalatok » Ipar

Sztrájk jöhet a Dunakeszi Járműjavítóban

Mik ezek?

×

A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Elfogadhatatlannak tartja a szakszervezet, hogy a Dunakeszi Járműjavítónál csak a fizikai dolgozók fizetése lesz magasabb idén, miközben a szellemi foglalkoztatottak kimaradnak a béremelésből – értesült a Magyar Idők. Ezért a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete kollektív munkaügyi vitarendezést kezdeményezett, amely – ha a folyamat nem hoz eredményt – akár sztrájkbizottságot is alakíthat. A vállalat ügyvezető igazgatója kérdésünkre kiemelte: minden dolgozó bére emelkedik a kormányzati iránymutatásnak megfelelően.

Akár sztrájkbizottság felállításával, ezt követően pedig munkabeszüntetéssel is tiltakozhat a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) az ellen, hogy a Dunakeszi Járműjavító Kft.-nél idén csak a fizikai dolgozók fizetése lesz magasabb, ugyanakkor a szellemi dolgozók kimaradnak a béremelésből – hívta fel a Magyar Idők figyelmét Buzásné Putz Erzsébet, az érdekképviselet elnöke. Emlékeztetett: nemcsak a fizikai dolgozók, hanem a mérnökök és egyéb, magasabb bérért foglalkoztatott munkavállalók megtartása is fontos annak érdekében, hogy a vasútijármű-gyártás megfelelően működjön.

„Teljes mértékben megfelel az NFM iránymutatásának a Dunakeszi Járműjavítónál a szakszervezetekkel már megkötött bérmegállapodás” – közölte a napilappal Szepessy Tamás, a cég ügyvezető igazgatója. Felidézte: a bérmegállapodás a munkáltató és az érdekképviseletek között megszületett, amelyben a béremelés hároméves, 30 százalékos mértékét a szakszervezetek is elfogadták.

A fejlesztési tárca iránymutatása nem jelöli meg a munkavállalói kört, amelynek emelést kell adni, de javaslatként egyértelműen megfogalmazza a differenciált béremelés szükségességét, valamint a legalacsonyabb keresetűek mielőbbi bérfelzárkóztatását, ezen belül is különös figyelmet fordítva a hiányszakmákban foglalkoztatottakra.

Ezeknek az elvárásoknak a vállalat eleget tett. Jövőre, valamint 2019-ben is emelkedik az összes dolgozó bére, beleértve a szellemi munkakörökben dolgozókat is – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A legtöbb állami tulajdonú vállalatnál áprilisra már emelt bért kaphatnak az alkalmazottak. A kormány még februárban, hosszas szakszervezeti egyeztetést követően döntött arról, hogy az állami vállalatoknál dolgozók három év alatt 30 százalékos bérfejlesztésben részesülnek. A MÁV-nál, a postánál, a Volánoknál, valamint a vízügynél dolgozók az idén átlagosan 10-13 százalékos emelést kapnak, az alacsonyabb keresetűeknek jut a legnagyobb mértékű felzárkóztatás.

A Világgazdaság fórumot szervez arról, hogy a 101 legbefolyásosabb üzleti döntéshozó hogyan látja most a gazdaságot. Az előadók között ott lesz Csepreghy Nándor (Miniszterelnökség), Vida József (Takarékbank), Urbán Zoltán (Eximbank). Részletek a rendezvenyek.vg.hu oldalon.

A cikk küldése e-mailben

×
Cikk címe:
Sztrájk jöhet a Dunakeszi Járműjavítóban
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Mehet

A *-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Ajánlott cikkek

Rovat további hírei
 • ÁPRILIS 25. 16:07Tanulmányautó érkezik a CLA mellé

  Jelenleg öt modellből áll a Mercedes-Benz kompaktkínálata, ez azonban a soron következő generációváltásnál nyolctagúra bővül, a meglévők mellé érkezik a GLB elnevezésű, a G osztályra hajazó karosszériával rendelkező szabadidő-autó és a lépcsős hátú A osztály is – utóbbi tanulmányát mutatták most be Sanghajban.

 • ÁPRILIS 25. 12:11GfK: jó év volt 2016 az építőanyagkereskedelemben

  Az idei év az építőanyagok iránti kereslet növekedését hozhatja. A tavalyi évben megkezdett építkezések 2016-ban a szerkezetépítés forgalmát növelték, idén pedig valószínűleg az építőanyag-forgalmat fogják erőteljesen növelni – állítja a GfK építőanyag-kereskedői paneladataira alapozva.

 • ÁPRILIS 25. 11:59Nagy trappista-teszt: megvan melyik a legjobb

 • ÁPRILIS 25. 10:39A Citroën is gyanúba került

 • Képgalériák
 • Videogalériák
 • Így tért vissza tél Magyarországra - az MTI fotói

 • A 32. Telekom Vivicittá városvédő futás félmaraton verseny. Kép: MTI

 • Légy innovatív! Élj a lehetőséggel! - címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság - Fotók: Móricz-Sabján Simon

 • Forgalomba áll az első felújított szerelvény

 • Kárpát-medencei gazdasági fórum Hajdúszoboszlón

 • 25 éve gyárt Magyarországon az Opel

Előző
Következő
 • Túlteljesített a Magyar Telekom

  Túlteljesített a Magyar Telekom

 • Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

  Ezért van romokban Spanyolország gazdasága

 • Így állnak a legnagyobb gazdaságok

  Így állnak a legnagyobb gazdaságok

 • Magyar a világ két legjobb bárja

  Magyar a világ két legjobb bárja

 • Bóvliba vágtak minket - vox pop

  Bóvliba vágtak minket - vox pop

Előző
Következő
Világgazdaság Piactér